Chefdagen 2023 – här är superchefernas vassaste råd

chefdagen 2023 8 november samlades totalt 500 chefer på Vasateatern i Stockholm – och digitalt – för den årliga upplagan av Chefdagen. Missade du det? Här kommer ett urval av godbitarna från scenen!

Ledarskap
Text: Redaktionen
Publicerad
Calle Fleur och Cissi Elwin, moderatorer på Chefdagen 2023. Foto: Karina Ljungdahl

Arash Gilan, vd Viva Media

Arash Gilan är författare, föreläsare, vd på Viva Media och expert på den digitala utvecklingen. För några år sedan skrev han boken ”Get digital or die trying” tillsammans med Jonas Hammarberg.

Han ger också ut ett gratis nyhetsbrev om AI på Linkedin och i höst kommer hans nya bok I love AI – hur du tar tillvara på magin med AI där han bland annat skriver att vi är omgivna av dystopiska berättelser, men sällan hör om de positiva möjligheterna som AI-verktygen erbjuder. 

AI-experten Arash Gilan. Foto: Karina Ljungdahl

Om att se AI som hot eller möjlighet, sa han på Chefdagen:

”Det handlar om att gå tillbaka till vad du själv tror på. Ens syn på teknologi är oftast en spegling av ens livsfilosofi. Mekanisk eller humanistisk. Om man är humanist och tror att människor har en själ, så ser man inte teknologi som ett hot, utan som ett medel för att skapa bättre arbetsplatser och bättre ledarskap.”

Anders Thornberg, rikspolischef

Polisens statistik beträffande gängbrottsligheten må se dyster ut, och att läget är ”synnerligen allvarligt” bekräftades av rikspolischefen Anders Thornberg då han intervjuades på scenen på Chefdagen i Stockholm under onsdagen.

Anders Thornberg. Foto: Karina

Under intervjun på Chefdagen med Chefakademins vd Cissi Elwin tillstod rikspolischefen att det finns en tystnadskultur inom myndigheten, något man enligt Thornberg ser allvarligt på och försökt åtgärda med en visselblåsarfunktion.

”Samtidigt säger många poliser rakt ut vad de tycker också, direkt till mig, det kan gälla löner och andra frågor. Vilket kan vara väldigt utmanande även det”, sade Thornberg som fått avgångskrav riktade mot sig från SD samt kritik från medier för upplevd brist på tillgänglighet.

Blir han arg av kritiken?

”Det var länge sen jag var arg. Det är väl åldersfråga, men också en träningssak. Jag ligger raklång på golvet och lyssnar på progressiv jazz, sedan blir jag lugn.”

Anna Wikland, Sverigechef Google

Calle Fleur intervjuar Anna Wikland på scen på Chefdagen 2023. Foto: Karina Ljungdahl

”För att hänga med i och dela med oss av AI-utvecklingen har vi en stående punkt på våra veckomöten kring nya produktivitetshack med hjälp av AI.”

Anna Wikland

Viktiga ledaregenskaper framöver, enligt Anna Wikland:

  1. Kognitiv flexibilitet. Förstå att AI kommer att förändra mycket.
  2. Vara visionär och kunna kommunicera.
  3. Sätta riktning och entusiasmera.
  4. Empati, det behövs mycket hjärta, att finnas där, lyssna och motivera medarbetarna.
  5. Kreativitet.

Henrik Henriksson, vd H2 Green Steel

Var H2 Green Steel-vd:n Henrik Henriksson var med på länk ifrån en regnig skog. Varför? Eftersom han höll i en tredagars onboarding ute i naturen.

Henrik Henriksson (via länk), Jan Moström och Cissi Elwin. Foto: Karina Ljungdahl

”Jag lägger 12 dagar per år på detta, det är väl investerad tid. Det får medarbetarna att ta av sig rustningen och sänka garden. Det är viktigt för att vi ska lära känna varandra. Det bygger också en bilderbok i huvudet som är kopplat till våra kärnvärden. Allt vi gör i bolaget har vi naturen att tacka för”, sade han till de 500 cheferna som var på plats på Vasateatern och till de som följde sändningen digitalt.

Jan Moström, vd och koncernchef LKAB

En av LKAB:s största utmaningar är att få kompetens till norr.

Därför har de byggt en plattform kallad Mind Dig, som de har tillsammans med andra företag som verkar i samma region och där de delar med sig av rekryteringsprocessen.

Jan Moström, vd och koncernschef LKAB:

Jan Moström. Foto: Karina Ljungdahl

”Hittar vi tio personer med rätt kompetens som är villiga att flytta norröver och vi bara behöver en, då har vi ju nio personer att dela med oss av. Vi delar också denna information med kommunen, för många av de som flyttar hit har familjemedlemmar som också behöver jobb. Att vi rekryterar som ett konsortium i regionen, det kommer vi att skörda frukterna av framöver”, menade han.

Han beskrev också det nya samarbetet med H2 Green Steel som att de målar vingarna på ett flygplan samtidigt som de flyger.

Men hur gör man det?

Genom att ställa sig tre frågor, förklarade Jan Moström:

  • Vars vill du nå?
  • Vad borde du göra?
  • Hur ska du bygga en organisation som kan nå dit?

Milla Sjöstrand, formel 1-förare

15-åriga racerföraren Milla Sjöstrand berättade att hon såg sig själv som en ledare, och framtida chef. Foto: Karina Ljungdahl
Claes Seldeby. Foto: Karina Ljungdahl

Claes Seldeby, vd Ahlsell och Årets Chef 2023

Moderniserad kultur, ökad jämställdhet, prisat hållbarhetsarbete som gör skillnad i praktiken och innovativa rekryteringsgrepp.

Och samtidigt dubblerad omsättning och höjt resultat.

Listan är lång på vad som gjorde Claes Seldeby, vd på Ahlsell, till vinnare av Årets Chef 2023 tidigare i år.

Hur behåller man energin av framgång i bolaget? Så här sa han på Chefdagen:

”Jobba med långsiktiga mål. Ett bolag byter inte strategi men som ledare behöver man förnya sig själv hela tiden – utveckla sig själv och vara innovativ i verkligheten, skruva strategin, men inte vända 180 grader varje halvår som en del gör.”

Claes Seldeby

Mattias Andersson, teaterchef, konstnärlig ledare Dramaten

Mattias Andersson. Foto: Karina Ljungdahl

Vilken roll kan Nationalscenen ha för att skapa hopp och framtidstro?

”Teatern har långa ledtider men vi försöker hitta projekt där vi snabbare kan svara på vår samtid genom att ge konstnärer och författare från utsatta situationer en röst. Men i mörkare tider vill man då bara se ljusa saker, eller vill man få bearbeta sin samtid? Vi får prova oss fram” svarade Dramaten-chefen Mattias Andersson, från scenen på Vasateatern.

Azra Osmancevic, tidigare vp operations Nordic Viaplay och Framtidens kvinnliga ledare 2023

Azra Osmancevic. Foto: Karina Ljungdahl

I maj toppade Azra Osmancevic listan Framtidens kvinnliga ledare 2023. Ett pris som Sveriges chefsorganisation Ledarna delade ut, i år för 17:e året.

Listan består av 75 kvinnor i åldrarna 20–35 år som arbetar som chef eller ledare och bedöms efter sin kompetens inom ledarskap, resultat och potential.

På Chefdagen berättade hon bland annat:

”Vi har learning sessions, där alla får lära sig något som de själva är dels intresserade av och dels något helt ”out of the box”, för att driva upp nya spår i hjärnan. Vi lärde oss hur man utvecklar elhelikoptrar i New York och fick se nya saker som vi hade nytta av i vår verksamhet. Viktigt att få nya perspektiv.”

Elias Fjellander, Deqa Abukar och Liza Eriksson, tre av 16 Unga ledare 2023

Elias Fjellander, Deqa Abukar och Liza Eriksson. Foto: Karina Ljungdahl

16 kända och okända unga ledare i åldern 18–34 år handplockades tidigare i år till listan Unga ledare 2023, som tidningen Chef tagit fram tillsammans med Raoul Wallenberg Academy.

Tre av dem gästade årets upplaga av Chefdagen:

  • Elias Fjellander, förbundsordförande RFSL Ungdom sedan april 2022, vice ordförande LSU.
  • Deqa Abukar, grundat och driver Bling, Bling Capital, Shift och Womenisa.
  • Liza Eriksson, vd och medgrundare RedLocker.
Deqa Abukar. Foto: Karina Ljungdahl
Elias Fjellander. Foto: Karina Ljungdahl
Liza Eriksson. Foto: Karina Ljungdahl
Johan Jureskog. Foto: Karina Ljungdahl
Johan Jureskog. Foto: Karina Ljungdahl

Johan Jureskog, restaurangägare och kock

”Vem blir inte glad av en high five? Det är något som sprider energi under flera minuter eller timmar efteråt, och det är så jag bygger mitt ledarskap”, berättade kocken och restaurangägaren Johan Jureskog för Chefs chefredaktör Calle Fleur.

Magdalena Andersson, partiledare Socialdemokraterna

Magdalena Andersson, du har högst förtroende som politiker just nu, hur kommer det sig?, undrade Chefakademins vd Cissi Elwin.

”En grundförutsättning är att man vet vem man själv är, att man är grundad i sig själv och sina värderingar. Att man är genuin”, svarade Magdalena Andersson på Chefdagen.

Magdalena Andersson och Cissi Elwin. Foto: Karina Ljungdahl

Som chef, fortsatte Magdalena Andersson, är det viktigt att inse att:

  1. ”Chefskapet inte handlar om mig utan om alla runt omkring.”
  2. ”Man måste vilja något, om en chef inte pekar ut riktningen blir det ju inget av.”

”Jag är rak och tydlig och ger medarbetarna möjlighet att växa och utvecklas. En hygglo bygglo-person är en omtänksam chef som bygger sina medarbetare.”

Magdalena Andersson

Liv Sandberg, nordisk vd TikTok

Tiktok – det är väl bara en app för kidsen, eller?

Nej, inte enligt Liv Sandberg, app-gigantens nordiska vd. För chefer som vill hänga med i samtiden, spana trender och förstå kommunikationsmönster är Tiktok en källa till både lärande och omvärldsbevakning.

Liv Sandberg: Foto: Karina Ljungdahl

När vi på Chefdagen frågar cheferna på plats och digitalt hur många som har varit på TikTok svarar 82 procent att de inte har det.

”Jag är förvånad så klart. Och säger: det är dags. Det är viktigt att förstå plattformen, framför allt ur ett kommersiellt perspektiv. Att som chef förstå möjligheten i plattformen men också för att förstå unga människor”, kommenterade Liv Sandberg resultatet.

”Jag får mycket inspiration i ledarskapsfrågor, till exempel från Simon Sinek, på TikTok. Som ledare finns mycket att hämta, jag skrattar högt, fascineras av den enorma kreativiteten men lär mig också nya saker varje dag”, berättade hon vidare.

Peter Gerhardsson, förbundskapten för damlandslaget i fotboll

Peter Gerhardsson. Foto: Karina Ljungdahl

”Ett mästerskap i fotboll är som alltid fullt av ledarskapslektioner, om man bara vet var man ska leta. Förbundskaptenerna ska på (orimligt) kort tid gjuta mod i en spretig grupp högpresterare, bygga en vinnarkultur – och sedan vinna också”, skrev Chefs chefredaktör Calle Fleur i sin veckorapport Chef Weekly tidigare i år.

När damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson gästade Chefdagen sa han bland annat:

”Jag vill ha spelare som bestämmer – jag säger ’jaget före laget’. Spelarna måste själva äga sina beslut. Det är min grundfilosofi. Jag gillar människor som är lite besvärliga.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.