”Skrota karriärplanen – Låt lusten styra”

Från byggmaterial och partyklänningar till en möbelklassiker. När Christian Resell tog klivet från Bubbleroom till vd-rollen på Svenssons i Lammhult var hans uppdrag att ifrågasätta gamla sanningar.

Karriär
Text:
Publicerad
Christian Resell. Foto: Karina Ljungdahl

Christian Resell, nyss fyllda 33 år, var nära att gå in i väggen redan för sju år sedan. Han hade bestämt sig för att slutföra studierna i industriell ekonomi på Lunds tekniska högskola i dubbel takt samtidigt som han var logistikchef på Byggmax i Stockholm.

Erfarenheten har lärt honom att skilja på arbetsbelastning och arbetsbörda.

”Jag har inga problem med att arbeta många timmar. Men när jag läste tre kurser samtidigt som jag skulle rapportera till tre olika personer på Byggmax blev den totala bördan för stor. Jag hade ansvar åt för många håll och fick känningar av utmattningssyndrom”, säger han.

Erfarenheten har varit värdefull för honom.

”Ingen tjänar på att du driver dig själv för hårt. Risken att drabbas av tunnelseende är överhängande och då är du ingen bra ledare. I uppdraget som chef ligger förmågan att lyfta blicken och se vad som behöver göras också i ett längre perspektiv”, säger Christian Resell.

Christian Resells tre karriärtips

1  HA KUL och var dig själv. Om du ska jobba 60 timmar i veckan och inte är dig själv på jobbet, när ska du då vara det?

2  VÅGA MISSLYCKAS. Be hellre om förlåtelse än om tillåtelse. Det gäller även din egen karriär. Om du ska åstadkomma resultat måste du ibland våga köra ditt race.

3  GÖR TVÄRTOM. Tar man inga risker får man inga belöningar. Det är när man utmanar sig själv som man utvecklas.

Efter Byggmax och knappt två år som managementkonsult på McKinsey rekryterades han 2011 till rollen som vice vd på modeföretaget Bubbleroom.

”Festklänningar för tjejer är kanske inte den produkt som ligger mig varmast om hjärtat, men jag tyckte om affärsutmaningarna och möjligheten att utveckla verksamheten. Alla mina val i livet har drivits av nyfikenhet och lust att göra saker annorlunda och bättre”, säger han.

Men den kanske viktigaste drivkraften för honom har varit att ha roligt på jobbet.

När Christian Resell håller inspirationsföreläsningar brukar han rita upp en triangel. I toppen skriver han ”kul”. Nere till höger ”hårt jobb” och nere till vänster ”duktig”.

”Jag menar att om man har roligt så jobbar man hårdare och blir bättre på det man gör. Det blir som en självförstärkande kedja. Allt utgår ifrån att man tycker det man gör är roligt. Så fungerar det i alla fall för mig”, säger han.

Senaste utmaningen antog han för 18 månader sedan, då han rekryterades till chefsrollen på möbelföretaget Svenssons i Lammhult. Uppdraget: Att modernisera en 118-årig möbelklassiker utan att själen går förlorad.

”Det finns ofta en utstakad väg man ska gå i sin karriär. Det är säkert bra, men jag har gått en annan väg genom att följa vad jag tycker är kul. Jag har testat olika branscher, varierande roller och både små och stora bolag. Det gör att jag kan se saker från olika håll, plus att min profil sticker ut lite. Det öppnar upp för fler möjligheter”, säger han.

Det handlar dock inte om någon uttalad karriärplan. Christian Resell har märkt att de karriärplaner han gjorde när han var yngre ändå har reviderats hela tiden.

”Man förändras som människa och får nya erfarenheter, så jag tycker inte att det är lönt att göra en karriärplan. Dessutom är de saker man tror ska vara roliga inte alltid det och tvärtom”, konstaterar Christian Resell.

I hans nuvarande uppdrag i möbelbranschen har det handlat om att lyssna till medarbetare som kan mer än han själv, men också om att våga ifrågasätta.

Att vara trygg i sig själv är en förutsättning när man kommer till ett företag där man som nyrekryterad är den som kan minst om kärnverksamheten, menar han.

”Ju tryggare man är i sig själv, desto mer ödmjuk och säker i sina beslut tror jag att man törs vara. Jag sätter ingen prestige i frågor då jag blir överbevisad”, säger Christian Resell.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden