80 procent av svenskarna äter för lite frukt och grönsaker
20 procent av svenskarna äter tillräckligt med frukt och grönsaker, 500 gram per dag, enligt Livsmedelsverkets senaste matvaneundersökning.
Hälften frukt, hälften grönsaker av de 500 grammen lyder rekommendationen.
Varför gör mer frukt och grönsaker dig till en bättre chef?
3 goda skäl, enligt Livsmedelsverket:
– Fiber i frukt och grönsaker ger mättnad. Vissa av fibrerna påverkar blodsockret, och därmed insulinnivån, positivt och kan troligen minska risken för tjocktarmscancer.
– Antioxidanterna i frukt och grönsaker motverkar de så kallade fria radikalerna, som vi skapar när vi andas och förbränner energi, och som kan ha en skadande verkan på kroppen (hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, benskörhet med mera).
– Frukt och grönsaker bidrar till att skydda mot sjukdomar som olika typer av cancer, högt blodtryck samt hjärt- och kärlsjukdomar.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.