Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Skapa systematisk glädje på jobbet

I sin femtonde ledarskapsbok slår socialpsykologen Bosse Angelöw ett slag för vikten av att ha kul på jobbet. ”Gör arbetsglädje till en av dina viktigaste prioriteringar”, säger han.

Verksamhetsutveckling
Publicerad

‘Mera arbetsglädje’, är namnet på boken, och det är också vägen till mindre stress menar författaren Bosse Angelöw.

Varför skrev du den här boken?
”I en tid då stressen ökar och arbetsglädjen sjunker vill jag visa hur arbetsglädje är en plattform för både arbetsinsatser och hälsa och en buffert mot stress. Det är en energikälla för att ta tag i saker.”

Vad är ”systematiskt arbetsglädjearbete”?
”Det görs genom att kartlägga, genomföra olika insatser för att öka arbetsglädjen samt att följa upp olika åtgärder. Jag tycker inte att chefer arbetar särskilt systematiskt med det här i dag. Det är så lätt att man glömmer bort det, man har så mycket att göra.”

Bosse Angelöw

Vilket är det viktigaste rådet för chefer?
”Gör arbetsglädje till en av dina viktigaste prioriteringar. Det ska vara ledstjärnan som aldrig får glömmas bort. Det påverkar resultat och stress. Sedan ska chefen såklart vara en god förebild, känna hög arbetslust, arbetsglädje är smittsam. Känner du dig stressad smittar det. När du är tydlig som chef stärks arbetsglädjen, ovisshet bidrar till otrygghet. Så du sätter tonen och bidrar till stämningen på jobbet.”

Ingen annan har skrivit så mycket ledarskapslitteratur som du. Hur skapar du själv arbetsglädje?
”Jag känner mig privilegierad. Det är ingen som tvingar mig att skriva böcker. Jag känner en glädje inför det, det skapar produktivitet. Även om allting är sagt så tål vissa saker att upprepas. Mycket av det som står i den här boken vet vi redan, men det handlar om att bli påmind om hur viktig arbetsglädjen är. Vi behöver få inspiration för att genomföra ett systematiskt arbetsglädjearbete på våra arbetsplatser.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden