Distansarbete, konkurser, vinlådor, Jan Lööf, cementfabriker – och 3 grundregler för att hantera konflikter på jobbet

chef weekly Välkommen till utgåva 11 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad

Nya konflikter efter pandemin

Under pandemin längtade många av oss efter kollegorna. Nu, tillbaka på kontoren, ökar stressen och konflikterna. Det nya arbetslivet är fullt av fallgropar och upplevd orättvisa: Hur ska vi jobba, vilka möten ska vi ha digitalt, varför är vissa hemma mer än andra? Åren i exil verkar ha gjort oss sämre på att umgås och ovana att ta hänsyn. I förra veckan, efter att ha föreläst för ett imponerande gäng marknads- och kommunikationschefer, fick jag till exempel höra historien om hur en medarbetare hoppat ut ur ett Teams-möte för att ta hand om en vinlådeleverans. Inga konstigheter, tydligen.

Chefs senaste undersökning visar att just hybrid- och distansarbete är den helt klart vanligaste källan för nya konflikter. Och då nämner jag inte ens den stora grupp på arbetsmarknaden som inte ens har haft möjlighet att jobba hemma – de är förstås slutkörda av helt andra skäl.

Chefs Linkedin-följare verkar ha sett sin beskärda del av detta. Så här svarade drygt 1 800 personer när vi frågade hur mycket de bråkar på jobbet

Konkurserna ökar kraftigt – för tredje månaden i rad

Det har viskats om lågkonjunktur i månader – och nu är tecknen otvetydiga. Breakit rapporterar att konkurserna ökar för tredje månaden i rad. I oktober gick 655 aktiebolag i konken, 46 procent högre än motsvarande siffra i fjol. ”Det är förmodligen bara toppen av isberget som vi ser nu”, konstaterar Henrik Jacobsson, vd på kreditupplysningsbolaget Creditsafe. Restaurang, e-handel och, inte helt oväntat, padel är de branscher som sticker ut som hårdast drabbade hittills. Vi andra får spänna fast säkerhetsbältet bäst vi kan.

Chockbeskedet som skapade ett nationellt trauma

Matilda Hoffstedt. Foto: Oskar Omne

Som barn kunde jag sitta i timmar på Lunds stadsbibliotek och läsa serieböcker. Ända sedan dess har jag varit besatt av Jan Lööfs bildvärld. Inte minst fabriksmiljöerna med sina rostiga lyftkranar, trassliga rör och gigantiska skorstenar. Därför var jag inte lite avundsjuk på reporter-Fredrik, AD-Tom och fotograf-Oskar som fick resa till Gotland och besöka Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Cementa. Med sina enorma gruvschakt och mystiska manicker är cementfabriken i Slite en våt dröm för en barnboksnostalgisk fabriksromantiker som jag. Och en mardröm för klimatförespråkare. Missa inte reportaget om ledarskapet som krävts för att navigera i en av de senaste årens mest infekterade konflikter i svenskt näringsliv: Hon står stadigt i cementstormen.

Att fly är en usel strategi

På tal om Jan Lööf: Hans lilla mästerverk (bokstavligt talat, eftersom vi pratar om en pixi-bok) ”Viktor bygger en bro” fick något otippat huvudrollen i min senaste krönika i Chef. Berättelsen om Viktor och hans tama fiskmås illustrerar väl den högst mänskliga önskan att fly fältet när konflikten tornar upp sig. Men det är förstås en riktigt usel strategi, förklarar jag, och delar med mig av mina 3 grundregler för att hantera konflikter på jobbet.

Mallar och avtal FTW!

Avslutningsvis, ett tips: Chef har precis relanserat den utmärkta tjänsten Mallar och avtal. Den mycket välrenommerade arbetsrättsjuristen Charlotte Forssander har gått igenom och anpassat alla mallar och tillhörande texter till den nya LAS-lagstiftningen. Oavsett om du behöver anställa, säga upp, ge varning, besked om semester eller föräldraledighet så har vi på Chef mallarna och avtalen för dig! Spana in Mallar och avtal här.

Ha en fortsatt fin söndag! Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Porträttplåtning

I veckan plåtade fotograf Samuel Unéus och Chefs AD Tom Sörhuus restaurangentreprenören Pontus Frithiof till ett kommande nummer av tidningen. Under en fotopaus passade Pontus på att jobba ikapp mejlen, något AD-Tom fångade i ett sällsynt snyggt ljus.

Redaktionen väljer 3 populära artiklar på Chef.se

Röster om Chef Weekly

”Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Vi fortsätter utveckla Chef Weekly medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker.

Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden