Chef Weekly med Calle Fleur: ”Har du en work wife?”

Chef Weekly Välkommen till utgåva 24 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Vem älskar chefen?

Alla hjärtans dag kom och gick. På redaktionen konstaterade vi att fenomenet haussades mer än vanligt: Mina sociala medie-flöden fylldes av rosenbladstäckta matbord och tindrande turturduvor tuggandes på varsin ände av ett spagettistrå. Men det var förstås inget mot redaktionschef Cecilia, som på konditori tvingades bevittna uthämtningen av en specialbeställd tårta med inskriptionen ”Ligga?” i snirklig skrivstil.

Känner chefer av kärlek på jobbet? När vi frågade våra Linkedin-följare blev svaret ändå rätt muntert (ca 2 400 svar):

På temat romantik kan jag rekommendera en underhållande artikel i The Atlantic som gör upp med begreppet ”work wife” / ”work husband”. Ni vet, den platoniska (eller?) relationen mellan kollegor som (väl?) ändå är (måste vara?) kryddad med… Ja, något annat. Jag vågar påstå att den typen av parförhållanden finns på alla arbetsplatser. De verkar i alla fall vara så komplexa att det forskas på dem. Hur ser det ut hos dig?

Sex spaningar från den vecka som flytt

Det känns nästan surrealistiskt att följa nyhetsflödet just nu. Världen snurrar så snabbt och snurrigt att jag skulle kunna skriva en roman varje vecka. Här är några snabba spaningar sedan sist:

  • 13 000 personer varslades om uppsägning under de första 10 dagarna i februari, hälsar Arbetsförmedlingen. Det kan jämföras med 30 000 personer under hela 2022. Ökningen är stor och tyder på att arbetsmarknaden börjar ”ge efter”, säger myndighetens analyschef Eva Samakovlis till TT. Ekonomiprofessor John Hassler är mer hoppfull. I en intervju menar han att vi befinner oss i en planerad lågkonjunktur (som stävjar inflationen), att arbetsmarknaden är stark och att det mesta pekar på att vi kommer undvika en kraschlandning.
  • Samtidigt som varslen ökar är många branscher så hårt pressade av kompetensbrist att verksamheter har svårt att leverera.  Måste det vara så här?  Gör vi något fel? Letar vi kompetens på fel sätt? På fel ställen? På ett gratis lunchwebbinar nästa vecka tar Chefakademin Talks hjälp av ett dream team för att hitta svar och lösningar: Region Stockholms hr-direktör Ulrika Sundquist, Shervin Razani, vd för Jurek Rekrytering & Bemanning, entreprenör och en av drakarna i SVT:s Draknästet och Paula Björnstjerna, Director of Nordics Linkedin Talent Solutions. Läs mer här.
  • Kvinnor tjänar cirka 10 procent mindre än män – och halkade efter ytterligare under pandemin. Det visar TV4:s aktuella granskning. Suck.
  • Min favorittänkare Steve Blank, författare och Silicon Valley-guru, skriver att startup-bolag som kräver fysisk kontorsnärvaro har 3,5 gånger högre tillväxt än bolag som är ”fully remote”. Hoppsan! Jag hör redan hur knivarna slipas och bågarna spänns inför ännu en rond i bråket om hybridarbetets vara eller inte vara. Forskarna bakom (den inte helt okontroversiella) studien bjuder också på en bra modell som tydligt definierar de 7 olika sätt vi kan jobba på framöver – missa inte.
  • Allt ljus på CFO:n! I ekonomiskt röriga tider är ekonomichefen viktigare än någonsin. MIT Sloan Management Review intervjuar 4 CFO:er vom utmaningarna de står inför och hur de lyckas navigera i ett oförutsägbart affärslandskap. Mest fastnar jag för formuleringen: ”En effektiv ekonomichef borde hålla upp en spegel mot organisationen och initiera ‘positiv konflikt’”.
  • På Linkedin skriver Anna Åslund, grundare och CMO på Asker, om en rolig Reddit-tråd där arbetssökande listar vad de klassar som varningssignaler under en jobbintervju: Olika budskap från olika personer, uttalanden om att ”vi är som en stor familj här” (tyder på att cheferna har favoriter) och så vidare. Lärorik läsning!

Finnes: Bolagsimperium med oklart ägarskap

Avslutningsvis, ett lyssningstips: Svenska Dagbladets nya storsatsning ”Dynastin”, en poddserie i sex delar om finansmannen Jan Stenbecks arv, är oupphörligen fascinerande. Ett välproducerat epos om förvärv och fördärv, högljudda familjebråk – och ett imperium som numera mest liknas vid ett förarlöst flygplan. Poddmakarna konstaterar redan i första avsnittet att historien är en svensk motsvarighet till HBO-succén ”Succession”, fast tvärtom (eftersom ingen i familjen verkar vara intresserad av makten). Hyllningarna har varit unisona i veckan, på Twitter kallar till exempel juridikprofessorn Mårten Schultz ”Dynastin” för den bästa svenska podden någonsin. Första avsnitten finns där poddar finns.

PS: Vill du veta Jan Stenbecks hemliga tips för att värdera de företag han samarbetade med? Kan avslöja att receptionisten spelade en viktig roll – och inte minst toaletten.

Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Livets kontor

Så här kan också en kontorsplats se ut i det nya, ljuva #livet. För snart 2,5 år sedan skrev jag en text om vad min corona-valp lärt mig om ledarskap. I en post-pandemisk verklighet gäller det att få ihop vardagen. Därför vankades det inskolning på nytt hunddagis i veckan. Håll tummarna för att det går vägen – det gör jag!

Redaktionen väljer 3 populära artiklar på Chef.se

Röster om Chef Weekly

Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Alltid intressant och tänkvärt. Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner.”

Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

”Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

“Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden