Brené Brown: ”Mod är att leda med hjärtat”

Vad är egentligen modigt ledarskap? Och vad kan vi lära oss av Chefs satsning på Årets modigaste chef? Chefs chefredaktör Calle Fleur fick en exklusiv intervju med Brené Brown, världens främsta modforskare och författare till sex bästsäljande böcker.

Ledarskap
Text: Calle Fleur
Publicerad
Brené Brown.

Jag skulle vilja dela en insikt med dig … Under hela 2024 har jag rest runt i Sverige och intervjuat modiga, handlingskraftiga chefer. Ändå har jag märkt att flera av dem blir generade eller obekväma av att tala om sitt eget mod. Kan du hjälpa mig förstå varför?

”Kanske (lång paus). Jag kan i alla fall försöka … Mod är ett ord som ofta missförstås. Själva ordet tenderar dessutom att kommodifieras (bli en vara som ska köpas och säljas, reds anm.) vilket inte är så konstigt, eftersom ingen i världen vill betraktas som något annat än modig.”

Vad betyder ordet mod för dig?

”Om vi går tillbaka till ursprunget så utgår ’courage’ från ’cor’, det vill säga ’hjärta’ på latin. I dag har det blivit ett mer patriarkalt begrepp: Ett hjältemod, ett ’spring in en brinnande byggnad’-typ av mod. Men vad det egentligen betyder, för chefer, är att leda med hjärtat. Det handlar om att vara i kontakt med sitt eget hjärta och att se hjärtat hos andra. Så, utan att ha koll på dina resor i Sverige, skulle jag gissa att du hittade en hel del sårbarhet hos cheferna du träffade? Att de alla har ställts inför beslut som krävt risktagande?”

Absolut!

”Exakt. Så jag gissar att deras obekvämhet handlar om att det har gått inflation i begreppet mod. Vi tror att mod handlar om en större ambition utanför oss själva, när det i själva verkat är en djupt innerlig mekanism för beslutsfattande som utgår från vår egen förmåga att ta känslomässiga risker. Vilket ju är själva definitionen av sårbarhet. Kan det vara en förklaring?”

”Världen är mer osäker än någonsin. Jag tror att många är desperata efter att finna en ny väg, en väg som bättre hänger ihop med hur det är att vara människa.”

Kanske. Jag har också tänkt att det handlar om begreppet ”jante”, alltså konceptet att du aldrig …

”… får vara bättre än någon annan. Jo, jag känner till det. Jag tror att det är svårt för er svenskar att prata om mod, eftersom det kräver att man erkänner sitt mod och sin sårbarhet. Inget av det känns särskilt svenskt. Det här är väldigt spännande för du fångar mig mitt i min egen forskning. Jag skriver på en ny bok om vilket ledarskap som kommer att krävas i en framtid som präglas av AI, stor osäkerhet och geopolitiska utmaningar.”

Och det är?

”Några nycklar är förmågan att ha produktiva svåra samtal. Att ha kapaciteten att ta smarta risker baserade på de data du har just nu. Och förståelsen för att allt inte kommer att gå som du vill. Konkurrensfördelarna kommer att finnas hos de som vill lära, inte hos de som tror att de kan allt. Då krävs ledare som har nolltolerans för skam, skuld och fingerpekande.”

Hur jobbar du med det här i ditt eget företag?

”Vi börjar med en väldigt rigorös intervjuprocess, för om du inte kan hantera svåra konversationer kommer du att trivas väldigt dåligt hos oss. Vissa pratar om ’brutal ärlighet’ men det tycker jag är bullshit, det är bara en ursäkt för att få vara brutal. Jag talar om svåra samtal där vi är ärliga mot varandra och pratar om hur vi kan bli bättre, vad vi kan lära oss av varandra.”

Brené brown

Gör: Socionom och doktor i socialt arbete. Har studerat ämnen som mod, sårbarhet och skam i drygt 20 år. Så kallad research professor vid University of Houston och visiting professor i management vid University of Texas, USA. Författare till sex #1 New York Times bästsäljare som har översatts till 30 språk, bland andra Dare to lead och Rising strong.

Ålder: 59 år.

Övrigt: Browns TED-talk ”The power of vulnerability” är en av de fem mest populära föreläsningarna på plattformen någonsin (66 miljoner visningar). Brown är den första forskaren som fått en föreläsning producerad av Netflix. Hon driver två prisvinnande poddar: Unlocking us och Dare to lead.

Så vad är din hemlighet? Ibland vaknar jag på morgonen och känner mig allt annat än modig. Jag har kanske en dålig dag eller känner mig skör. Hur motiverar du dig till att vara modig under sådana dagar?

”Vad folk inte förstår om mod är att så mycket handlar om systemen omkring oss. Vi har samlat in miljoner datapunkter genom åren och kokat ner det till en sanning: Du måste bygga system som är modigare än dina medarbetare.”

”Till exempel startar jag varje möte med en två ord lång ’check-in’, där alla får berätta hur de känner sig just nu. Någon kanske säger att hon känner sig fokuserad och hoppfull. Jag kanske säger att jag är trött, att jag kämpar på. Jag kanske har bråkat med min man Steve. Vi har ett sjukt barn hemma. Vi jobbar ändå. Jag kommer att vara ärlig och det är oerhört viktigt eftersom dina två val är att vara ärlig, eller att låtsas som ingenting. I det exemplet hjälper systemet mig att välja.”

”Om jag har lärt mig något av att ta 125 000 personer igenom Dare to lead-programmet, i över 40 länder, är det att det största hindret för mod inte är rädsla. Det största hindret är vår rustning, skydden vi sätter upp runt oss själva när vi är rädda. Därför gäller det att bygga system som är modigare än människor.”

I Sverige pratar vi mycket om psykologisk trygghet just nu, om hur man bygger tillit i organisationer. Intresset för så kallade ”soft skills” har exploderat. Vad tänker du om det?

”Världen är mer osäker än någonsin. Jag tror att många är desperata efter att finna en ny väg, en väg som bättre hänger ihop med hur det är att vara människa. Det innebär att vi måste lära nya färdigheter, ändra tankesätt och bygga organisationer på ett nytt sätt. Att tillämpa modigt ledarskap handlar om att fatta tuffa, medvetna beslut varje vaken timme. Det är det svåraste jag gjort i hela mitt liv. Det är riktigt svårt för mig att ringa dig och säga ’Hej Calle, det är Brené, jag tycker inte om hur jag betedde mig mot dig i vårt möte i morse’. Det är modigt ledarskap.”

”Konkurrensfördelarna kommer att finnas hos de som vill lära, inte hos de som tror att de kan allt. Då krävs ledare som har nolltolerans för skam, skuld och fingerpekande.”

Verkligen.

”Du har säkert sett det själv när du rest runt i landet. Jag menar, se bara hur generativ AI förändrar arbetslivet. Om du inte klarar av att misslyckas på jobbet är du inte kvar om två år. Om du inte tar ansvar för dina misstag så försvinner du. Marknadsandelar och positioner betyder ingenting längre, eftersom marknaderna förändras alltför snabbt. Det här handlar om överlevnad.”

Du har forskat på det här området i över 20 år. Förstår chefer dig när du pratar om det här?

”Både och. Vi går framåt i vissa avseenden, bakåt i andra. Just därför behöver vi ledare som bemästrar paradoxer. Ledare som inte klarar av att se på världen från två håll samtidigt, som inte klarar av att hantera osäkerhet, kommer inte att överleva om fem år.”

I din föreläsning på Netflix pratar du om vikten av att våga släppa sargen och ge sig ”in på arenan”. Hur ska man våga det?

”Du vet, det finns dagar när jag vaknar upp och tänker ’skit i den där arenan’. När jag bara vill fatta enkla, trygga beslut och dricka 300 Diet Cokes. Det är svårt. Jag sitter och tänker på din första fråga: Varför cheferna du har intervjuat inte vill kalla sig modiga. Jag tror att det handlar om att vi alla är rädda. Jag är skiträdd varenda dag. Och det är okej, så länge du har ett lärande mindset. För du vågar bli mer modig genom att ägna dig åt självreflektion. Det handlar om att lyfta dig bortom dig själv och – på riktigt! – försöka förstå hur du beter dig, hur du framstår i andras ögon. Att tänka mer på hur du tänker är det bästa motgiftet mot rädsla.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.