Psykologen: ”En tydlig chef är lättare att tycka om”

Forskning visar att omtyckta ledare uppfattas som skickligare, skriver psykologen Björn Hedensjö i sin nya bok Omtyckta människor, där han beskriver hur man blir ”likeable”, en omtyckt person.

Ledarskap
Publicerad
Björn Hedensjö. Foto: Sören Vilks

Du skriver ”likeable”. Ska en chef vara det?

”Ja, det är bra på nästan alla sätt och vis. Att vara ’likeable’ är inte att vara medgörlig, man kan vara en rak, tydlig, gränssättande chef – det är till och med sådant som bidrar till att man blir mer omtyckbar. En grej som omtyckta personer får, är att man ser dem med mer positiv blick, de får en andra chans, större utrymme för misstag och folk tar dem i försvar.”

Hur ser ett mer omtyckbart ledarskap ut?

”En av tre pelare är tillit – att vara pålitlig, konsekvent, tydlig. En otroligt viktig ledaregenskap. Man vill ha förutsägbarhet, veta vad man har att förhålla sig till. Det är också viktigt att se och bekräfta medarbetare.” 

Vad är det viktigaste som just omtyckta ledare gör?

”Man kommunicerar tydligt och förutsätter inte tankeläsning hos medarbetarna.” 

Hur blir man lättare att tycka om – med tre ord?

”Bete sig som om andra redan tyckte om en, vara generös på alla sätt med tid och uppmärksamhet och låta andra spela huvudrollen, hålla det man lovar och alltså vara pålitlig.” 

Har du exempel på någon ledare som är vad du kallar ”likeable”?

”Tidigare ledaren för vänsterpartiet, Jonas Sjöstedt, är ju magnifikt ’likeable’, autentisk och generös – det kan man se oavsett vad man har för politiska sympatier. Tänk när det avslöjades att han varje helg jobbat i ett soppkök utan att berätta om det. Han har mycket av den här värmen, humorn, självdistansen och ett tydligt fokus utåt på andra.”

Finns det något man absolut inte får göra om man vill vara omtyckbar?

”Det handlar om skryt, som kan ge status, men folk tycker ännu sämre om skryt än vi tror. Snobbism tror man kan ge känsla av grupptillhörighet – som att fnysa åt Mello eller rynka på näsan åt en carbonara som inte är perfekt – men få saker är så skadliga för våra sociala relationer. Slutligen snålhet i alla former – vi är så otroligt uppmärksamma på friåkare.”

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden