6 steg: Så kopplar du av på semestern – på riktigt

Ibland är det lättare sagt än gjort att koppla av på semestern. Den som har hög arbetsbelastning kan till och med bli mer stressad av att inte vara på jobbet. Följ dessa sex steg för att kunna njuta av semestern till fullo.

Hälsa
Publicerad

Tillräcklig återhämtningsvila och minskad arbetsmängd är de effektivaste sätten att förebygga utmattningssyndrom, ändå kan det vara svårt för den som är i riskzonen att inse vikten av detta. Har du också svårt att släppa taget om jobbet på semestern? Då föreslår Time Magazine att du följer dessa sex steg:

Berätta om och förankra dina semesterplaner hos din chef och dina medarbetare redan innan den sista nedräkningen börjat. Du kan då i god tid vara försäkrad om att det finns rutiner på plats för att viktiga funktioner inte trillar mellan stolarna medan du är borta. Då slipper du gå och oroa dig, eller behöva dubbelkolla att allt fungerar.

Du har också chans att förbereda dina kollegor på hur mycket eller lite (det senare är bättre) du tänker vara tillgänglig under semestern.

En vanlig användare rör sin smartphone ungefär 2600 gånger om dagen. Tillhör du de 10 procent av användarna som är allra mest aktiva rör det sig snarare om 5400 gånger om dagen. Det här beteendet ändras knappast bara för att det är semester. Om du dessutom tar emot en mängd arbetsrelaterade meddelanden har din hjärna inte en chans att vila från tankar på jobbet.

Sätt upp regler för kommunikationen, till exempel att du bara får kolla jobbmejlen under en halvtimme varje dag eller ännu hellre att du förlitar dig på autosvaret och stänger av alla notifieringar.

Det finns bevisat starka hälsoeffekter av att vara utomhus. Du sänker dina stressnivåer, känner större tillhörighet med omvärlden och ökar din känsla av välbefinnande. Att lyfta blicken från skärmen och istället låta sinnena få bearbeta sköna naturintryck kan hjälpa dig en bra bit på vägen.

Alla är vi olika, och vad som får just dig att känna dig harmonisk och fullkomligt avslappnad vet ingen bättre än du själv. Fundera på vad du brukar göra för att koppla av när du inte har semester. Är det stillsam yoga, en långpromenad eller ett intensivt träningspass där svetten sprutar?

Att låta hjärnan arbeta intellektuellt med något som inte har med jobbet att göra är också en god idé. Genom att läsa en bok eller gå en kurs kan du lära dig något nytt och växa.

Spontanitet har i psykologiska studier visat sig vara helt överlägset minutiös planering när det gäller att skapa lyckokänslor och njutning. Undvik schemaläggning av din lediga tid så långt det går, och låt väder, vind och dagsform avgöra vart det bär av.

Många är duktiga på att planera och delegera inför det att de ska gå på semester, men desto färre har någon egentlig plan för återkomsten till arbetsplatsen. Att komma tillbaka till jobbet och direkt känna sig stressad kan utradera hela viloeffekten av semestern på nolltid.

Undvik en sådan krasch genom att rulla ut en tillräckligt lång landningsbana åt dig själv. Boka undan tid i din kalender så att du har tid att gå igenom dina mottagna mejl i lugn och ro, och jobba hemifrån någon eller några dagar i början om du kan för att göra övergången mjuk.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.