Chef Weekly med Calle Fleur: ”Någon, eller alla faktiskt, kommer bli riktigt besvikna på dig”

Chef Weekly Välkommen till utgåva 23 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Hjältemod i katastrofen

Vittnesmålen från den fruktansvärda jordbävningen i Turkiet och Syrien får det att svartna för ögonen. Nu växer kritiken mot sena räddningsinsatser och undermåligt byggande – experter anklagar Turkiets regering att ha premierat ekonomisk tillväxt framför byggandet av säkra hus. President Erdogan slår ifrån sig kritiken och menar att katastrofen var omöjlig att förbereda sig inför. Oavsett vad är det lätt att hålla med min egen chef Cissi Elwin när hon beskriver den oerhörda respekt hon känner inför personer som Johan von Schreeb, som frivilligt sätter sig på flyget för att samordna de internationella hjälpinsatserna. Det ger hopp mitt i allt det mörka.

Mest AI på jobbet vinner 

Det ryktas om att det har varit ”code red” på Google-kontoren ända sedan AI-chattjänsten ChatGPT släpptes i december. I veckan meddelade Microsoft under pompa och ståt att verktyget inkorporeras i deras sökmotor Bing. Därmed utmanas Googles monopolställning på sökmarknaden, på riktigt, för första gången.

Själv har jag mest lattjat runt med verktyget hittills. Bad till exempel chatten skriva en diss-raplåt till min bror. Den blev inget vidare. Men jag blev impad när ChatGPT knåpade ihop en personlig födelsedagssång på 10 sekunder – och dessutom lyckades hjälpa min son att förstå en knepig biologiläxa betydligt bättre än jag förmådde.

På jobbet då? På redaktionsmötet i måndags konstaterade vi att vi är trötta på yviga framtidsspaningar på ämnet och vill vaska fram konkret chefsnytta. Hur kan jag använda AI-chattarna typ nu, innan lunch? Vår digitala redaktör Sofia Hadjipetri Glantz kommer till undsättning med handfasta exempel på hur du använder AI i chefsvardagen.

Tipsen verkar onekligen behövas – när vi frågar våra följare på Linkedin om de har testat chattjänsten (cirka 1 300 svar) svarar 44 procent ”Vad är det?” (hallå, läser de inte Chef Weekly?!):

Skrämmande, menar vissa: ”Det är ett gigantiskt digitalt framsteg och som chef/ledare måste du sitta i förarsitsen. ChatGPT är ju dessutom bara en bebis om man jämför med vad som komma skall”, skriver en följare. Fortsättning följer!

Bonusklipp: Någon smarting har lyckats bygga ihop ChatGPT med en 3d-skrivare. Nu kan du alltså BÅDE få läxan gjord OCH få svaren nedskrivna på papper. Vi kan konstatera att våra pedagoger står inför en gigantisk utmaning. 

Fin feedback

Jag fick ett så fint mejl från en trogen Weekly-läsare, som jag bara måste få dela med mig av:

”Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den 😊.  Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”

Stort tack! Jag har sagt det förut och säger det igen: Det här nyhetsbrevet handlar mest om att få en genuin och levande kontakt med er läsare. Har du idéer, frågor eller kritik – hör av dig till mig på calle.fleur@chef.se! Det gör min dag!

Linslusarnas sammansvärjning 

Analysföretaget Meltwater har tillsammans med Companion kartläggt vilka svenska vd:ar som har störst “socialt eko”, det vill säga tog störst plats i sociala medie-flödet 2022.

I topp 3 hittar vi:

1. Anna Borg, vd Vattenfall 

2. Börje Ekholm, vd Ericsson 

3. Daniel Ek, vd Spotify 

Låt kampen börja! 

Vi befinner oss mitt i en historiskt utmanande avtalsrörelse. 2,2 miljoner anställda ska få nya löner och villkor, i ett minst sagt utmanande ekonomiskt och säkerhetspolitiskt läge. Superspännande – men samtidigt är avtalsrörelsen en komplex och ganska knepig process. LO:s tidning Arbetet har därför släppt det digitala spelet Lönekampen där du själv får bestämma hur förhandlingarna går. Det enda du kan vara säker på är att någon – eller ja, antagligen alla faktiskt – kommer bli riktigt besvikna på dig. Lycka till nu!

Stor förvirring råder

På tal om nya villkor: Minns du omställningsstudiestödet som lanserades i samband med LAS-förändringarna i höstas? Stödet skulle gynna både arbetstagare och arbetsgivare, men nu vittnar HR-chefer om svårigheter i att navigera i regelverken och att arbeta proaktivt med stöden. Chef.se benar ut frågeställningarna här med hjälp av advokat Sam Seddigh. Läs också intervjun med kundservicechefen Andreas Lundin, 37, som valde att sätta sig i skolbänken när omställningsstudiestödet kom.

Bluffen synas

Avslutningsvis, ett (hoppingivande?) lästips: Det välkända bluffsyndromet som många av oss chefer lider av – det vill säga känslan att vi inte vet vad vi håller på med och att någon kommer avslöja oss, typ nu – är på väg att utrotas. I alla fall om man lyssnar på ledande ”gen z-experter” (också en jobbtitel!) i en artikel i Fast Company. Det teknik- och kunskapsförsprång som unga har jämfört med tidigare generationer skapar helt enkelt ett så gott självförtroende att bluffkänslan snart är lika daterad som filofaxen. Grattis! 

Vi hörs nästa vecka! 

Hälsningar Calle 

Veckans bild

Full fart utför

Ja, chefer behöver väl också semester”, konstaterade en medarbetare när jag berättade att jag skulle ta tåget till Åre i helgen. Stämmer bra!

Redaktionen väljer 3 populära artiklar på Chef.se

Röster om Chef Weekly

“Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.” 

“Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!” 

“Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!” 

“Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!” 

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!” 

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!” 

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden