Rikspolischefen om ledarskap under attack – och hur han stressar ner

Chefdagen 2023 Eskalerande gängbrottslighet, interna kriser och hård extern kritik. Rikspolischef Anders Thornberg har det tufft på jobbet just nu. Men polisen gör framsteg, samtidigt som Thornberg hittat en unik metod för att finna lugnet när det blåser som värst, berättade han vid ett framträdande på Chefdagen på onsdagen.

Ledarskap
Publicerad
Chefdagen 2023. Anders Thornberg. Foto: Karina Ljungdahl

324 bekräftade fall av skjutvapenvåld, med 48 personer dödade och 93 skadade hittills i år.

Polisens statistik beträffande gängbrottsligheten må se dyster ut, och att läget är ”synnerligen allvarligt” bekräftades av rikspolischefen Anders Thornberg då han intervjuades på scenen på Chefdagen i Stockholm under onsdagen.

”Det tillkommer 1 000 nya unga skyttar varje år, fler än vad vi kan inkapacitera. Så läget är oerhört besvärligt, men jag är besjälad av mitt uppdrag och har varit så hela tiden. Jag och polismyndigheten vet precis vad vi gör och vill uppnå. Och Sverige har en av världens bästa poliskårer”, sade Thornberg som delvis avfärdade den kritik som han och poliskåren fått utstå på sistone som baserad på oförstånd och ”gammal kunskap”.

Andelen gängrelaterade brott som klaras upp ökar, sade han:

”Uppklarningen är betydligt högre än 20 procent, siffran just nu ligger på 30 – 40 procent andel uppklarade brott. I Stockholm har det gått 21 dagar sedan någon blev ihjälskjuten, samtidigt som 508 personer sitter häktade vilket är all time high. Polisen förhindrar nya mord varje dag”, sade Thornberg och pekade på betydelsen av de omfattande polisförstärkningar som kommenderats till den våldsdrabbade huvudstaden från landsorten.

”Det gör stor skillnad. Tänk om vi kunde ha den kapaciteten jämt. Svensk polis är underbemannad, med 8000 – 10000 färre poliser i förhållande till folkmängd än vad andra europeiska länder har.”

”Jag har det finaste uppdraget som finns, att skydda Sveriges demokrati.”

Polisen har också ändrat sitt arbetssätt:

”Vi jobbar mer aggressivt, det är en annan rörelse. När det sker brott, stoppar vi bilar och jobbar med it-stöd på ett annat sätt än tidigare. Tack vare vårt sätt att bearbeta de krypterade chattarna har 3000 – 4000 personer hamnat i fängelse. I vissa länder har man inte börjat jobba med detta än.”

Anders Thornberg fick hård kritik för sitt ledarskap i efterspelet kring polischefskollegan Mats Löfvings tragiska död.

Under intervjun på Chefdagen med Chefakademins vd Cissi Elwin tillstod rikspolischefen att det finns en tystnadskultur inom myndigheten, något man enligt Thornberg ser allvarligt på och försökt åtgärda med en visselblåsarfunktion.

Chefdagen 2023. Anders Thornberg och Cissi Elwin. Foto: Karina Ljungdahl

”Samtidigt säger många poliser rakt ut vad de tycker också, direkt till mig, det kan gälla löner och andra frågor. Vilket kan vara väldigt utmanande även det”, sade Thornberg som fått avgångskrav riktade mot sig från SD samt kritik från medier för upplevd brist på tillgänglighet.

Blir han arg av kritiken?

”Det var länge sen jag var arg. Det är väl åldersfråga, men också en träningssak. Jag ligger raklång på golvet och lyssnar på progressiv jazz, sedan blir jag lugn.”

Medieuppgifter har gjort gällande att Anders Thornberg sannolikt kommer att lämna sitt uppdrag när hans förordnande går ut i början av 2024.

Thornberg kommenterade:

”Så här är det: jag har ett förordnande som sträcker sig till februari, och har en nära diskussion om saken med min arbetsgivare. Men jag har inte sagt att jag inte vill fortsätta. Just nu är det fullt fokus på att fånga bovar, varje dag. Jag har det finaste uppdraget som finns, att skydda Sveriges demokrati. Vi måste bli ännu tuffare, men vi är något på spåren just nu. Det kommer att ta några år till, men de goda krafterna kommer att vinna.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden