6 knep – så hinner du med alla chefsmåsten till jul

Liiite mycket att bli klar med inför julledigheten? Det finns knep för att prioritera rätt, hinna med – och finna det där underbara lugnet. Effektivitetsexperten Petra Brask guidar.

Petra Brask.

Bara veckor kvar till jul – och en titt i kalendern gör inget för att minska hjärtklappningen.

Budgeten ska in, projekt ska sys ihop och som chef ska du gärna också förbereda så att du kan komma tillbaka efter ledigheten och sätta igång igen i lugn och ro.

Addera julbord, privata adventsförberedelser och presentinköp, i trängseln med andra lika stressade människor på stan.

Effektivitetskonsulten Petra Brask. Foto: Tina Kindblom

Varför blir det så här jämt? Och hur ska chefen göra för att prioritera rätt och hinna med?

”Det är fullkomligt naturligt att hamna där”, säger effektivitetsexperten Petra Brask till Chef.

Hon fortsätter:

”Det är högsäsong på jobbet och högsäsong hemma, och när julen närmar sig ska allt vara klart. Ekonomiskt är det dessutom högre krav på ledare i slutet på året, som chef ska du ha koll. Det är lätt att vi blir starkt påverkade av kraven och lever lite mer skört. Och då får vi inte tillräcklig återhämtning.”

När vi på Chef frågar våra läsare på LinkedIn: ”Kommer du hinna med alla jobbmåsten inför julledigheten?”, får vi närmare 1 900 svar.

42 procent svarar att de har planerat väl inför jul.

23 procent menar: ”Nja, hälften kanske”, och ytterligare 23 procent tillstår: ”Inte en chans, har för mycket”.

Resten är inte lediga alls i jul.

Så, hur ska cheferna prioritera rätt?

Petra Brask, som till vardags föreläser och coachar i personlig effektivitet, bjuder på de här tipsen.

6 knep – så hinner du med alla chefsmåsten innan jul

1. Räkna och skriv ner
Det blir mer konkret när vi skriver och tydliggör de frågor som snurrar i huvudet.

Svara på följande:

  • Hur många dagar har du kvar till det du ska göra?
  • Är dagarna fullbokade?
  • Vilka uppgifter har du kvar?
  • Vilka uppgifter är prioriterade?
  • Är det verkligen sant att det här måste vara klart innan jul, eller kan något vänta?

2. När du är klar: Släpp listan en stund!
Gå iväg och hämta en kopp te eller kaffe. Du behöver en paus från prioriteringslistan. 10 minuter räcker. Sedan tittar du på listan igen. Då har du troligen fått nya tankar. Stämmer fortfarande allt? Ibland kan man prioritera lite väl snabbt. Tänk logiskt och utvärdera kritiskt dina prioriteringar.

Kontrollfrågor: Ska jag verkligen göra detta? Ska jag delegera bort något? Outsocurca? Avstå helt innan jul och nyår?

3. Skriv in fokustid i kalendern
Avsätt tid i din kalender för dina uppgifter. Gärna morgon- och förmiddagstid, innan hjärnan möter allt för mycket information. Slåss för att dina morgnar ska vara din tid. När du börjar beta av din långa lista inför jul, så kommer du att bli mindre stressad och känna att det är du som styr.

4. Duka upp uppgifterna
En del av uppgifterna kan vara mer komplexa. Då kan du behöva duka upp dem. Gör en checklista med olika steg. Det fungerar som en riktning, vilket ofta kan verka lugnande. Tröskeln för att börja beta av punkterna ska vara låg. Ibland när vi är stressade över vissa uppgifter, så kan det handla om att vi egentligen inte är så motiverade att genomföra dem. Viktigast är att bara börja!

5. Ta höjd för oförutsedda händelser
Under den här perioden kommer du troligen att råka ut för oförutsedda händelser. Du behöver därför ha tid att hantera dessa. Lägg därför även in tid för det i kalendern. Du kan döpa sådana schemablock till exempelvis ”IMA – inga möten, arbete”.

6. Återhämtningen är A och O
På arbetstid: Vi kan jobba en till en och en halv timme, skärpta och fullt fokuserade. Sedan behöver hjärnan en paus på åtminstone 10 minuter. Så här års behöver vi också dagsljus och frisk luft, på morgonen och gärna mitt på dagen. Bestäm dig för 1 minut, för då vet att det troligen kommer att bli lite längre. Unna dig att bara stå och tomglo rakt ut i luften och göra ingenting,

Hemma: Fråga dig och fundera över: Vad finns det för förväntningar på ledigheten? Vad förväntar sig familjemedlemmarna? Vad förväntar du dig? Det är viktigt att du återhämtar dig från högsäsongen på jobbet, så att du inte får en högsäsong hemma också.

BONUSTIPS! Det finns också väldigt mycket positivt med en sådan tydlig deadline som ett årsslut. Man kan få extra energi av att få saker gjorda. Skulle du vara en av cheferna som har hunnit långt i din planering, då skulle du till och med kunna stoppa in något mer – som tid för reflektion. Fråga dig: Vad vill jag ha med mig in i det nya året 2024?

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden