Chef undersökning: Chefer mer AI-positiva – men intäkterna dröjer
Chefer och AI Cheferna blir alltmer positivt inställda till AI. Men trots att många ser ökad effektivitet som AI:s främsta fördel, är det få som märker av några faktiska intäktsökningar. Åtminstone än så länge. Det visar Chefs undersökning.
Vad
En dryg tiondel av cheferna anger att AI har lett till besparingar, men bara två procent ser resultat i form av mer pengar på intäktskontot.Nytta
Experten Alexander Löfgren, forskare och utvecklare av kollektiv intelligens, analyserar Chefs undersökning om chefer och AI.
Medan över 60 procent av cheferna anger ökad effektivitet som den främsta effekten av AI, är det nästan ingen som märkt av några ökade intäkter från exempelvis försäljning.
En dryg tiondel anger visserligen att AI har lett till besparingar, men bara två procent av cheferna ser resultat i form av mer pengar på intäktskontot.
Det enligt Chefs undersökning som besvarats av över 800 chefer inom alla typer av verksamheter.
Beror bristen på AI-relaterade intäkter på att svenska chefer är för dåliga på att använda sig av tekniken, eller är kopplingen mellan AI och klirr i kassan svagare än vad man kanske tror? Det beror på vem du frågar.

”Sverige fortsätter att halka efter i AI-utvecklingen, vilket är djupt oroande. Vi missar fortfarande stora fördelar som AI kan erbjuda. För att påskynda AI-implementeringen måste vi omedelbart öka förtroendet för tekniken, både hos allmänheten och företagsledare”, sa Sofia Götmar-Blomstedt, vd för konsultföretaget PwC:s svenska verksamhet tidigare i år.
Kommentaren kom efter att bolagets egen undersökning visat att svenska vd:ar ser ett betydligt mindre samband mellan AI och lönsamhet än sina internationella kolleger.
Röster ur undersökningen: Hur använder du AI?
”Jag använder Chat GPT till allt möjligt, allt från tips i olika frågor till att skriva bättre texter eller hämta in kunskap.”
”Man måste vara flera, man kan inte ensam lära sig om AI. Tips från kolleger är viktigt, och att ha tålamod.”
”Jag använder AI enbart för översättning av texter och att hitta information, exempelvis excel-formler.”

Alexander Löfgren, forskare och utvecklare av kollektiv intelligens på konsultföretaget Influence, säger däremot:
”Bara för att vi lyckas få AI att spotta ur sig mer fler dokument och analyser, är det inte säkert att det leder till konkret värdeskapande, till exempel i form av ökade intäkter. Den myckna informationen kan snarare leda till ökat arbete. Så resultatet av Chefs undersökning förvånar mig inte alls”, säger han.
Med detta sagt är cheferna i Chefs undersökning knappast några teknikskeptiker, utan över lag positivt inställda till den artificiella intelligensens möjligheter.
Långt över hälften säger sig ha blivit mer AI-positiva under det senaste året, samtidigt som användningen kraftigt gått upp sedan Chef gjorde en liknande undersökning 2023.

Samtidigt som cheferna tydligt märker av fördelar som ökad effektivitet och stöd i hanteringen av komplexa uppgifter, märks emellertid baksidor med AI-användningen, som säkerhetsrisker, felaktiga texter och minskat kritiskt tänkande.
Frågetecken finns också kring hur cheferna rent praktiskt ska bära sig åt för att oftare kunna dra fördelar av AI på jobbet.
Brist på kunskap, tid och tillgång till AI-verktyg hör till de främsta hindren, visar undersökningen.
Över en fjärdedel av cheferna beskriver sin AI-kompetens som dålig.
”Jag tar hjälp av AI med att sammanfatta processer och ta nästa steg. Vill göra mer men hinner inte i dagsläget”, säger en av de svarande cheferna i undersökningen.
De flesta lär sig inte om AI via kurser eller formell utbildning, utan genom att pröva sig fram på egen hand: 78 procent.

Alexander Löfgren tycker sig märka en brist på klarhet och systematik:
”Visst finns det verksamheter som har kommit långt med AI. Det handlar då framför allt om företag med en ganska tydlig digital produkt, som är möjlig att integrera i automatiserade flöden”, säger Alexander Löfgren, och fortsätter:
”Samtidigt som andra verksamheter, som mer berör den sociala, fysiska världen, nog vill göra saker effektivare och smartare med hjälp av AI. Men som famlar otroligt mycket. Skrapar man lite på ytan, är det nog inte alltid särskilt klart på vilket sätt de ansvariga tänker sig att AI skulle göra verksamheterna bättre.”

En av cheferna säger:
”Vi skulle behöva en plan för AI. Vi behöver vara öppna för AI, och samtidigt inte tro att tekniken löser alla våra utmaningar. Det är i slutändan alltid människor som behöver fatta de avgörande besluten.”
Röster ur undersökningen: Hur använder du AI?
”Chat GPT för att kontrollera så att det inte finns stavfel eller grammatiska fel i mina texter, samt att jag får hjälp att putsa upp min engelska.”
”Vi har Copilot som standardverktyg på jobbet och jag frågar Copilot ganska ofta när jag behöver idéer till lösningar av problem.”
”Utmana mig själv i mina tankegångar, få olika vinklar av situationer som jag kanske inte tänkt på.”
Grafik och illustrationer: Anna Harvard
Om undersökningen: Webbaserad undersökning av Chef, sammanställd i april 2025 och besvarad av 862 personer. Av respondenterna är 41 procent chefer på lednings- eller stabsnivå, 37 procent mellanchefer och 12 procent gruppchefer, arbetsledare eller motsvarande. Av de som svarat är 64 procent kvinnor och 36 procent män. En procent vill inte ange kön. 4 procent är i åldrarna 30 till 40 år, 23 procent mellan 41 och 50 och 54 procent mellan 51 och 60. 20 procent är över 60 år gamla.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.