26 procent rädda att få sparken

Nervositet över löneutvecklingen, oro för stressigare arbetsmiljö och rädsla för att förlora jobbet. Yngre är dessutom mer bekymrade än äldre över arbetsmarknadens framtidsutsikter, visar en ny Sifo-undersökning.

Karriär
Publicerad

Senaste konjunkturbarometern från Konjunkturinstitutet visar ett ”mycket svagt stämningsläge i ekonomin”.

Enligt en ny Sifo-undersökning utförd av Randstad är det också ett läge som avspeglar sig hos medarbetare runt om i Sverige.

En av fyra (26 procent) i undersökningen uppger att de är oroliga över att förlora jobbet och fler än en tredjedel (36 procent) tror att lågkonjunkturen kommer leda till en stressigare arbetsmiljö. Allra mest nervösa är svenskarna över sin löneutveckling (46 procent).

De som är mest ängsliga över framtidsutsikterna på arbetsmarknaden är, mindre förvånande, unga i åldern 18–34 år. Varannan ung bekymrar sig för löneutvecklingen, och 29 procent över att arbetsgivaren ska göra sig av med personal.

Cecilia Mannheimer, ansvarig för bemanning och rekrytering på Randstad, menar i pressmeddelandet att oron inte behöver vara helt befogad, då det råder brist på kompetens inom flera branscher, yrken och platser.

”Detta kan dock ställa högre krav på flexibilitet hos dagens arbetstagare vad gäller arbetsuppgifter, placering eller företag. Det kan bli ett spännande skifte från att vi länge haft en helt kandidatdriven arbetsmarknad”, kommenterar hon undersökningen.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden