Azra Osmancevic är Framtidens kvinnliga ledare 2023: ”Allt ledarskap börjar med vasst självledarskap”

Under tisdagen utsåg Sveriges chefsorganisation Ledarna Framtidens kvinnlig ledare 2023. Vinnaren blev Azra Osmancevic som både är affärsutvecklingschef på Viaplay Group och medgrundare till Justic, som vill ge alla, oberoende av inkomst och bakgrund, tillgång till juridisk rådgivning.

Ledarskap
Publicerad
Azra Osmancevic. Foto: Karina Ljungdahl

Azra Osmancevic toppar listan Framtidens kvinnliga ledare 2023. Ett pris som Sveriges chefsorganisation Ledarna delar ut, i år för 17:e året. Listan består av 75 kvinnor i åldrarna 20–35 år som arbetar som chef eller ledare och bedöms efter sin kompetens inom ledarskap, resultat och potential.

Stort grattis till utmärkelsen Azra! Hur känns det att få det här priset?

”Tusen tack! Det känns otroligt roligt och hedrande! Inte minst eftersom det är en utmärkelse som belönar ett starkt ledarskap och ett sammanhang som lyfter vikten av mångfald och inkludering på våra arbetsplatser.”

Vad gör dig till en bra chef?

”Jag tror att det dels handlar om att jag har en bred palett av erfarenheter, dels att jag är extremt resultatorienterad samtidigt som jag sätter människan i fokus. Detta sammantaget gör nog att mitt ledarskap utmärker sig lite extra.”

motivering

”Årets vinnare är en chef med många järn i elden. I rollen som chef fokuserar hon på det mellanmänskliga och hon vågar utmana den rådande bilden av ett framgångsrikt ledarskap. Hon leder komplexa projekt och tar höjd för mångfald och jämställdhet både bakom och framför kameran. Utöver att ta Nordens största strömningstjänst ut i världen, är hon även medgrundare till ett digitalt legal tech-bolag som tillgängliggör juridiken för allmänheten. Hon har också startat ett mentorskapsprogram för att stärka unga kvinnor. Hon är en uppskattad talare, ryggar inte för att förklara det komplexa och delar frikostigt med sig av sin kunskap.”

Du leder affärsutvecklingen på Viaplay Group. Men har samtidigt återvänt till juridiken som medgrundare till legal tech-bolaget Justic. Hur kommer det sig?

”Att få kombinera olika intressen genom att driva parallella karriärer har alltid varit viktigt för mig, jag vill leva full ut – även jobbmässigt. Jag är otroligt affärsdriven och entreprenöriell i grunden, att starta bolag kändes givet när jag såg en affärsmöjlighet. Jag är tacksam att ledarna på Viaplay Group har stöttat mig och sett synergierna och vinsterna i att jag startat bolag, åtagit mig styrelseuppdrag och annat i tillägg till mitt ’vanliga’ arbete.”

Vem vill du inspirera med ditt ledarskap?

”Jag hoppas att min karriärresa och ledarskap gör att fler kvinnor, i synnerhet kvinnor med invandrarbakgrund, inspireras och känner att de hör hemma i alla rum där viktiga beslut fattas. Jag hoppas också att jag kan inspirera nuvarande ledare att hjälpas åt att göra ledarskapet mer humant och hållbart igen, så att affärsresultat går hand i hand med bygga och vårda medarbetarrelationer. Det kräver att ledare föregår med gott exempel, exempelvis när det gäller att visa mod och sårbarhet.” 

Azra Osmancevic är Framtidens Kvinnliga Ledare 2023. Foto: Karina Ljungdahl

Vad vill du skicka för peppande ord till unga tjejer som vill bli ledare?

”Allt ledarskap börjar med ett vasst självledarskap. Investera tidigt i att etablera en god självkänsla och bygg ditt självförtroende – avkastningen på den investeringen är oöverträffbar och hjälper dig livet ut, oavsett om du vill bli ledare eller inte. Se till att välja rätt chef som kan hjälpa dig att utveckla dina ledaregenskaper, öppna rätt dörrar och som peppar dig att följa din passion.” 

Var ser du dig själv om fem år?

”Jag har aldrig satt upp konkreta mål på det sättet, utan varit inkännande och litat på att nya dörrar öppnas när tiden är mogen. Det viktigaste för mig är att investera min tid och pengar i bolag och människor som vill driva positiv och reell förändring på såväl individ- som samhällsnivå.” 

Azra Osmancevic 

Ålder: 35 år.

Bor: Vasastan, Stockholm.

Familj: Sambo Johan Franzon, döttrarna Juni (4) och Hèrmine (1,5).

Så många rapporterar till Azra: 10 direkt.

Karriär: Juristexamen, Stockholms universitet. Tingsmeritering vid Stockholms tingsrätt. Advokat på bland annat Mannheimer Swartling, chefsjurist på Qryptone Music Group. Styrelseuppdrag i flera bolag. Grundare av mentorskapsprogrammet Femtorship och ängelinvesterare.

Gör: Head of Business Development Content, Viaplay Group och medgrundare, Justic.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden