8 sömnknep – i coronatider

Sover du dåligt under pandemin? Här har vi samlat ihop 8 olika sätt för att få en god natts sömn.

Hälsa
Publicerad
Illustration: Anna Harvard

2. Frossa i kiwi
Två kiwifrukter en timme före sänggående har positiva effekter både på insomning och sömnkvalitet enligt en studie gjord vid Taipei Medical University.

3. Lyssna på ljudbok
Att lyssna på ljudböcker har en lugnande effekt, menar ljudbokstjänsten Storytel. Enligt en undersökning som de låtit göra är ljudbokslyssnare allra mest avslappnade mellan nio och tio på kvällen, samma tid då ljudbokslyssnandet peakar. Maxa avslappningen genom att lyssna på psykologen Helena Kubiceks ljudboksserie Somna i fyra delar.

4. Vila tungt
Tunga täcken har länge skrivits ut på recept till personer som bland annat lider av adhd. Men under senare tid har allt fler testat täckena, som sägs ha en positiv effekt på utsöndringen av oxytocin. Att somna under ett tungt täcke är lite som att bli kramad.

5. Brusa dig till sömns
Så kallat brunt brus är en frekvens som upptäcktes i mitten av 1800-talet. Det låter ungefär som ”myrornas krig” på tv. Numera finns det även vitt och rosa brus som påstås ha olika funktioner. Dels stänger bruset av andra ljud, dels ska det ha lugnande effekter. Finns på Spotify. Sök på brown noise.

6. Testa militärtekniken
Omtalad metod som påstås komma från amerikanska armén – och som ska få 96 procent att somna inom två minuter efter en månads träning.

Gör så här:
1. Slappna av i ansiktet – även tungan och musklerna runt ögonen. Känn hur käken ”faller ner”.

2. Sänk dina axlar så långt det går. Fortsätt med över- och underarmarna, en sida i taget.

3. Andas ut och slappna av i bröstet, fortsätt ut i benen. Börja från låren och arbeta dig nedåt.

4. Ägna tio sekunder åt att rensa ditt huvud innan du tänker på någon av dessa tre bilder:

7. Ladda med magnesium
Brist på magnesium har kopplats till högre nivåer av stress, oro och svårigheter att slappna av. Magnesium finns naturligt i till exempel nötter och frön, havregryn, kikärter, råris, bulgur, fullkornsprodukter och fisk.

Dofta dig till sömns
Doften av jasmin har bättre effekt än valium. Det hävdar ett tyskt forskarteam från Ruhr Universität Bochum och Heirich Heine Universität. De har upptäckt att två dofter, vertacetal-coeur och den kemiska sammansättningen PI24513, har samma molekylära mekanismer och är lika starka som flera vanliga receptbelagda sömnmedel.

Sömnforskaren: Så får du en sömnvänlig livsstil

Att sova bra handlar inte bara om vad du gör på kvällen. Det handlar snarare om en livsstil, menar sömnforskaren Christian Benedict. Här är hans tips på hur du lägger upp dygnet.

På morgonen:

På dagen: 

På kvällen:

 

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden