Politikerkaos, kostnadsbesparingar, robot-vd:ar, Spotify-serie, skivbolagsbossar, klimakteriet och metaverse-hån

chef weekly Välkommen till utgåva 9 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad

Det svänger om politiken

Till slut radade den så upp sig framför riksdagshuset, vår nya regering: 1 statsminister och 23 ministrar från 3 partier, stödda eller gisslantagna – beroende på vem man frågar – av ett fjärde parti som ingen av dem ville ta i med tång för några år sedan. Den komplicerade svenska regeringsbildningen bleknar dock ändå i jämförelse med kalabaliken i Storbritannien: I veckan avgick premiärminister Liz Truss efter bara 45 dagar på posten och enligt experterna råder det totalt kaos i det konservativa partiet. Nu viskas det om Boris Johnsons återkomst, samtidigt som Labour kräver nyval. Vi kan konstatera två saker: 1) Det lär bli värre innan det blir bättre, 2) Röran i London minskar inte direkt politikerföraktet i samhället. Bra för demokratin på sikt? Knappast.

En sparad krona är inte en tjänad krona

Aah, budgettider… Nu ska ribban sättas, bågen spännas, linjerna målas. Medarbetare ska involveras, chefer ska synka och högsta hönset ska blidkas. Sedan ska styrelsen övertygas och organisationen informeras på ett lagom entusiasmerande sätt – så att ingen varken slappnar av eller tappar hoppet om livet fullständigt. Därefter är det väl bara att hoppas att man räknat någorlunda rätt och slipper hamna på (i och för sig underhållande) listor som den här: 6 budgetmissar vi aldrig glömmer.

Det har sällan varit mer utmanande att göra budget än nu. Energipriserna skenar, inflationen är snart uppe på tvåsiffriga nivåer, lågkonjunkturen står för dörren. Inte så konstigt, då, att 6 av 10 chefer uppger att de kommer att hålla hårt i pengarna i höst.

När vi ställde frågan på Linkedin uppgav 2 av 3 chefer att de diskuterar kostnadsbesparingar just nu (totalt cirka1 800 svar):

Att hålla i plånboken ligger förstås nära till hands när det kniper. Samtidigt är en viktig lärdom från pandemiåren att de som drog i handbromsen för hårt, genom uppsägningar och permitteringar, fick en mycket längre startsträcka när situationen lättade än de som vågade hålla i. En spaning? Det gamla uttrycket “en sparad krona är en tjänad krona” verkar ha spelat ut sin roll.

Men om du ändå behöver spara – glöm för Guds skull inte att involvera medarbetarna. Chefs krönikör Siri Wikander menar att det är avgörande för att medarbetare inte ska tappa lusten i tuffare tider.

Här kommer robot-vd:n

Så fick världen sin första robot-vd: Ms Tang Yu. Simpelt pr-trick eller snilleblixt för att säkra firmans strategiska tillväxt? Oavsett vad känns det betryggande att intelligenta robotar verkar vara mer intresserade av att vattna blommor och ansvara för lönerevisionen, än att utplåna mänskligheten. I alla fall för tillfället.

Snaskigt om Spotify

Fr. v: Martin Lorentzon och Daniel Ek.

Jag tillbringade större delen av förra helgen med att sluka ”The Playlist” på Netflix, den omtalade nya mini-serien om Spotify. Snygg, välgjord och full av ledarskapslektioner. Mest av allt gillar jag hur berättelsen bygger på nyckelpersonernas – bland andra kodaren, juristen och artistens – olika perspektiv. Fick en välbehövlig chefspåminnelse om hur himla olika personer och händelser kan upplevas, beroende på synsätt.

Hur är den skygga Spotify-grundaren Daniel Ek som chef? Vi testade honom 2015 och fann en chef som leder med lugn, fokus och transparens. Några år dessförinnan träffade jag och Cissi Elwin honom på huvudkontoret för en, visste vi inte då, otroligt exklusiv intervju. Det skulle nämligen gå hela 10 år innan han lät sig intervjuas av svensk media igen – i DI Weekend för bara någon vecka sedan. Läs allt, tycker jag!

Fr. v.: Nicklas Hermansson, grundare NomoFomo och krönikör i Chef, och Per Sundin

”The Playlist” berättar också skivbolagsbossen Per Sundins historia. Som vd på Sony och sedermera Universal var Sundin avgörande för Spotifys uppgörelse med skivbolagen, en deal som starkt bidrog till att rädda musikbranschen från undergång under de tuffa åren på nollnolltalet. När jag besökte  branscheventet Tidskriftsdagen i onsdags stod Sundin på scen, nu som vd för Pop House, bolaget han driver tillsammans med Björn Ulvaeus. Sundin berättade bland annat om hur han, under de värsta The Pirate Bay-åren, tvingades säga upp 40 personer på två dagar. Nu leker livet: Sundin har nyligen köpt upp Aviciis låtkatalog och redan sålt 700 000 biljetter till hologram-baserade Abba-föreställningen i London (men han behöver sälja 3 miljoner biljetter för att gå plus minus noll). Får erkänna att jag blev en aning ”star struck” av framträdandet.

Klimakteriet på jobbet

För några dagar sedan inträffade World Menopause Day, en dag som syftar till att öka medvetenheten kring klimakteriet. En tredjedel av alla kvinnor har lämnat eller funderat på att lämna sitt arbete på grund av klimakteriebesvär. Det visar undersökningen ”Kvinna, klimakteriet och arbetsplatsen” som genomförts på 1 100 kvinnor i åldern 35–64 år. Sara Hammarkrantz berättar mer om ett viktigt ämne som det varken pratas om i ledningsgrupper eller vid fikabordet.

Därför hånar alla metaverse

Avslutningsvis ett lästips: I en mycket underhållande text på Bloomberg.com analyseras Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs besatthet av metaverse – en omskriven megatrend som i Zuckerbergs tappning mest verkar gå ut på att träffas som färgglada, benlösa avatarer och ha möten runt ett dåligt animerat konferensbord. Facebook, eller Meta som det numera heter, satsar alla kort på utvecklingen av ”Horizon Worlds”, en metaverse-värld som verkar vara så ointressant att den ansvariga chefen på Meta har fått skicka uppfordrande meddelanden till personalen om att tillbringa mer tid i den. New York Times rapporterar att de anställda till och med har börjat använda akronymen MMH – ”Make Mark Happy” – för att beskriva några av projekten. Ett av dem handlar om att få uppleva Microsoft Office-paketet via VR-glasögon. Låter jättekul. Verkligen.

Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Mys på hög nivå

Cecilia Norrby och Calle Fleur.

I veckan hade jag en planeringskonferens med Cecilia Norrby, redaktionschef. Tända ljus, både på bordet och i hjärnan.  

Redaktionen väljer 3 populära artiklar på Chef.se

Röster om Chef Weekly

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Vi fortsätter utveckla Chef Weekly medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker.

Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.