Karaktär viktigare än talang för att nå framgång
Alla bär vi på en dold potential som med rätt hjälp kan frigöras och hjälpa oss nå nya framgångar. I sin bok Din dolda potential avslöjar bästsäljande författaren och professorn i organisationspsykologi Adam Grant hur du gör.
Vet du om att det finns mycket mer att hämta i var och en än det som vi omedelbart visar oss ha talang för?
Det hävdar den amerikanska bästsäljande författaren och professorn i organisationspsykologi, Adam Grant.
”Alla människor har en inneboende kapacitet att nå framgång, oavsett deras startpunkt”, skriver han i sin bok Din dolda potential där han presenterar hur vi kan få fatt på vår dolda potential och hur vi kultiverar oanade styrkor.
Enligt honom har den västerländska synen på talang fått oss att tro att om vi inte från början är bra på något, är det inte värt att satsa på.
”Du kan inte avgöra dina framtida möjligheter utifrån var du står i dag eller vad du har gjort fram till i går. Men du kan se de motgångar som du har tagit dig igenom och förstå att du kommer att kunna göra det framöver också. Din potential är inte bara de höjder du når, utan även de dalgångar du måste passera på vägen”, säger Adam Grant när han berättar om boken i Talks on Google.
”Karaktär är förmågan att prioritera sina värderingar framför sina instinkter.”
Adam Grant, som tidigare bland annat har skrivit böckerna Öppet sinne och Ge och ta, har haft ett flertal böcker på New York Times bästsäljarlista och översatts till mer än 35 språk.
Han är en av de ledande forskarna i USA på motivation, framgång och beteende, och professor i organisationspsykologi på handelshögskolan Wharton School, som är en del av University of Pennsylvania.
Själv är han är ett bra exempel på hur man kan bli framgångsrik på en mängd olika arenor.
Han har tidigare arbetat som reklamchef, varit simhoppare på elitnivå och försörjt sig som professionell magiker.
Och han menar att karaktär är långt viktigare än personlighet och talang.
I boken skriver han:
”Karaktär förväxlas ofta med personlighet, men det är inte samma sak. Personlighet handlar om läggning – en människas instinktiva sätt att tänka, känna och handla. Karaktär är förmågan att prioritera sina värderingar framför sina instinkter.”
De tre basala karaktärsstyrkorna som varje chef behöver är enligt Adam Grant:
1. Att vara prosocial: Detta handlar om att kunna samarbeta och ta lärdom, hjälp och inspiration av omgivningen – och som chef förstå hur man ska få en grupp att bli mer än summan av deras sammanlagda kapacitet och förmågor.
2. Att vara proaktiv: Att ta initiativ, ställa frågor och likt en mänsklig svamp suga åt sig all information som man kommer över, men också ha förmågan att skilja ut skadlig/felaktig information och bara behålla det som ger näring.
3. Att vara beslutsam: Att inte nöja sig med att stanna inom sin komfortzon utan ständigt ge sig ut på djupt vatten, våga vara pinsam, acceptera att man inte är perfekt och att det blir en del misstag på vägen och på så sätt nå bortom sina sedvanliga styrkor. För att fortsätta utvecklas behöver du också kunna se skillnad på när du ska ge ditt absolut bästa och när det är dags att acceptera ”good enough”.
Dessa tre karaktärsstyrkor kommer att kunna leda dig och dina medarbetare till långsiktig framgång. Förutsatt att ni får rätt stöttning på vägen.
Enligt Adam Grant krävs ett riktat men tillfälligt stöd som förbereder dig på att ta ansvar för ditt eget lärande och växande.
Psykologerna kallar det scaffolding. Direkt översatt betyder det byggställningar. Det handlar om att hitta strukturer för att hålla motivationen uppe.
”Scaffolding frigör potential genom att hjälpa oss att hitta vägen framåt genom till synes oframkomlig terräng”, skriver Adam Grant i boken.
”Du kan inte avgöra dina framtida möjligheter utifrån var du står i dag eller vad du har gjort fram till i går. Men du kan se de motgångar som du har tagit dig igenom och förstå att du kommer att kunna göra det framöver också.”
För att bli riktigt bra på något krävs, om inte de stipulerade 10 000 timmarna av träning, så i alla fall repetition och åter repetition.
De flesta tror att de måste pusha sig till det vilket kan leda till uttråkning eller utbrändhet. I stället kan man motivera sig genom att bland annat införa glädje och lek i de dagliga uppgifterna.
I boken berättar Adam Grant om slagverkaren Evelyn Glennie, som tyckte att det var tråkigt att träna på trumvirvlar om och om igen.
Hon började därför hitta på olika utmaningar som att ”jag ska se om jag kan spela Bach på virveltrumman”.
I dag anses Evelyn Glennie vara en av världens bästa slagverkare, har vunnit tre Grammys och tilldelades Polarpriset 2015 – trots att hon förlorade hörseln vid tolv års ålder.
Enligt en granskning, som Adam Grant refererar till, av 127 olika studier som totalt omfattar över 45 000 personer, ledde målmedvetenhet oftare till måluppfyllelse när det fanns passion med i spelet.
”Frågan är hur man gör för att få in passionen i träningen. Mitt bästa svar på den frågan är deliberate play, målmedveten lek”, skriver Adam Grant.
Det här är målmedveten lek
- Att kombinera den strukturerade metoden för medveten träning med nöjet av fri lek.
- Att man då och då tar sig friheten att leka, testa runt och vara lite larvig i sitt övande för att på så vis få tillbaka motivationen.
- Metoden är särskilt effektiv för att bryta ner komplexa uppgifter i enklare bitar, vilket gör inlärningsprocessen mer engagerande och mindre skrämmande.
Ett annat exempel på scaffolding för chefer är att uppmuntra medarbetarna att hjälpa varandra och dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.
Grants tidigare forskning om givare och tagare visar att det är mer motiverande att vara en givare än en tagare. Att undervisa andra är därför ett utmärkt sätt att lära sig själv, likaså blir man själv mer motiverad av att coacha, peppa och uppmuntra andra.
För att få tillgång till sin dolda potential, eller få medarbetarna att utveckla fler färdigheter, krävs även ett övergripande arbete på strukturell nivå.
Adam Grant skriver i sin bok om stöttande system – skolor, lag och organisationer – som skapar möjligheter.
Han visar bland annat att anledningen till att Finland varit bäst i världen på de så kallade Pisa-testerna är en kultur som bygger på tron på alla elevers potential.
”I stället för att sortera ut de bästa och smartaste är finska skolor utformade för att ge varje elev chansen att växa och utvecklas”, skriver han.
När det kommer till arbetsplatsen menar Adam Grant att prosociala färdigheter är det kitt som förvandlar grupper till lag, i syfte att få tillgång till den kollektiva intelligensen.
”För att hitta den dolda potentialen i en grupp krävs ett genomtänkt ledarskap och att gruppen systematiskt arbetar på ett sätt som tar tillvara samtliga medlemmars kunskaper och förmågor.”
”De bästa lagen är inte de som består av de bästa tänkarna. Det är de som kan vaska fram och utnyttja de bästa tankarna i varje lagmedlem.”
3 frågor till adam grant
1. Tycker du att chefer i de skandinaviska länderna är annorlunda än de amerikanska, och i så fall på vilket sätt?
”Du kan sätta på mig en ögonbindel och jag kommer att kunna tala om att jag är i ett skandinaviskt land. Jante-mentaliteten är verkligen stark här. När jag pratar med en chef som har en idé och frågar vad hen ska göra med idén blir svaret alltid; men vem är jag att göra detta? Till och med Halla Tómasdóttir, som nu är Islands president, höll på med Jante i flera år tills hon en dag insåg att hon minst lika gärna kunde ställa frågan; vem är jag att inte göra det? Vi amerikaner skulle må bra av lite nordisk ödmjukhet och ni skulle definitivt behöva en nypa amerikanskt självförtroende.”
2. Du skriver i din bok att passion är viktigt för att nå måluppfyllelse. Hur kan man förhålla sig mer passionerat till sin chefsroll?
”Jag läste en studie som visar att passion är en motivator till prestation och framsteg, men att det också är resultatet av prestation och framsteg.”
”Det känns sant sett till mitt eget liv, då det är svårt att vara passionerad kring något som du är dålig på. Ofta är det inte förrän du känner dig framgångsrik och kompetent som du börjar älska något. Kanske har du varit intresserad tidigare, men för att bli sant passionerad krävs en viss nivå av ’mastery’. Ibland ger vi upp för tidigt, medan det i själva verket är så att du ännu inte har uppnått den grad av skicklighet eller framgång som krävs för att du ska känna passion.”
”Forskarna fann att när entreprenörer ansträngde sig mer under en given vecka, gjorde de fler framsteg i sin startup business och passionen växte. Den framgångsrika entreprenören och investeraren Mark Cuban sa en gång i min podcast: ’Följ inte din passion, följ din ansträngning.’ Det är där du lägger ditt krut som din passion oundvikligen kommer att spira.”
3. Till sist, många chefer säger sig lida av bluffsyndrom (imposter syndrome). Du har ett intressant resonemang om det i boken. Berätta!
”Jag tror inte att du nödvändigtvis behöver bli av med ditt bluffsyndrom, utan du kan tämja det. Det är ett misstag att tänka på bluffsyndromet som en kronisk försvagande sjukdom, för de flesta är det mer av en gnagande känsla av tvivel på om man är tillräckligt bra. MIT-professorn Basima Tewfik, som studerat detta, säger att det faktiskt kan vara till din fördel. För du blir mer ihärdig. Du tenderar också att lyssna bättre och lära mer än andra människor just för att du inte tror att du kan och vet allting.”
”När du känner dig som en bluff, kom ihåg att det betyder att andra människor tycker att du har stor potential och att det faktiskt är dags att försöka uppnå den. Jag skulle till och med vilja gå så långt som att bluffsyndromet är en paradox, för å ena sidan säger du: ’Jag tror inte på mig själv, jag vet inte vad jag gör.’ Men å andra sidan säger du: ’Jag vet verkligen att jag inte vet vad jag gör. Men jag tror mig veta bättre än andra människor.’ Problemet är att du inte är objektiv. Om flera människor verkligen tror på dig, så ska du antagligen tro på dem!”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.