10 hälsotrender för chefer och medarbetare

2025 blir året då cheferna hjälper sina medarbetare att bli sina bästa jag, när AI flyttar in på gymmen och neurovetenskap kopplas till träning. Här är tio hälso- och träningstrender som får dig och dina medarbetare att både må bättre – och göra ett bättre jobb.

Hälsa
Publicerad
Collage: Anna Harvard

1. Hälsa kopplas till resultat

Den utveckling som bland annat Chefs undersökning i slutet av förra året pekade på, att allt fler företag börjar arbeta förebyggande med hälsoarbete, tycks ytterligare få fart under 2025.

Flera vetenskapliga studier de senaste åren visar på tydliga orsakssamband mellan hälsa och sälj. Bland annat en studie med 1 800 brittiska telekom-säljare, där man sett att om man höjer välmåendet (med en enhet på OECD:s ’subjective well-being scale’ från 0 till 10), ökar försäljningen (med 12 procent).

Resultatet kom inte bara av att säljarna ringde fler samtal, utan framför allt för att de stängde fler affärer. Studien publicerades i Manage­ment Science 2023.

”Forskarna menar att när välmåendet ökar, blir vi bättre på såväl relationer som problemlösning. Och ju mer komplex försäljning, desto högre effekt av hälsosatsningen”, säger Magnus Liungman på Peakpath, som arbetar med hälsocoachning i kombination med biometriska data från olika wearables (som mäter data från kroppen, till exempel syreupptagning, sömn, puls).

”När välmåendet ökar, blir vi bättre på såväl relationer som problemlösning.”

Magnus Liungman

I dag arbetar han med större konsultbolag som tydligt jobbar förebyggande med hälsa. 

”Allt fler av våra kunder inser att det inte längre räcker med att satsa på terapi och sjukvårdsförsäkringar”, säger Magnus Liungman.

Att jobba med förebyggande hälsovård handlar om att motverka framför allt livsstilssjukdomar och arbetsskador, träna mer och på annorlunda sätt, sova och äta bättre.

I samma stund som vi gör det, nöjer vi oss inte med att bara bli friska och välmående utan vill nå ännu längre. Vi vill bli våra bästa jag, leva längre och få ut större kapacitet av oss själva – helt enkelt optimera vår hälsa (se nästa trend). 

2. Från välmående till optimerad hälsa

I takt med att företagen inser hur kritiskt medarbetarnas välmående är för affären vill fler chefer få medarbetarna att prestera sitt absolut bästa även sett till måendet – från att vara välmående till att verkligen blomstra.

Det handlar framför allt om intentionen, att växla upp från att jobba förebyggande och då främst skydda mot nedsidan av måendet (som till exempel att undvika utbrändhet eller annan sjukdom) till att nå uppsidan (sin bästa potential) vilket kan ses som en mer engagerande ambition. 

För chefen handlar det om att gå från att känna att arbetsgivaransvaret är ett krav, till att se det som en möjlighet att få ut mer av sina medarbetare, samtidigt som medarbetarna själva mår ännu bättre. 

3. AI coachar dig

Styrketräning har fått ett extra uppsving de senaste åren, delvis på grund av att det visat sig effektivt för kvinnor i klimakteriet och äldre. Men nu när AI marscherar in på gymmen lär det bli ännu hetare. 

I Sverige finns än så länge bara den första generationen av AI-träningsredskap.

Men mer rörelseintelligenta maskiner är på frammarsch, som känner in och kommer ihåg din prestation, för att ge dig rekommendationer om till exempel tyngd på vikter eller att det är dags att öka antalet repetitioner.

Även kroppsskannrar kommer stort, där du med markörer på kroppen får röra dig, springa, slå, hoppa för att sedan få råd om vad du behöver göra för att maxa din träning och förbättra dina resultat.

”En negativ attityd kring sitt åldrande var mer avgörande för hälsan än högt BMI, ensamhet, socioekonomiska faktorer och rökning.”

Maria Borelius

4. Neurovetenskap influerar träningen

Rörelser i kroppen har motsvarande funktion hos hjärnans muskler. Modern hjärnforskning visar hur viktig träningen är för våra hjärnor. Slutar vi röra på oss backar även hjärnans utveckling. 

José Nunez, som har ägt flera gym och utbildat tränare i mer än 25 år, jobbar med mönsterbrytning i träningen för att det påverkar hjärnans plasticitet, neuroner och synapser på ett sätt som stärker kreativiteten och självmedvetenheten.

Han tror att det ökade intresset för neurovetenskap även kommer att influera träningen 2025. 

”Ökad kreativitet, stärkt självkänsla och ett ökat välmående är enligt mig ett större behov än starkare muskler, och det är det man kan få ut av sina medarbetare om man som chef i stället för att peka med hela handen hjälper medarbetarna att utvecklas och ta egna grundade hälsobeslut”, säger José Nunez.

5. Mer skräddarsydda upplägg

One size doesn’t fit all. Att rekommendera samma träning till alla räcker inte längre, när vi blivit allt mer medvetna om vår unicitet, våra personliga behov och möjligheten att få ut optimal utväxling av det vi gör.

Nu vill vi därför oftare skräddarsy träning och andra hälsobeteenden utifrån våra fysiska förutsättningar, eventuella sjukdomar och andra kroppsliga och mentala utmaningar, i kombination med arbets- och privatliv och önskan av nivå på träningen.

6. Fjärrstyrd träning

Träningsklockor och andra wearables som mäter sömn, syresättning av blodet och antal steg, levererar data att bygga de personliga rekommendationerna på. Lägg därtill olika träningsappar och digitala plattformar som gör det möjligt för en personlig tränare att coacha på distans. 2025 kommer vi att se mer av individuella träningsprogram och ökad flexibilitet kring var och när vi tränar.

 7. Återuppvaknande för vikten av sömn

Sömn är en ständig källa till oro när den inte fungerar, inte minst för chefer. 2025 är trenden tydligare än någonsin – sömnen är en allt viktigare livsstilsfaktor. Inte bara Amazons Jeff Bezos utan även andra företagsledare har börjat prata om vikten av att sova åtta timmar. 

8. Zon 2-träning

Träna med intensitet där du fortfarande kan föra en konversation utan att bli andfådd. Gå snabbt, cykla till jobbet, få upp pulsen till mellan 100 och 120 hjärtslag i minuten. 

”Det är den långa malande träningen. Det finns stort forskningsstöd för zon 2-träning”, säger Maria Borelius, aktuell med boken Långlevnadsrevolutionen. 

Hennes tips till arbetsgivare för att till exempel underlätta för medarbetarna att cykla till jobbet är att ordna med duschar och omklädningsrum. 

Ett annat sätt att få in zon 2-träning under arbetsdagen är att välja lunchrestaurang lite längre bort så att man får en extra promenad på köpet. 

”Ökad kreativitet, stärkt självkänsla och ett ökat välmående är enligt mig ett större behov än starkare muskler.”

Jose Nunez

9. Tankens positiva kraft

Vikten av affirmationer som ett steg i mental träning börjar slå igenom.

Under besök på platser i världen som är så kallade blå zoner (där befolkningen blir extra gammal), och i poddsamtal med olika hälsoexperter, ser Maria Borelius hur allt fler jobbar aktivt med sina tankar.

Det handlar helt enkelt om att välja att se på livet och de situationer som uppstår, utifrån om glaset är halvfullt eller halvtomt. 

”I en stor studie kring attityder, gjord av Becca Levy, professor på Yale School of Medicine, såg man att en negativ attityd kring sitt åldrande var mer avgörande för hälsan än högt BMI, ensamhet, socioekonomiska faktorer och rökning. Människor med en positiv syn på sitt åldrande levde 7,6 år längre”, säger hon.

10. Hyrox och hybridträning

Tävlingsformen som kombinerar löpning med funktionella övningar, hyrox, har sett en ökning i intresse på sökmotorerna med 233 procent, enligt Daily Telegraph. Kanske dags att organisera ett företagsevenemang som inkluderar fysiska aktiviteter som stärker teamkänslan?

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.