Cheftest: Erik Thedéen, Riksbankschef
cheftest Osäkra ekonomiska tider har ställt riksbankschefen i rampljuset. Erik Thedéen har både höjt och sänkt styrräntan fler gånger under sina knappa två år än vad hans företrädare gjorde på sju. Tur då att han gillar att synas. Men hur är han som chef?
Onsdagen den 25 september möter Erik Thedéen pressen och meddelar att räntan sänks – igen. Nu till 3,25 procent – och att det kan bli aktuellt med en dubbelsänkning senare i år.
Platsen är Riksbankens huvudkontor.
En granitkoloss från 1976 vid Sergels torg som, enligt arkitekten Peter Celsing, ska upplevas som ointaglig.
Men Erik Thedéen har tagit personalen med storm.
”Det har skett en mindre kulturrevolution som gjort Erik omtyckt”, säger en medarbetare på Riksbanken.
Inte för att han både höjt och sänkt styrräntan fler gånger under sina knappa två år än vad företrädaren Stefan Ingves gjorde på sju år.
Eller för att han utökat antalet penningpolitiska möten, där styrräntan bestäms, från fem till åtta om året.
Erik Thedéens popularitet handlar snarare om ett nytt arbetsklimat och hans sätt att vara och leda världens äldsta centralbank.
erik Thedéen
Gör: Riksbankschef och ordförande i direktionen sedan 1 januari 2023.
Bor: Bostadsrätt i Mälarhöjden i södra Stockholm och hus i Ljugarn på Gotland.
Familj: Frun Susanne, 58, tillförordnad riksantikvarie på Riksantikvarieämbetet, tre vuxna barn.
Ålder: 61 år.
Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm och Sjökrigsskolan (reservofficer).
Karriär i korthet: Handlare och analytiker vid Riksbanken 1990–91, ränteanalytiker JP Bank 1992–1997, Riksgäldskontoret 1997–2005 (sista två åren som vice riksgäldsdirektör), hedgefondstrateg på Brummer & Partners 2005–2007, vd Stockholmsbörsen 2008–2010, statssekreterare Finansdepartementet 2010–2014, vd KPA 2015, generaldirektör Finansinspektionen 2015–2022, Riksbankschef från 2023.
”Han gillar att gå runt bland medarbetarna och prata. Inte minst de juniora. Även om han ser korrekt ut i slips och kavaj är han väldigt avspänd”, säger en mångårig medarbetare på Riksbanken och fortsätter:
”I början blev jag lite fundersam, några blev oroliga. Har jag gjort något fel när chefen kommer? Men Erik gillar människor och är nyfiken på vad man tycker.”
Samtalen med medarbetarna är en del i vad många upplever som en mjukare och öppnare riksbank än tidigare.
Även om det bara skiljer tio år mellan Stefan Ingves och Erik Thedéen menar flera som Chef talat med att det känns mer som två olika generationer.
”Erik är en modern ledare. Han lyssnar, är trevlig, rak och förväntar sig att medarbetarna tar mer egna initiativ och jobbar hårt.”
Traditionen på Riksbanken har mer varit att utredare och experter ”väntat” på uppdrag från direktionen. Erik Thedéen har en annan inställning.
”Sätt dig i förarsätet, inte i baksätet, lyder hans mantra”, säger en riksbanksanställd och fortsätter:
”Han vill att vi fördjupar analyserna och använder kompetensen som finns i banken mer än tidigare.”
Erik Thedéen har också infört informationsfrukostar varannan fredag där han berättar vad som är på gång och förklarar olika beslut.
Där får också nya medarbetare chansen att presentera sig. Men de ska inte torrt bara dra sitt cv utan komma med något oväntat.
”Någon var bra på magdans, en annan på att hänga tvätt. Frukostarna är livligare än vad personalen varit van vid. De är uppskattade och de flesta av bankens 500 anställda är med, många i personalmatsalen, annars digitalt”, säger en chef på Riksbanken.
”Han har en väldigt avväpnande ledarstil där han lättar upp stämningen med humor som får folk att skratta.”
Riksbankschefen bloggar också internt. Där varvar han bankangelägenheter med lite privatliv, som att familjen köpt en hund eller hans engagemang som seglingsinstruktör.
”Men aldrig så att det blir kladdigt. Han har integritet, även om han gärna vill synas och vara i centrum”, säger en källa med insyn i Riksbanken.
Bloggen och frukostarna visar Erik Thedéens känsla för kommunikation.
”Han är en otroligt skicklig kommunikatör. Både externt och internt. Han kan förklara det svåra på ett enkelt och lättfattligt sätt. Och han är lika tydlig som chef”, säger en medarbetare på Riksbanken.
På Regeringskansliet, där han höll i utförsäljningen av statliga bolag, minns några fortfarande den första frågestunden med den då nya statssekreteraren.
”Någon ställde en fråga om hur liten en statsskuld egentligen kan vara. Erik drog en intressant och målande bakgrund och förklarade sedan på ett enkelt och pedagogiskt sätt hur det förhöll sig. Briljant. Om man krånglar till något är han rak och säger att ’det där kommer ingen att förstå’.”
Riksbankens och Erik Thedéens viktigaste uppgifter är att hålla nere inflationen och undvika finanskriser.
Två frågor som han brinner för, menar flera av de som jobbar och har jobbat med honom.
Och det är något han lyckats bra med som riksbankschef, enligt samma källor.
Räntepolitiken har pressat ner inflationen, från nästan tio procent när han tillträdde till under två procent redan efter 1,5 år.
Några finanskriser har inte synts till.
”Han gör ett väldigt bra jobb”, lyder ett samlat omdöme bland Chefs uppgiftslämnare.
Själv vill Erik Thedéen göra nytta. Samhällsnytta.
”Han vill ta ansvar och göra Sverige och svensk ekonomi bättre. Det är hans drivkraft, hans kall. Det har aldrig varit pengar, vilket annars är vanligt i finansbranschen. Det är därför han är riksbankschef och inte vd för SEB”, säger en källa.
”Det har skett en mindre kulturrevolution som gjort Erik omtyckt.”
Erik Thedéens arbete har gett eko internationellt.
I maj utsågs han till ordförande för den så kallade Baselkommittén för banktillsyn. Ett tungt uppdrag där medlemmarna är både centralbanker och tillsynsmyndigheter för 28 länder.
”Det passar honom perfekt. Han har lätt att ta folk och är väldigt duktig på att leda möten”, säger en person som suttit i samma styrelse som Erik Thedéen.
Vissa chefer lockar till sig medarbetare genom sin blotta närvaro. Erik Thedéen sägs vara en sådan.
Några rekryterar han själv, medan andra har sökt sig till Riksbanken och Finansinspektionen för att få jobba nära en chef som många hyllar.
Så här berättar en av dem:
”På anställningsintervjun frågade Erik om jag hade några förebilder. Jag kunde inte riktigt svara, eftersom jag inte hade det. Men nu är han min chefsförebild. Jag har aldrig haft en bättre chef.”
Hen lyfter precis som flera andra källor fram Erik Thedéens goda förmåga att få medarbetare att känna sig delaktiga och motiverade:
”Han är otroligt bra på att entusiasmera, peppa och få en att lyfta.”
resultat riksbanken
- Riksbanken gjorde en vinst på 16,2 miljarder kronor 2023. Vinsten berodde främst på ränteintäkter från värdepapper och realiserade valutavinster.
- Sista december 2023 hade Riksbanken finansiella tillgångar på 1 254 miljarder kronor. 629 miljarder var i svenska värdepapper och drygt 500 miljoner fanns i guld- och valutareserven.
- Under 2023 höjdes styrräntan från 2,5 till 4,0 procent. Men den har sedan sänkts flera gånger under 2024. Sedan 2023 har Riksbanken åtta penningpolitiska möten, där räntan bestäms, mot tidigare fem.
- Riksbanken, som har cirka 500 anställda, är världens äldsta centralbank. Den grundades 1668 under namnet Riksens Ständers Bank och fick sitt nuvarande namn 1867.
En annan intervjuad fortsätter:
”En av Eriks främsta egenskaper är hur han samtalar och bollar idéer med medarbetare och sedan förädlar deras synpunkter. Han är en mästare på att skapa hävstång på input”, säger en person som jobbat nära Erik Thedéen på flera arbetsplatser.
Samtidigt uppges han vara noga med att alltid ge medarbetarna cred.
”Han är mån om att lyfta fram medarbetarna och ge dem både ansvar och beröm. Han är väldigt tillåtande och litar på sina medarbetare. Han delegerar och petar inte i detaljer. Jag tror aldrig han har gått in i en rapport och ändrat”, säger en person med god insyn i Riksbankens arbete.
Hen fortsätter:
”Han skapar en trygghet som gör att folk vågar ta för sig. Och gör man fel hänger han aldrig ut enskilda medarbetare. Han tar på sig allt ansvar själv.”
Erik Thedéen har en imponerande chefskarriär, där han rört sig mellan näringslivet, myndighetsvärlden och politiken. Alltid med goda vitsord.
När han stegade in på Brunkebergstorg för karriärens tyngsta jobb i januari 2023 var det som att komma hem. Cirkeln slöts.
Hans första jobb efter examen på Handelshögskolan och Sjökrigsskolan var handlare och analytiker på räntemarknaden på Riksbanken. Ett jobb som förändrade hans liv.
Här mötte han nämligen två personer som mer än några andra påverkat hans privat- och yrkesliv.
Dels kollegan, Susanne, blivande fru, i dag tillförordnad chef för Riksantikvarieämbetet, och mamma till parets tre barn. Dels Peter Norman, senare finansminister och den som drog in Erik Thedéen i politiken.
Men redan på Riksbanken bildade firman Thedéen & Norman enad front på Dagens Nyheters debattsida.
”Nybörjare tar över Riksbanken. Den erfarna personalen flyr”, löd rubriken på ett svavelosande debattinlägg där kravet var enkelt:
”Höj lönerna.”
”Artikeln skrevs av två ungdomar som var lite arga, men som med gott hjärta önskade att Sverige skulle förvaltas ännu bättre. Det var lite allmänt ungdomligt oförstånd helt enkelt”, kommenterade Erik Thedéen debattinlägget som nybliven riksbankschef.
CHEFTEST ERIK THEDÉEN: 34/40 POÄNG
Ledarstil 4/5
En chef som tycks gå hem i alla läger. En modern ledarstil som sägs ha höjt taket i organisationen. Tydlig, rak och krävande. Men samtidigt inlyssnande och med en stor portion humor. Synlig och pratar gärna med medarbetarna ”på golvet”. Har ett stort driv och är en mästare på att locka fram de bästa sidorna hos sina medarbetare. Gillar att synas.
Delegering 4/5
Litar på sina medarbetare. Intresserad av sakfrågor, men aldrig inne och petar i detaljer. ”Jag tror aldrig han har gått in och ändrat i en promemoria eller rapport”, säger en person som jobbat nära honom i många år. Skulle heller aldrig hänga ut en medarbetare, utan tar på sig ansvaret själv.
Motivation 5/5
Sätt dig i framsätet, inte i baksätet, lyder hans mantra. Bra på att stötta och peppa och har fått en ganska sluten arbetsplats att öppna sig och blomma. Tidigare sägs experter och utredare ofta ha inväntat ”beställning” från direktionen. Uppmuntrar till egna initiativ.
Konflikthantering 4/5
Inte en chef som brusar upp. Upplevs duktig på att lösa kniviga problem, både externt och internt. Orädd och tuff. Hamnade ibland i konflikt med företag i sin tidigare roll som chef för Finansinspektionen. Men kritiken la sig. Hans ”sympatiska tydlighet” brukar funka bra som konfliktlösare.
Kommunikation 5/5
Beskrivs som en sällsynt god kommunikatör. Både externt och internt. Kan på ett enkelt och pedagogiskt sätt förklara både en räntesänkning och vad ett finansiellt derivat är. Har infört regelbundna informationsfrukostar och en intern blogg. En smärre revolution, menar flera anställda.
Beslutsfattande 3/5
Beslutsför och snabb när det behövs. Sägs aldrig skjuta från höften. Vill gärna få med sig andra chefer i ett beslut. Orädd att även ta obekväma beslut. Mindre ”viktiga” beslut kan ibland skjutas upp i hopp om att en oenighet ska förvandlas till enighet.
Rekrytering 4/5
Mycket aktiv i processen och har rekryterat ett par nya toppchefer som han jobbat med tidigare. Sägs ha superkoll på potentiella rekryteringar och beskrivs som sin egen hr-avdelning. Litet överskott av kvinnor i direktionen och ledningsgruppen. Ingen utlandsfödd. I mångfaldsplanen är det bara jämställdheten som har ett numerärt mål, minst 40 procent av det underrepresenterade könet i större arbetsgrupper och avdelningar.
Personlighet 5/5
Beskrivs som trevlig, rolig, analytisk och karismatisk. En tävlingsmänniska med hög integritet. Stort driv och brinner för att göra nytta för samhället. Avspänd, social och prestigelös. Snabbtänkt.
Även om Erik Thedéens första sejour på Riksbanken blev kortvarig gjorde han avtryck. Det menar två av hans tidigare kollegor som Chef talat med.
Så här säger en av dem:
”Han stack ut. Jag tänkte direkt att den här 28-åringen kommer att gå långt. Hans sätt att prata och föra sig visade att han hade alla förutsättningar. Han var duktig och effektiv och stack ut i jämförelse med andra medarbetare.”
Långt gick också Peter Norman.
När han blev finansmarknadsminister i regeringen Reinfeldt ringde han till Erik Thedéen och erbjöd honom jobbet som statssekreterare. Utan några som helst politiska meriter.
På frågan om han var medlem i Moderaterna, svarade den nyblivne statssekreteraren Erik Thedéen till TT:s journalist:
”Javisst.”
Hur länge?
”Sedan ett par dagar”, löd svaret.
Nästan lika snabbt som han lämnade politiken efter Alliansens valförlust 2014 tvättade han bort M-stämpeln.
”En del blir aldrig av med partistämpeln. Men för Erik gick det snabbt. Han sågs nog aldrig riktigt som en politiker”, säger en av Chefs källor.
En annan fortsätter:
”Han är den perfekta statstjänstemannen. Han är helt opolitisk och går hem i alla läger.”
Det var ju socialdemokratiska regeringar som utsåg honom både till generaldirektör för Finansinspektionen och till riksbankschef.
”Själv har jag alltid haft ett mycket gott samarbete med Erik”, säger en S-märkt källa till Chef.
Starka åsikter och en enorm energi är också egenskaper hos riksbankschefen, som lyfts fram av många av dem Chef har intervjuat.
”Han skapar en trygghet som gör att folk vågar ta för sig. Och gör man fel hänger han aldrig ut enskilda medarbetare.”
På Finansinspektionen drev han amorteringskravet på bolån stenhårt för att försöka bromsa inflationen. Trots kritik från flera håll.
”Erik är inte rädd för att sticka ut. Det blåste mycket under åren på FI. Främst kring amorteringskravet och penningtvättsskandalerna som gav både Swedbank och SEB miljardböter. Eftersom Peter Norman satt med i Swedbanks styrelse jävade Erik ut sig på sanktionsbeslutet mot Swedbank. Det var aldrig något snack. Han är noga med att allt ska gå rätt till”, säger en tidigare kollega på Finansinspektionen.
Han uppges också ha lätt att ta beslut. Även de som är svåra.
”Behövs det kan han vara snabb. Men han är alltid noga med att lyssna in vad de i rummet tycker först. Kommer det fram andra infallsvinklar eller argument kan han ändra sig. Han är helt prestigelös. Det är högt i tak och Erik vill gärna ha mothugg och diskussioner”, säger en källa.
”Enstaka gånger kan han dröja lite med beslut i mindre viktiga frågor. ’Vi tittar på det igen’ kan han säga och hoppas att de ska komma överens.”
Många vittnar om Erik Thedéens snabba intellekt och skärpa. Han är ”smart som fan” och duktig på att vaska fram det viktiga i en lång dragning eller en komplex fråga. Eller som en källa uttrycker det:
”På Finansinspektionen tyckte några medarbetare att det var lite jobbigt att komma in och dra ett ärende för Erik eftersom han ofta var snabbare än dem att utkristallisera det viktiga.”
En tidigare kollega berättar att Erik Thedéen greppade komplicerade frågor om it-säkerheten direkt.
Något som blottlade skillnaderna mellan den snabbtänkte och analytiske Erik Thedéen och hans mindre utvecklade praktiska sida.
”Rent teoretiskt förstod han snabbt både cybersäkerhet och kryptonycklar. Men strular det till sig på ett videomöte då man hoppar från skype till zoom är han inte lika flink. Då vet man inte om han kommer att synas eller höras.”
”Men han är medveten om bristerna och kan skämta om det. Han har en väldigt avväpnande ledarstil där han lättar upp stämningen med humor som får folk att skratta. Det är bra för att lösa upp knutar och få saker att hända.”
Samtidigt uppges han vara duktig på att omge sig med folk som kompletterar honom.
”Han vet vad han är mindre bra på och vilken kompetens som behövs. Därför rekryterar han folk som kan sköta ruljangsen. Han är till exempel inte speciellt intresserad av att utveckla själva organisationen. I stället rekryterade han snabbt en ny stabschef till Riksbanken”, säger en av dem som Chef intervjuat.
Hen fortsätter:
”Han har otroligt bra koll på vilka personer som kan vad och är aktiv i många rekryteringar. Han är sin egen lilla headhunter.”
Vinnarskalle är bara förnamnet. Erik Thedéen är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna.
”Det handlar förstås mycket om löpning, hans stora passion på fritiden. Men också om jobbet. Han vill vara bäst och han drar sig inte för att jobba några timmar till med en fråga för att gå i mål.”
Det handlar mindre om pingis. Även om han som 12-åring var på samma läger som blivande världs- och OS-mästaren Jan-Ove Waldner. Erik Thedéen var chanslös vid bordet.
Men inte i löpspåret.
”Det ingick lite konditionsträning och jag slog honom i terränglöpning”, berättade riksbankschefen för tidningen Runner’s World i fjol.
Som bäst har han sprungit 3.27 på maran och strax under 40 minuter på milen.
Löpningen är en ventil och många berättar att Erik Thedéen alltid har med sig löpskorna på utlandsresor för att hinna med en morgonrunda.
”Jag tror faktiskt jag blir en bättre riksbankschef av att löpträna. Ibland får jag frågan hur jag hinner springa när jag har det här jobbet. Då kan jag vända på det: Jag skulle inte orka med det här jobbet om jag inte tränade löpning.”
Så gör vi Cheftestet: Cheftestet bygger på gedigen research och intervjuer med en mängd personer – alltid minst 20 – som arbetar och har arbetat med den berörda chefen. Vi talar med personer på olika nivåer och från olika sammanhang där de samarbetat nära med chefen, allt för att förmedla en så bred och rättvis bild som möjligt. Utifrån detta analyserar Chef ledarskapet hos chefen i fråga och sätter betyg enligt de kriterier som vi anser kännetecknar ett gott ledarskap. Den testade chefen får alltid läsa artikeln innan testet publiceras och erbjuds möjlighet att ge sin kommentar.
ERIK THEDÉEN SVARAR
”Jag har under hela mitt yrkesverksamma liv haft förmånen att jobba med duktiga och ambitiösa kolleger på olika nivåer. Jag fungerar bäst när jag, både spontant och organiserat, får möjlighet att tala med många olika medarbetare. Det är ingen genomtänkt strategi utan faller sig naturligt för att jag gillar det. Jag är säker på att det också gör mig till en bättre beslutsfattare och chef.
Jag blir förstås glad över att läsa de många positiva omdömena om hur jag uppfattas som ledare. Det sporrar mig att fortsätta jobba hårt här och nu för att vi på Riksbanken gemensamt ska lyckas uppnå våra viktiga mål.
Samtidigt är jag medveten om att det finns mycket som jag kan förbättra i mitt ledarskap. Bäst gör jag det tillsammans med mina fyra kolleger i direktionen. Många kunniga medarbetare på Riksbanken ger mig också värdefullt tuggmotstånd, både i sakfrågor och kring hur jag är som ledare och chef. Som chef måste man våga låta sig utmanas, det är då man utvecklas.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.