11 lärdomar från Petter Stordalens otroliga Almedalen-succé

TV + Text. 300 personer i en knökfull lokal – och 500 utanför som förgäves väntade på att få komma in. Alla kom för att höra Petter Stordalen, Almedalens okrönte kung, i ett inspirerande samtal med Cissi Elwin på Chefs scen. Se samtalet i sin helhet här.

Hållbarhet
Text: Calle Fleur
Publicerad

Den årliga Almedalsveckan är en smältdegel för aktörer som värnar om det fria samtalet – politiker, lobbyister, organisationer, medier och företrädare för näringslivet.

Samtalet mellan hotellmagnaten Petter Stordalen, ordförande för Nordic Choice Hotels och krönikör i Chef, och Cissi Elwin, vd och chefredaktör för Chef, blev tidigt en av Almedalens största snackisar.

I konkurrens med drygt 4 000 andra seminarier låg Chefs arrangemang högst i topp i appen Almedalenguidens lista över trendande evenemang och kön ringlade sig lång längs med Korsgatan i centrala Visby.

Här kan du se samtalet i sin helhet (under videon kan du läsa några utvalda höjdpunkter):

Petter Stordalen om…

… varför han gjorde entré på personalkonferensen inlåst i en enorm vattentank:
”Jag skulle förklara för 3 000 anställda vad kultur är. Jag försökte förklara att kultur inte är magi. Kultur är bara hårt arbete, och det allra viktigaste för att bygga ett företag.”

… varför du ska strunta i strategi:
”Glöm strategi! Det är kultur och människor som skapar bolag, inte strategi och pengar. Som chef måste du prata om annat än resultatet. Ingen går igång på att öka lönsamheten från 10 till 12 procent.”

… sina 3 viktigaste prioriteringar:
”People, planet, profit – i den ordningen!”

… vad han svarade när Lisa Farrar, digitalchef på Nordic Choice Hotels, bad om 100 miljoner kronor för att kunna digitalisera koncerns hotell:
”Kan du göra jobbet snabbare om du får 250 miljoner kronor istället?”

… en ny MIT-studie som visar att många medarbetare skulle föredra en robot som chef, framför en människa:
”Nej, nej, nej, glöm det! Vi kan inte ha robotar som chefer. Chefer behöver den mänskliga egenskapen att nå in i medarbetarnas hjärtan. Robotar har inga hjärtan.”

Kön ringlade sig lång inför samtalet mellan Petter Stordalen och Cissi Elwin:

… konkurrensen från aktörer som Airbnb:
”Om jag ligger sömnlös och tänker på Airbnb? Varför skulle jag göra det? Det enda jag inte kan påverka ett dugg är mina konkurrenter, varför ska jag använda min nattsömn till något som jag inte kan göra något åt?

… sin syn på rekrytering:
”Anställ bara människor som är bättre än dig själv. Som har mod, energi och begeistring.”

… den viktigaste ledaregenskapen en chef kan ha:
”Genomförandekraft!”

… den viktigaste egenskapen för framtidens organisationer:
”Framtidens organisationer behöver snabbt kunna anpassa sig till trender. Vi har en hierarkisk struktur med många subkulturer, och en inkubator med egna anställda för att kunna skapa vår framtid.”

… kompetensbristen i många branscher:
”Det tjänar inget till att se det som ett problem. Vi har brist på bra kockar i Norge, så vi hämtade några från Spanien. De kunde bara prata spanska, men hur svårt kan det vara att laga brun sås? Ta hit dem, lär upp dem, lär dem språket. Var lär man sig bäst ett språk? På arbetsplatsen! Som företagsledare har du ett samhällsansvar.”

… de höga sjukskrivningssiffrorna:
”Vi satsade 40 miljoner kronor på en tvådagarskonferens för 3 000 medarbetare. Finansdirektören ifrågasatte kostnaden, och vi hade ett möte om att vi kanske skulle spara. Men man skapar aldrig någonting genom att spara.

’Det här är en investering’, sa jag, ’en investering i människor’.

’Hur får vi avkastning på en investering på 40 miljoner kronor?’, frågade någon då. Jo, genom minskad sjukfrånvaro. Man blir frisk av att jobba i ett företag med bra ledare och bra kultur. Företag och succéer byggs av människor.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.