Ditt chefsår 2023, de hetaste trenderna och framtidsspaningarna, despotens död – och chefens goda nattsömn

chef weekly Välkommen till ett nytt chefsår – och till utgåva 18 av Chef Weekly, en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad

Så blir ditt chefsår 2023

Gott nytt år! Nu är ju förstås augusti chefens riktiga nyår – det är ju egentligen då vi har fyllt på energilagren och är utvilade på riktigt – men förhoppningsvis har många av er ändå fått vila och hämta andan inför ett 2023 som ser ut att rymma en hel del gupp på vägen.

Själv har jag tillbringat första arbetsdagarna med att:

1) Deppa över den existentiella nyårskris som Tim Urban, en av mina favorittänkare, satte igång genom att torrt konstatera att dagens tioåringar tänker på 2000-talet på samma sätt som jag, runt 40 år gammal, tänker på 1970-talet. Om ”Tillbaka till framtiden” gavs ut idag hade Marty rest tillbaka till 1993 (!). Vi är närmare 2050-talet än O.J. Simpson-rättegången – och vi är närmare 2100-talet än andra världskriget. Ouch…

2) Håglöst stirra in i skärmen med tom blick – ett tecken så gott som något på att hjärnan faktiskt har varvat ned.

Hybridarbete, chattbottar, kulten runt Superchefen… Chefs reporter Fredrik Kullberg har blickat in i kristallkulan för att ge dig de 8 viktigaste framtidsspaningarna 2023.

Missa inte heller Sara Hammarkantz genomgång av de 7 hetaste hälso- och egenvårdstrenderna att hålla koll på.

Nu kör vi!

Despoten är död, länge leve demokratin

Trogna läsare av Chef Weekly känner igen 2022 års spaningar om den auktoritära ledaren: Fler efterfrågade hen, sades det. Fler ville vara hen, visade det sig. Men under höstvintern har vi ändå sett några glädjande signaler. Dagens Nyheter listar ljusglimtarna från USA, Iran och Ryssland som visar att den ömtåliga demokrati vi alla måste värna om kanske ändå är på tillbakagång. Hoppfull läsning på det nya året!

Friskt sovit, hälften vunnet

Jag levde länge i illusionen att jag var en jäkel på att sova. Såg mig själv som en annan Göran Persson, ni vet, statsministern som enligt legenden hade en tältsäng på kontoret och ägde förmågan att ta blixtsnabba tupplurar var som helst, hur som helst. Sådan var jag. En riktig sjusovare, helt obrydd av omgivningens krav och nycker. Sen hände något…

I min senaste ledarkrönika skriver jag om hur min egen goda nattsömn försämrats av barn, karriär och hund – i den ordningen. Vågar nästan lova att många känner igen sig.

Ha det fint! Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Hunden med Sveriges längsta skugga

Jullovet bjöd på lite sol också. Här Harry, 2 år, på gnistrande julaftonspromenad.

Redaktionen väljer 3 populära artiklar på Chef.se

Röster om Chef Weekly

”Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!

”Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Vi fortsätter utveckla Chef Weekly medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker.

Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden