10 bästa vd-talarna – enligt AI

Vilka nordiska företagsledare är bäst på att tala och övertyga? Nu har ett AI-verktyg som analyserar talkunskaper lanserat resultatet i det första Nordic Speaker Index.

Kommunikation
Publicerad
Daniel Ek, Helena Helmersson, Allison Kirkby. Foto: Spotify, Morales Felipe, Telia

Tala är silver … eller, tja, snarare guld.

Nu har en AI-analys från MySpeaker Rhetorich granskat tio nordiska företagsledares talarkunskaper, och utvärderat sex faktorer för att mäta deras övertygelsekraft.

Och det finns ett helt gäng svenska företagsledare på listan.

De sex faktorerna som de AI-genererade poängen grundar sig på är: trovärdighet, sympati, äkthet, närvaro, berättande och förmågan att övertyga – och baseras på algoritmer för djupinlärning.

”Förmågan att producera så kallad ’företagsjargong’ i form av anekdoter, kundcase eller andra övertygande stories är avgörande för att väcka intresse och engagemang hos alla intressegrupper,” säger Maria Krajewska-Olkkonen, COO på MySpeaker Rhetorich, i ett pressmeddelande.

Vilka vd:ar är då bäst på att fånga publiken, enligt AI-verktyget?

LEGO Groups vd Niels B. Christiansen toppar listan, med högst poäng i fyra av de sex faktorerna: trovärdighet, sympati, förmågan att övertyga och äkthet.

Däremot hamnar H&M:s vd Helena Helmerssons berättarförmåga högst på listan. Av alla faktorer för övertygande tal är berättande den viktigaste för varumärkesdrivande företag, enligt pressmeddelandet.

Den talare som har tredje starkast övertygelsekraft är Allison Kirkby, brittiska vd:n för svenska Telia. Hennes närvaro toppade listan, med väldigt bra ögonkontakt och ansiktsuttryck som två speciellt starka faktorer.

Enligt AI-analysen har talare med mindre övertygelsekraft, än de tre främsta i listan, ofta lägre poäng i berättande och närvaro.

Fler svenskar är omnämnda som topptalare. På sjätte plats hittar vi exempelvis Daniel Ek, medgrundare till och vd för Spotify.

10 i topp – Nordic Leader Speaker Index 2023

1. Niels B. Christiansen, ordförande och vd, LEGO Group.

2. Helena Helmersson, ordförande och vd, H&M.

3. Allison Kirkby, ordförande och vd, Telia.

4. Anders Opedal, ordförande och vd, Equinor.

5. Sigve Brekke, ordförande och vd, Telenor.

6. Daniel Ek, vd and medgrundare, Spotify.

7. Jesper Brodin, vd, INGKA Holding.

8. Martin Lundstedt, ordförande och vd, Volvo.

9. Frank Vang-Jensen, ordförande och vd, Nordea Bank.

10. Pekka Lundmark, ordförande och vd, Nokia

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden