lundeteg

Amanda Lundeteg: ”Tacka ja först – fundera sedan”

Amanda Lundeteg, vd på Allbright, vill alltid brinna för sitt uppdrag. Annars kan det sluta som när hon arbetade på ett kreditinstitut. Där fick hon två varningar och ombads att fundera på sin framtid.

Allbright är den partipolitiskt obundna och icke vinstdrivande stiftelsen som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet.

När Amanda Lundeteg sökte och fick praktikplats på Allbright 2012 var det som att komma hem. Efter ett år som praktikant utsågs hon till vd.

”När Rebecca Lucander avgick som vd tänkte jag att vad dumt att hon inte kunde vänta i två år, för då kanske det hade varit möjligt för mig att ta över. Jag trodde verkligen inte att jag skulle få möjligheten så snabbt. Jag blev chockad när jag fick frågan”, berättar Amanda Lundeteg.

Läs också: ”Skrota karriärplanen – låt lusten styra”

Att hon svarade ja sammanfattar hennes inställning till utmaningar i karriären: Säg ja först. Grubbla sedan.

”Kvinnor rekryteras på meriter medan män oftare rekryteras på potential. Här såg styrelsen vad jag skulle kunna åstadkomma och det var väldigt modigt.”

”chefdagen_bard-1"

Redo för nästa steg i din chefskarriär?

Vässa dina kunskaper i Chefs nätverk och nå nästa nivå i ditt ledarskap.

Läs mer och anmäl dig här

Från början hade Amanda Lundeteg tänkt att bli psykolog eller journalist. En studievägledare rådde henne att läsa ekonomi.

På Uppsala universitet slungades hon tillbaka till den känsla av utanförskap som hon hade upplevt på förskolan i Östersund som adoptivbarn från Sri Lanka.

”Jag var en udda fågel också på ekonomprogrammet. Det blev så tydligt att männen tog mer plats. Litteraturen var skriven av män, föredragshållarna var nästan uteslutande män och i fiktiva case var vd:n alltid en han. Fram till dess hade jag tänkt att det inte fanns några glastak för kvinnor”, säger Amanda Lundeteg.

Läs också: Beröm från chefen - bra för hälsan

Efter avslutade studier arbetade hon bland annat på ett kreditinstitut i Stockholm.

”Jag tilldelades en varning för att de tyckte att jag pratade för mycket och för högt om jämställdhet och politik. Jag var också ganska kritisk till tjänsterna vi sålde. De sa att ’vi gillar dig, men du stör’”, berättar Amanda Lundeteg.

Hon visade inga tecken till ”bättring” och fick snart en andra varning. Hon uppmanades att planera sin framtid på en annan arbetsplats.

Denna period lärde sig Amanda Lundeteg mycket om sig själv.

”Jag är inte en person som man kan sätta överallt och så går det bra. Jag kan bara leverera om det är något jag tror på, brinner för och kan stå bakom”, säger hon.

En framgångsfaktor för karriären har varit att hon vågat gå sin egen väg. Hon är övertygad om att hon inte hade kunnat gå från praktikant till vd på Allbright på ett år om hon inte hade satt sina egna ramar. Hon har inte räknat med att någon annan ska göra det åt henne och hon har vågat tänka kreativt.

Läs också: Sluta jobbet med finess

När hon känner att hon är långt utanför sin trygghetszon och börjar bli rädd brukar hon stanna upp och tänka: Vad är det värsta som kan hända?

I hennes fall har det värsta redan inträffat och det har gett henne perspektiv på karriär-utmaningarna.

För tio år sedan hjälpte hon sin pappa att fälla träd vid stugan hemma i Jämtland. Ett av träden föll över pappan. Läkarna förberedde familjen på att han troligen inte skulle överleva.

När han vaknade kunde han röra en tå. Bara i ansiktet har han i dag 18 metallplattor och 80 skruvar.

”Han blev totalrenoverad.  Jag var hemma och vårdade honom i ett år. Jag lärde mig mycket av den tiden. I perioder måste karriären komma i andra hand.”

Läs också: Fem frågor du bör ställa på intervjun

Amanda Lundetegs tre karriärtips:

1  Tacka ja. Erbjudanden kan kännas läskiga, men du växer med uppgiften och det är inte hela världen om du inte lyckas perfekt.

2  Överprestera inte. Good enough är bättre i längden. De sista 20 procenten är det oftast ändå ingen som märker. Om du slutar när saker är tillräckligt bra får du mer tid över till att producera andra saker och dessutom tid till återhämtning.

3  Var schysst mot dig själv. Det är okej att fatta fel beslut. Det går oftast att korrigera. Eller så gör det inte det. Men man överlever och lär sig till nästa gång.

Läs också: Mindre stress och bättre flyt med mindfulness

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

drommen-2
Karriär

Drömprojekt: Skriv en bok – och lyft din karriär

Sociala medier i all ära. Vill du verkligen ge intryck, höja din status och sam­tidigt ge karriären en skjuts är det en egen bok du bör satsa på.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

cvnobb
Karriär

7 skäl till att ditt CV blev nobbat när du sökte jobb

Sökte du ditt drömjobb – men fick inget svar? Här är några potentiella anledningar till att ditt CV sorterades bort.
ungaaa
Arbetsmiljö

Unga dissar hög lön – viktigare med en bra chef

Nej, det är inte hög lön som är viktigast när unga akademiker söker en ny arbetsplats.
cvkingen
Karriär

Så skriver du ett riktigt bra och säljande cv

Karriärrådgivaren Monica Renstig har hjälpt tusentals personer att komma till intervju. Här ger hon sina allra bästa CV-tips.
annab
Beslutsfattande

10 frågor att besvara innan du tar chefsjobbet

”Jag gillade inte att vara chef från början och jag gör det ännu mindre nu.” Det avslöjar Anna Bråkenhielm i sin självbiografi "Räkna med bråk".
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
nyya
Karriär

3 tips: Så här bygger du upp ett ovärderligt nätverk

Är du tillräckligt bra på att nätverka? Sociala kontakter är ofta nyckeln till nästa steg i karriären. Här är några tips.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden