7 steg för återhämtning – den hållbara tallriksmodellen

När vi är stressade och slutkörda har vi svårt att tänka klart. Vi tenderar att bara se problem. Ett bra tankestöd är ”den hållbara tallriksmodellen” som bygger på neurovetenskap för hur du bör fördela din tid för att få balans i livet. Vi ger dig stegen.

Hälsa
Publicerad
T.v: Margaretha Öström. Illustration: Anna Harvard.

På grund av stress och press, men också på grund av hjärnans negativitetsbias, krävs det mer av oss för att kunna se möjligheter.

Så hjälp dig själv att tänka annorlunda och få perspektiv – oavsett om det handlar om att hitta lösningar på ett problem på jobbet eller hitta möjligheter till återhämtning.  

”Många chefer har svårt att se hur de ska kunna bli mer hållbara. De upplever att de kört fast och inte ser så många alternativ. Vi behöver därför få hjälp att tänka annorlunda, och då kan lateralt tänkande vara en utmärkt teknik”, säger organisationskonsulten och chefscoachen  Margaretha Öström.

Lateralt tänkande är utvecklat av läkaren, psykologen, filosofen och författaren Edward de Bono, som också ligger bakom metoden och boken Sex tänkande hattar.  

En av de enklaste metoderna inom lateralt tänkande är tvärtom-metoden som Margaretha Öström ofta rekommenderar just för att hjälpa chefer komma underfund med hur de kan leda sig själva mer hållbart.  

”I stället för att ställa dig själv frågan: ’Hur blir jag mer hållbar?’ kan du ställa dig tvärtom-frågan: ’Hur blir jag mer ohållbar?’  Genom att tänka tvärtom kan du lättare nå svaret på det du bör göra mindre av för att uppnå en hållbar balans.” 

Många chefer tenderar att lösa problem genom att tänka på vad de kan göra mer av. Men Margaretha Öström hävdar att addera har varit trendigt länge nog.  

”Subtrahera är det nya svarta, less is more.”  

När du ställer dig frågan om hur du får mer obalans blir det lättare att hitta det du behöver välja bort.

Det är då du upptäcker att du säger ja till saker som inte ingår i ditt uppdrag, inte tar tillräckligt många pauser eller tar dig tid att reflektera, utan bara jagar på.  

Margaretha Öström tipsar också om ”den hållbara tallriksmodellen”, som är ett tankestöd som bygger på neurovetenskap för hur du bör fördela din tid för att få balans i livet. 

Modellen hjälper oss att förstå hur helheten i våra liv påverkar våra arbetsliv. Så checka av och se till att du fördelar din tid till alla dessa delar.

7 STEG för återhämtning – DEN HÅLLBARA TALLRIKSMODELLEN

Illustration: Anna Harvard

1. Kreativitetstid: Tillfällen då du känner lekfullhet och meningsfullhet, som när du jobbar eller håller på med dina fritidsintressen.

2. Återhämtning: Kravlös avkoppling som ger lugn och ro, till exempel promenad eller egen reflektion.

3. Sömn: Avgörande för återhämtning och hjärnhälsa.

4. Medveten närvaro: När vi riktar vårt fokus inåt utan yttre stimulans, t ex meditation eller mindfulness. 

5. Fokustid: Att tänka fokuserat utan störningsmoment, till exempel arbeta, läsa bok, lösa korsord.

6. Motion: Fysisk rörelse har positiv effekt på det mesta inklusive sömn och återhämtning.

7. Relationer: Att känna sig viktig för någon annan och del av ett sammanhang är en central del av vårt kroppsliga och mentala välbefinnande.

Chefakademins logotyp

Följ med i en miniföreläsning med Margaretha Öström som steg för steg hjälper dig att förstå hur du kan fördela din tid bättre – för att få balans i livet. Titta nu!

Exklusivt för dig som är prenumerant på Chef. Inte prenumerant ännu? Passa på nu!

Margaretha Öström förklarar tallriksmodellen - The Healthy Mind Platter
Margaretha Öström förklarar tallriksmodellen – The Healthy Mind Platter i en miniföreläsning.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden