sjuk1

7 av 10 chefer: Därför prioriterar vi bort vår egen hälsa

Svenska chefer jobbar hårt för att skapa friska arbetsplatser. Men det kan bli på bekostnad av den egna hälsan, visar en undersökning.

Det är Novus på uppdrag av Unionen/Vision som ställt frågor till drygt 1500 chefer i Sverige om deras arbetsmiljöarbete. Och det är en bild av ett dedikerat ledarskap som målas upp.

Hela 7 av 10 chefer svarar att de prioriterar medarbetarnas hälsa – ibland på bekostnad av sin egen hälsa. Enligt cheferna i undersökningen har de kunskap för att skapa sunda arbetsplatser, men att tid ofta saknas.

sjuktalen

Läs också: Massiv hälsosatsning i Tranås fick ner sjuktalen snabbt: ”Rätt balans”

Något som ytterligare kan stressa cheferna är att det ofta saknas vikarier. Varannan chef svarar att de inte att förstärka personalstyrkan vid behov – vilket kan innebära att chefen får ta ytterligare ansvar när någon medarbetare är ledig eller sjuk.

Detta kan i förlängningen allvarligt skada chefers hälsa. Siffror från Previa visar också att sjukfrånvaron bland chefer ökat med 50 procent mellan åren 2014 och 2018.

stressfarlig

Läs också: Lista: 8 saker som skapar farlig stress på jobbet: ”Otydlighet i ansvar”

Relaterade artiklar

semestervila
Hälsa

Så här förvaltar du semestervilan bäst

Det krävs inte mer än 7–15 minuter per dag för att behålla semesterlugnet.
cb_content_mindfulness
Hälsa

Bli en närvarande och osjälvisk ledare

I månadens Chefboken får du tips och råd hur du kan förstå och leda din organisation med hjälp av mindfulness, osjälviskhet och medkänsla.
Hälften av svenskarna dricker mer på sommaren.
Hälsa

Rapport: Hälften tror att kollegan dricker för mycket

Sommar och semester innebär ett ökat alkoholintag för en stor del av svenskarna. Samtidigt misstänker hälften att en kollega dricker för mycket. Experterna ger tips om hur du kan agera som chef.
Styrketräning hjälper mot klimakteriebesvär.
Hälsa

Ny forskning: Träning kan hjälpa chefer - genom klimakteriet

Forskare vid Linköpings universitet har gjort en världsunik studie av sambanden mellan styrketräning och klimakteriebesvär.
Att meditera i 15 minuter kan vara lika positivt som en semesterdag.
Hälsa

Meditera 15 minuter – motsvarar en semesterdag

Redan småstressad över att komma tillbaka till kontoret? Här är tricket som psykologerna menar kan vara lika effektivt för hälsan som att semestra.
Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Så kopplar du av på riktigt under semestern.
Hälsa

6 steg: Så kopplar du av på semestern – på riktigt

Ibland är det lättare sagt än gjort att koppla av på semestern. Den som har hög arbetsbelastning kan till och med bli mer stressad av att inte vara på jobbet. Följ dessa sex steg för att kunna njuta av semestern till fullo.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.