Festande chefer, exklusiv valundersökning och det älskade, hatade hybrida arbetslivet

Chef Weekly Nu lanserar vi Chef Weekly – en ny omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad

”Får man festa som chef egentligen?”

Chef-redaktionens fråga på Linkedin väckte inte oväntat många reaktioner i veckan. Förra helgen spreds filmer på Finlands vilt dansande statsminister Sanna Marin över hela världen. Medan Marin fick kalla till presskonferens och ta drogtest föddes en motrörelse på sociala plattformar, där huvudbudskapet enkelt kan sammanfattas med uttrycket ”You go girl!”

Chef-följarna hängde förstås på (hittills har drygt 5 000 följare svarat på frågan):

”Sjukt att ha en omröstning i frågan. Hur många män i ledande befattning har supit huvet i bitar utan nån som helst konsekvens?”, skrev en följare. ”Jättekonstig fråga egentligen”, konstaterade en annan.

Visst. Ändå behöver frågan ställas. Vi är nog många chefer där ute som har skruvat på oss inför en firmafest eller stor tillställning och funderat över hur vi ska bete oss. Gudarna ska veta att jag inte bangar en bra fest. Men jag har också lärt mig, den hårda vägen, att när en ölstinn medarbetare lägger armen om dig för att viska några väl valda sanningar på dansgolvet – då är det hög tid att gå hem.

Jag har också lärt mig att en privat färd i en skranglig partybuss med spräckta högtalare och ljummet boxvin är en utmärkt ventil för att få lönerevision, månadsrapporter och personalfrågor ur hjärnan.

Chefs chefredaktör på nämnda partybuss.

Missa inte Sofia Hadjipetri Glantz artiklar om vad chefer kan ta med sig från Sanna Marin-debaclet:

Magdalena Andersson vinner chefernas hjärtan

Moderaterna är omkörda. Socialdemokraterna rusar i popularitet och är nu största parti bland Sveriges chefer, samtidigt som Magdalena Anderssons förtroendesiffror krossar motståndet – det visar en exklusiv valundersökning från Chef och Novus.

Samtidigt tycker bara 6 procent att politikerna är duktiga på att uppmärksamma frågor som är viktiga för Sveriges chefer och ledare. Allt detta, och en matig enkät med partiledarna, finns ute på chef.se nu.

Älskade hatade hybrida arbetsliv

Det hybrida arbetslivet fortsätter att fascinera. Rapport rapporterar om en studie från Trygghetsrådet som visar att distansarbete har blivit en viktig attraktionskraft på arbetsmarknaden. Samtidigt publicerar Dagens industri en artikel om att chefer favoriserar de medarbetare som faktiskt dyker upp på kontoret. Närhetsbias kallas fenomenet som riskerar att sätta distansarbetarna i baksätet, oavsett hur väl de presterar.

The Guardian gör en spaning om trenden ”quiet quitting”, det vill säga att allt fler medarbetare har slutat lägga manken till efter pandemin. De gör det som krävs och loggar därefter ut för ägna sig åt ”viktigare” saker.

Och slutligen konstaterar Financial Times att torsdag har blivit nya fredag, trots att fyradagarsveckan knappast har införts på särskilt många arbetsplatser (än). Det märks inte minst på London-bornas pubbesök – och det blir, som så mycket annat här i livet, chefens problem. Missa inte Chefs spaning på ämnet.

Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Härlig uppstart: Första redaktionskonferensen på länge. Inspiration, skratt och nya tankar!

Chefs redaktion på konferens.

Redaktionen väljer 3 populära texter på chef.se

Vad tyckte du om Chef Weekly? 

Vi på Chef tar allvarligt på vårt uppdrag att ta Sveriges chefer vidare. Vi vill ge dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett helt nytt format som vi kommer att utveckla medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. 

Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden