succe

7 vanor du kan sno från framgångsrika chefer

Alla gör misstag – men alla vet inte hur misstagen ska hanteras. Här är vanor som du kan låna av framgångsrika chefer.

Alla gör misstag – så är det bara. Men vissa är bättre på att hantera misstagen när de uppstår än andra. Med det som utgångspunkt har Deep Patel, författare till boken ”11 principer för att nå framgång”, listat några vanor som framgångsrika chefer har.

Här är 7 vanor som du som kan sno rakt av:

1) Litar på magkänslan

Att avfärda känslan av att något, oklart vad, är alldeles åt skogen kan vara riktigt, riktigt dumt. Framgångsrika människor har lärt sig att lita på sina instinkter, som ofta ger ett bredare perspektiv kring vad som pågår.

2) Tar tag i tuffa frågor

Att granska och gå till botten med varenda detalj kan för många kännas pinsamt och påträngande. Men vill man bli framgångsrik gäller det att komma över obehaget för att skaffa all information som behövs.

3) Tror inte på perfektion

Om något verkar för bra för att vara sant, är det troligen det också. Ingen är perfekt. De flesta har nog någon gång blivit förda bakom ljuset – de som lyckas tar lärdom och förhåller sig mer skeptiska i fortsättningen.

4) Skyller aldrig på andra

När ett misstag uppstår är det bekvämt att skylla på din omgivning. Men du kommer aldrig växa som individ om du aldrig tar ansvar.

5) Försöker inte göra alla nöjda

I Sverige finns det ibland en konsensus att alla ska vara överens efter ett möte. Är det ens möjligt? Även om du ska behandla dina medarbetare och kolleger med respekt behöver ni inte allt vara överens. Du kan behöva motivera dina beslut – men inte ändra beslutet för att göra alla nöjda.

omtyck

Läs också: 10 vanor omtyckta chefer har

6) Vågar be om hjälp

”Ensam är stark” stämmer inte in på ledarskapet. För att du ska lyckas som chef behöver du hjälp – både internt och externt. Genom att erkänna att du inte klarar allt på egen hand skapas en kultur på arbetsplatsen där ni hjälper varandra. Sådant har nämligen en vana att sprida sig.

7) Kan se helhetsbilden

Ibland kan det kännas du och dina kolleger kämpar för att ta er genom dagen. Men framgångsrika ledare med visioner kan enklare sätta saker i större sammanhang. Genom att bidra med ett större perspektiv kan det enskilda problemet bli lite enklare att ta sig igenom.

balans-4

Läs också: 5 sätt att förebygga utmattning som chef

Relaterade artiklar

sakerhet12
Arbetsmiljö

Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Det går inte underskatta vikten av bra ledarskap på en arbetsplats.
Stressforskaren Sören Hjälm utbildar chefer och ledare om stress hos Consensus. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Lär dig kontrollera ditt ledarskap vid stress

Stress kan förgifta ditt ledarskapsbeteende. ”Chefer behöver träna på att hantera tuffa situationer”, säger stressforskaren Sören Hjälm som utbildar chefer hos Consensus. Lär dig fatta rätt beslut – inte beslut som styrs av stress.

kritisk
Beslutsfattande

3 enkla övningar för att öka ditt kritiska tänkande

Har du all fakta på bordet innan ett viktigt beslut tas?

spakad
Arbetsrätt

Handelsforskare: Större risk att dagens VD:ar får sparken

En VD sitter kortare tid på sin post idag än på 70-talet. Men vad beror det egentligen på? Chef har pratat med forskare som menar att det finns flera svar på frågan.
kris123
Beslutsfattande

Forskare: Här är chefens vanligaste misstag i krissituationer

Svenska chefer är kompetenta, men får inte tid till att förbereda sig för kriser. Och när krisen väl kommer är pressen ofta orimligt hög med liten möjlighet till vila, visar en avhandling från Försvarshögskolan och Karlstad Universitet.
elitsoldaten
Beslutsfattande

Elitsoldaten: Så leder du i krislägen

Ant Middleton, känd från sin medverkan i Skavlan, berättar om sina erfarenheter från krissituationer.

Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Det här gillar medarbetare allra mest med chefen

När medarbetare ska berömma sin chef är det tre egenskaper som oftast lyfts fram.
Det finns också områden där många tycker att chefen borde vässa sig.

sweett
Arbetsmiljö

Många svenskar stör sig på konflikträdsla

En chef som är passiv och som medvetet undviker konflikter. Det är den chefsegenskap som flest svenskar stör sig på, visar en stor undersökning.