7 tips: Så säger du emot chefen på rätt sätt

Du kan ha världens bästa chef – det gör inte automatiskt att ni alltid kommer att tycka lika om allt, eller för den delen att du måste acceptera alla uppdrag hen ger dig. Här är några tips för hur du uttrycker din avvikande åsikt på bästa sätt.

Konflikthantering
Publicerad
Foto: Pixabay

Feedback bör gå åt båda hållen i en hierarki. För det mesta kan det komma något verkligt bra ur meningsskiljaktigheter och diskussioner – om inte annat har ni fått öva er på att se saker från en annans persons perspektiv.

Här följer sju tips från Fast Company för att säga emot din chef på rätt sätt.

Tänk på att…

…bygga upp ett förtroende

Se till att det först finns en grundmurad ömsesidig tillit– det är bland annat därför det kan vara fördelaktigt att som nyanställd ligga lågt med att lyfta kontroverser. Se till att både din chef och dina kollegor litar på dig, var pålitlig och närvarande, håll dina deadlines och visa att du hugger i där det behövs.

…börja med något positivt

Den klassiska hamburgermetoden för feedback statuerar att man bör börja med något som motparten gör bra, sedan gå över till det man vill förändra och därefter avsluta med ytterligare något uppskattande. Det gäller även i diskussionen med din chef.

…hålla en trevlig ton

Himla inte med ögonen, stå inte med armarna i kors och tänk överlag på ditt kroppsspråk. Sunt förnuft, javisst, men lätt att glömma i en livlig diskussion där du vill understryka dina argument.

…göra din research

Var påläst inför möten och projektuppstarter så du kan backa upp dina åsikter med fakta. Eller be om tid att läsa på.

…var öppen för att byta ståndpunkt.

Lyssna in din chefs argument och försök se saken från hens perspektiv. Var lösningsorienterad.

…respektera beslutet

Du kommer hamna i situationer där det ändå blir chefens väg ni går – backa och gå vidare. Och säg inte ’vad var det jag sa’ om det går åt pipan. Var konstruktiv istället, ni jobbar ju tillsammans och mot samma mål.

…vara konflikten vuxen

Om dispyten utvecklas till en uttalad konflikt och/eller upprörda känslor, reflektera över hur du kunde agerat annorlunda. Och var inte rädd att be om ursäkt. Rensa luften och bete dig som den vuxna människa du är.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden