”Det tog tid att bli kär i jobbet”

Karriär
Text:
Publicerad
Magdalena Gerger.

Vad har Häagen-Dazs, Nescafé och Systembolaget gemensamt?

Förutom att samtliga varumärken handlar om att äta eller dricka har de också haft Magdalena Gerger, vd för Systembolaget, som chef.

Men trots en framgångsrik karriär med flera tunga chefsposter på lika tunga företag har Magdalena Gerger inte varit speciellt målmedveten, om man ska tro henne själv. Åtminstone inte i början av sin karriär. Det är först de senaste 15 åren som hon har arbetat med tydliga och ambitiösa mål.

Läs också: ”Vi måste våga dela våra misslyckanden”

En anledning till att det tog så lång tid är att hon inte riktigt har vetat vad hon har velat göra.

”Jag hade provat på flera olika saker, men jag hade inte blivit kär i någonting. Jag kände inte att ’det här är min passion, det här vill jag göra’”, berättar hon.

När Magdalena Gerger väl började arbeta med tydliga mål bestämde hon sig bland annat för att ta på sig styrelseuppdrag. Och inte vilka styrelseuppdrag som helst. Ett av de första sammanträdesrum hon hamnade i var hos Ikea, där Ingvar Kamprad satt på en av de andra stolarna.

Arbetet med honom bekräftade hur värdefullt det är att ha en tydlig riktning i arbetet.

”Det var ju fantastiskt. Oerhört lärorikt. Det går inte att ta miste på vart han är på väg och vad han brinner för. Det smittar av sig. Ingen är oberörd.”

Läs också: Så hanterar du rasism på jobbet

En annan sak som hon tog med sig från åren på Ikea är hur viktigt det är att vara konkret och att inte krångla till saker i onödan.

”Kalla en spade för en spade, och se till få saker gjorda. I den miljön är papperstigrar inte värda någonting. Sedan ska det vara bra och rätt lösningar, men där fanns ingen glamour kring fina konsulter”, säger Magdalena Gerger.

Förutom att jobba med mål och att vara konkret håller hon relationer högt i sin karriär. Det fick hon lära sig under en turbulent tid som chef på företaget Tampax när det köptes upp av Procter and Gamble.

”Det spelade ingen roll om allt annat var på plats om vi inte hade goda relationer, så det har jag burit med mig sedan dess. Mycket annat kan man tro är viktigt, att man har verktyg här eller fina resultat där. Men vad det hänger på i slutändan är konstruktiva och bra relationer.”

Hon är också mån om att både hon själv och personalen ska må bra. I hennes eget fall innebär det bland annat att träna och att sätta av tid för vänner.

”Det är lite som de säger på flygplanet när de går igenom säkerhetsinstruktionerna: sätt på dig din egen syrgasmask och se till att du mår bra själv. Det där är A och O. Jag kan inte bara komma till jobbet och tanka av, jag måste fylla på också. Och jag utgår från att alla andra runt omkring mig har samma behov”, säger Magdalena Gerger.

Läs också: Ebba Blitz karriärtips: Våga släppa taget

Träningen har för övrigt alltid varit en viktig del av hennes liv. Som ung drömde hon om att arbeta som tränare inom idrotten, något hon till viss del också kom att förverkliga. I 20-årsåldern jobbade hon bland annat som skidlärare i Österrike innan hon började på Handelshögskolan i Stockholm.

När det gäller framtiden har hon däremot inte så många karriärmässiga mål kvar att förverkliga.

”Jag kommer nog att ta upp min internationella erfarenhet igen framöver, till exempel som styrelseledamot i internationella bolag. Men den brantaste karriärkurvan är nog bakom mig i och med att jag redan har lagt till styrelseuppdrag och är vd för en verksamhet av den här magnituden. Jag har inga andra gigantiska lappkastdrömmar.”

Men om hon trots allt skulle byta karriär helt vet hon vad som skulle ligga nära till hands:

”Fotografering har jag alltid flörtat med. Jag fotograferar massor och gör filmer och håller på, så det skulle jag gärna göra mer av. Vad kommer det ifrån? Det är nog min nyfikenhet, att fånga det som finns där ute”, säger Magdalena Gerger.

Magdalena Gergers fyra karriärtips

1 Sätt tydliga och ambitiösa mål utifrån den nytta du eller bolaget vill skapa. Utgå från en ärlig analys av nuläget och var ni befinner er i dag.

2 Skapa en sund och självkritisk miljö där dina medarbetare får prata fritt. Vad fungerar mindre bra? Vad har du missat som går att förbättra?

3 Se till att ha bra relationer med dina medarbetare och människorna runt omkring dig. Det spelar ingen roll om allt annat finns på plats om inte relationerna är goda.

4 Ta hand om dig själv och företagets personal så att ni känner er sunda och trygga. Sätt av tid för sådant du vet att du själv mår bra av.

Missa inte: Checklista för utvecklingssamtal och medarbetarsamtal

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.