10 vanor omtyckta chefer har

Vad är det som skiljer de allra bästa ledarna från resten? Affärstidningen Fast Company har med hjälp av tre experter kartlagt tio vanor hos de mest omtyckta ledarna.

Teamutveckling
Text: Redaktionen
Publicerad

1) De vet hur man kommunicerar

De bästa ledarna vill ha sina medarbetares åsikter och försäkrar sig om att de förstår deras arbetssituation, skriver Fast Company. De involverar medarbetare i företaget och värdesätter deras åsikter.

2) De litar på sina medarbetare

De rekryterar inte enbart på kompetens utan på intelligens och på personens attityd till att leverera – och litar på att de gör det utan att detaljstyra.

3) De är konsekventa

Ny forskning som publicerades i Academy of Management Journal visade att medarbetare trivdes bättre och blev mindre stressande av att ha en chef som var konsekvent – även om det innebar att chefen till exempel var orättvis hela tiden. Då visste de i alla fall var de hade sin chef och kunde agera utifrån det.

4) De vet vad deras medarbetare gör

En bra chef förstår sina medarbetares arbetssituation och förstår därmed deras utmaningar i vardagen.

5) De låter medarbetarna misslyckas

Misstag händer oavsett hur mycket du försöker förebygga det. Då är det bättre att dina medarbetare vågar berätta det för dig än att de låter bli.

6) De förstår innebörden av deras ledarskap

En bra ledare förstår att (och hur) deras beslut kommer att påverka medarbetare under dem och känner till sina egna starka och svaga sidor.

7) De står upp för sina medarbetare

De tar medarbetarnas parti när de rapporterar vidare till sina överordnande.

8) De uppskattar sina medarbetare på ett personligt plan

De förstår att medarbetare har ett privatliv, vänner, familj och en fritid och ser till att de har tid att leva utanför jobbet.

9) De hjälper medarbetare uppåt och framåt

Riktigt bra chefer har själva haft förebilder och mentorer och förstår vilken innebörd de personerna har. Därmed hjälper de även sina medarbetare framåt i karriären och i deras utveckling.

10) De har medarbetarnas rygg

Alla älskar en chef som de vet att de kan lita på, som ger dem värdefull feedback, är ärliga och ger sina medarbetare betydelsefulla uppgifter.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.