Calle Fleur i TV4: Därför dricker chefer mest alkohol

Riskbruk Vd:ar toppar listan över alkoholkonsumtion i en ny undersökning.

”Sambandet att ju högre man kommer i hierarkin, desto mer dricker man, är förvånande”, säger Calle Fleur, tf vd på Chefakademin, i en intervju i TV4.

Hälsa
Text: Malin Kaldo
Publicerad
Calle Fleur i TV4:s "Efter fem".
Chefs chefredaktör Calle Fleur i TV4:s "Efter fem". Faksimil: TV4.

I den nya undersökningen är vd:ar den yrkesgrupper som har allra högst alkoholkonsumtion: i snitt 26 standardglas per månad. Det är mer än tre gånger så mycket som gruppen med lägst snittkonsumtion: undersköterskor.

Också byggnadsarbetare och restaurangpersonal ligger högt i undersökningen som har gjorts av CAN på uppdrag av Systembolaget, i samarbete med Sveriges chefsorganisation Ledarna. Vårdpersonal dricker minst.

”Vd-gruppen dricker onekligen mest, både när vi mäter antal standardglas per månad och hur många som intensivkonsumerar minst en gång per månad, säger Isabella Gripe, utredare och forskare på CAN.

Så mycket dricker svenska vd:ar

Svenska vd:arnas snittkonsumtion ligger på 26 standardglas i månaden.

Nästan sex av tio vd:ar intensivkonsumerar alkohol, det vill säga dricker mycket vid ett och samma tillfälle, minst en gång i månaden.

Både kvinnor och män i denna grupp uppgav den högsta månatliga konsumtionen med 14 respektive 21 så kallade standardglas.

En relativt stor andel av cheferna har symtom på alkoholberoende.

”Men när vi tittar på andelen som uppfyller kriterierna för milt alkoholsyndrom är det andra yrken som ligger högre”, säger Isabella Gripe.

Störst andel där finns bland restaurangpersonal.

Socialstyrelsens gränser för riskbruk

10 standardglas eller mer per vecka (i genomsnittlig konsumtion) eller 4 standardglas eller mer minst en gång i månaden (så kallad intensivkonsumtion, det vill säga mängden alkohol vid ett och samma tillfälle).

Ett standardglas innehåller 12 gram alkohol och motsvarar exempelvis 50 centiliter folköl, 33 centiliter starköl, 10-15 centiliter vin och 4 centiliter sprit.

Calle Fleur, tillförordnad vd på Chefakademin och chefredaktör för tidningen Chef, kommenterade undersökningen i en intervju med TV4:s Efter fem:

”Det är ju både förvånande och inte förvånande skulle jag säga. Vi ser ju studier som visar på det här, att chefer konsumerar mer alkohol än andra. Det som jag tycker är lite förvånande just med den här studien tycker jag är det tydliga sambandet att ju högre man kommer i hierarkin, desto mer dricker man.”

Han lyfter fram vikten av att ha policys för alkohol och representation på plats och att man pratar internt i sin organisation om hur man ska nyttja alkohol.

”Det som forskarna påtalar i den här studien är också en ganska tydlig koppling till stress”, fortsätter Calle Fleur.

”Många chefer idag saknar rätt förutsättningar för att utföra sina uppdrag på ett bra sätt. Då kan det bli så att man använder alkohol för att slappna av. Och det är ju jätteallvarligt om det är så. Det är ju något vi verkligen behöver prata mer om. Chefer behöver också utveckla sitt självledarskap och ges utrymme för ett fundera och reflektera både över sin egen situation och sina medarbetares.”

Källa: CAN-rapporten ”Yrke och alkohol – alkoholvanor i olika yrkesgrupper” bygger på data från totalt 8 192 yrkesverksamma personer som deltagit i den stora befolkningsundersökningen ”Vanor och konsekvenser” åren 2017 och 2021.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.