Omställningsstudiestöd – vaddå? Få känner till nya stödet

Från 1 oktober är det möjligt att ansöka om ett omställningsstudiestöd för dig som jobbar och vill vässa ditt ledarskap – eller på andra sätt öka din kompetens – genom att plugga heltid eller deltid. Samtidigt som du får betalt för det. Men risken är att du inte känner till stödet. Bara 20 procent har koll på att det finns, enligt en ny undersökning.

Karriär
Publicerad

Det nya omställningsstudiestödet är för dig mitt i arbetslivet som vill bli mer lockande på arbetsmarknaden genom att bredda din kompetens. Du får ett bidrag på upp till 80 procent av din lön – upp till ett maxbelopp. Du kan också fylla på stödet med ett lån. Och du kan plugga heltid eller deltid.

Känns det bekant? Troligen inte. Åtta (79 procent) av tio arbetande svenskar vet nämligen inte om att det nya studiestödet från CSN existerar, enligt en ny Sifo-undersökning från Randstad.

För dig som chef kan det handla om att gå ledarskapsutbildningar, specialisera dig och därmed bli vassare på det du redan är vass på, eller kanske lära dig något helt nytt.

Något som skulle kunna leda till branschbyte, stärkt konkurrenskraft i rekryteringsprocesser, eller större möjlighet till utveckling i den nuvarande positionen, uppger många som svarar på Sifo-underökningen – efter att de har fått förklarat för sig vad omställningsstudiestödet är, det vill säga.

”Fördelarna för den enskilde medarbetaren är uppenbara – men även företaget tjänar på förändringarna som skapas genom omställningsstudiestödet”, säger Gabriella Nilsson, Director för Randstad RiseSmart, i en kommentar.

Hon fortsätter:

”Med proaktiv kompetensväxling och kunskapsförstärkning kan arbetsgivare även i tider när konjunkturen växlar få större möjlighet att jobba med utveckling av verksamheten.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.