sjuk1

7 av 10 chefer: Därför prioriterar vi bort vår egen hälsa

Svenska chefer jobbar hårt för att skapa friska arbetsplatser. Men det kan bli på bekostnad av den egna hälsan, visar en undersökning.

Det är Novus på uppdrag av Unionen/Vision som ställt frågor till drygt 1500 chefer i Sverige om deras arbetsmiljöarbete. Och det är en bild av ett dedikerat ledarskap som målas upp.

Hela 7 av 10 chefer svarar att de prioriterar medarbetarnas hälsa – ibland på bekostnad av sin egen hälsa. Enligt cheferna i undersökningen har de kunskap för att skapa sunda arbetsplatser, men att tid ofta saknas.

sjuktalen

Läs också: Massiv hälsosatsning i Tranås fick ner sjuktalen snabbt: ”Rätt balans”

Något som ytterligare kan stressa cheferna är att det ofta saknas vikarier. Varannan chef svarar att de inte att förstärka personalstyrkan vid behov – vilket kan innebära att chefen får ta ytterligare ansvar när någon medarbetare är ledig eller sjuk.

Detta kan i förlängningen allvarligt skada chefers hälsa. Siffror från Previa visar också att sjukfrånvaron bland chefer ökat med 50 procent mellan åren 2014 och 2018.

stressfarlig

Läs också: Lista: 8 saker som skapar farlig stress på jobbet: ”Otydlighet i ansvar”

Relaterade artiklar

Två personer vid skrivbord, med orden
Hälsa

Här är orden från chefen – som skrämmer medarbetarna mest

Genom att anställda fick ha en pulsklocka på arbetstid undersöktes vilka ord från chefen som fick medarbetarnas puls att rusa.
Annonssamarbete Chef + &frankly

”Chefer – se upp med de oskrivna reglerna”

Tuffa tider flyttar chefers fokus mot prestation och leverans. Företagskulturen kan hamna i skymundan.
”Tappa inte bort kulturbyggandet”, varnar hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.

Illustration av person som gör yoga framför en laptop
Hälsa

7 tips för att få fart på hemmaträningen

Soffpotatis eller ostbåge. Stel nacke eller ryggont. Börjar hemmajobbandet ta ut sitt pris? Ha förtröstan. Hela nätet är fullt av proffsiga instruktörer som inget hellre vill än att hjälpa dig i form.
Johannes Schildt på Kry
Hälsa

Kry-chefen bryter tystnaden

Nu bemöter vd:n för nätläkarplattformen Kry den allvarliga kritik som riktats mot bolaget för att dränera den vanliga vården på resurser.
10 tecken på missbruk.
Hälsa

10 tecken på missbruk

På videomöten kan ingen känna lukten av alkohol på andedräkten eller se om det är whisky i kaffekoppen. Hemarbete kan öka risken för missbruk, larmar nu företaget Alna, som arbetar med skadligt bruk i arbetslivet.
Kvinna som ser trött ut, tittar in i kameran
Hälsa

Stressrelaterad psykisk ohälsa ökar – kvinnor värst drabbade

Den psykiska ohälsan ökar med långa sjukskrivningar som resultat. De stressrelaterade sjukskrivningarna stod första kvartalet 2020 för 41 procent av alla pågående sjukfall.
kompass-2
Annonssamarbete Chef + Skandia

Trygg arbetsgivare lockar i osäkra tider

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet.
”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.

Illustration med hjärna, grönsaker och klockor
Hälsa

Vässa din hjärna med rätt mat

Du kan få ut större kapacitet ur din hjärna genom att inte bara tänka på vad – utan kanske framför allt hur och när du äter. Lättsmält under dagen och varmt och proteinrikt till kvällen är några av råden.