Utmattad man som sitter i en park

5 tecken på utmattning – och vad du kan göra åt det

Långvarig stress och brist på återhämtning kan leda till utbrändhet eller utmattningssyndrom. Här är 5 tecken på att du ligger i riskzonen.

Känner du dig tröttare än vanligt, har du svårt att koncentrera dig eller känner du plötsligt att du är på fel plats i livet? Då kan du vara nära att gå in i den berömda ”väggen”.

Att prestera på topp på jobbet och samtidigt hinna med allt annat i livet kan ibland kännas som en omöjlig ekvation i dagens samhälle. Stress är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i dag, och en del av sjukskrivningarna beror på arbetslivsrelaterade orsaker.

Men det finns en hel del saker du kan göra åt stressen innan det går så långt.

I en artikel i Management Today listar skribenten Rotyston Guest 5 tecken på att du hamnat i riskzonen för utmattning – och vad du kan göra åt det.

1. Psykiska och fysiska symtom

Stress och trötthet visar sig ofta både som fysiska och psykiska symtom. Fundera på om du har märkt av dessa förändringar i ditt beteende:

  • Du är glömsk och tankspridd
  • Du är trött och orkeslös
  • Du är ständigt stressad
  • Du har sömnsvårigheter
  • Du har svårt att koppla av och varva ner
  • Du har humörsvängningar
  • Du har lätt att tappa tråden
  • Du har fysiska problem, som hjärtklappning, yrsel och mag- och tarmproblem.
  • Du upplever ett bristande intresse för sådant som du i vanliga fall tycker är roligt

Detta kan hjälpa: Stress ger symtom som långsammare kognitiv förmåga, svårt att tänka klart och att fokusera, eller att hjärnan känns ”full”.  Här gäller det att sänka tempot. För att koppla av hjälper det att koppla ur. Stäng av telefoner, dator och annat när du inte använder dem. Stäng av notifieringar som lätt bryter koncentration och vila.

2. Du ifrågasätter varför du gör det du gör

Många jobbar hårt för att nå långt i karriären – för att sedan upptäcka att man fått offra för mycket på vägen, eller att det uppstår en tomhet när man väl nått sina mål.

Detta kan hjälpa: Känner du dig på fel plats? Fundera på vad som är viktigt för dig nu när du vet mer, och om arbetsplatsen du är på går ihop med dina nya mål. Att vara på fel plats dränerar dig på energi.

utabrand

Läs också: Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

3. Du känner dig konstant utmattad

Trötthet och utmattning som inte går att vila bort kan göra att du hamnar i ett tillstånd av överanalyserande eller beslutsångest – vilket kan leda till att du inte förmår göra någonting, eller lägger din energi på fel saker. Det får dig att känna att du inte kommer någonvart.

Detta kan hjälpa: Fråga dig själv: ”Är det här värt att göra för mig just nu?” för att spara på energi och fokusera på det du behöver. Lär dig att säga nej både till dig och själv och andra när det gäller oviktiga saker. Lär dig att säga ja till det viktiga.

4. Ditt inre varningssystem säger att något inte är rätt

Vaknar du varje morgon med en känsla av att något inte står rätt till? Att något är fel, men du vet bara inte vad?

Detta kan hjälpa: Trivs du på ditt jobb? Ditt arbete, menar Royston Guest i Management Today, ska få dig att känna att du utvecklas och får använda din fulla potential. Gör det inte det: Stanna upp och fundera på om det finns något du kan göra för att förändra till det bättre.

trotter-3

Läs också: Här är 9 myter om utmattning – som inte stämmer

5. Du kämpar med att få ihop alla olika delar och roller av dig

Vi har alla olika roller i olika situationer: förälder, kollega, anställd, vän, partner och barn. Att få dem att gå ihop kan ibland kännas överväldigande.

Detta kan hjälpa: Svaret kommer aldrig att bli expert på alla versioner av dig, för det mäktar ingen med. Det viktiga är att förstå vilken roll du behöver vara i vilken situation. Kom ihåg att du har många versioner av dig själv, men du kan bara vara på en plats i taget rent fysiskt.

Fakta: Stress och utmattning

Stress
I Sverige ligger psykisk ohälsa bakom nästan hälften av alla pågående sjukskrivningar, och bland dessa utgör stressrelaterade besvär den allra vanligaste orsaken.

Idag är ca 36 000 svenskar sjukskrivna på grund av stress. Av dem är ca 80 procent kvinnor. Antalet sjukskrivna med utmattningssymptom har sexdubblats sedan 2010. (Källa Kry)

Utmattningssyndrom
Utmattningssyndrom är diagnosen som innebär att du har flera olika kroppsliga och psykiska besvär som beror på långvarig stress eller andra svåra påfrestningar. 1177.se listar olika symtom och behandlingsalternativ.

trotter-3

Läs också: Studie: Efter utmattning – så många år tar det att bli pigg

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

somnwebb
Hälsa

Sov dig till en bättre karriär

Sömnbrist går inte bara ut över hälsan. Den gör dig också mindre attraktiv på arbetsmarknaden. Forskaren Tina Sundelin förklarar sambanden – och hur du kan sova dig till en bättre karriär. 

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
samtalstodwebb
Hälsa

Här erbjuds de anställda kostnadsfri terapi

Bauhaus erbjuder alla sina anställda en kostnadsfri och helt anonym digital psykologtjänst. De stod därför rustade när behovet ökade i samband med kriget i Ukraina. 

webb-grafiken-nummer-3_intervjuperson-2
Hälsa

Chefs undersökning: Om rädslan att vara en bluff

Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Det hör till när man är högpresterande, säger de experter vi pratat med. I stället anser de att det är mycket illavarslande att lika många saknar feedback och bekräftelse hos sin högre chef. Och att ännu fler känner sig ensamma.

Person som promenerar längs med ett fält med gula blommor
Hälsa

10 000 steg – en marknadsföringsbluff

Har du försökt föregå med ett gott exempel och peppat dina medarbetare att gå sina 10 000 steg genom olika hälsosatsningar? Nu visar det sig att det inte är helt korrekt. Forskarna presenterar en ny siffra att förhålla sig till, rapporterar tidningen Quartz.

halsawebb
Hälsa

Gemensam identitet motar den berömda väggen

Vad kan du som chef göra för att minska risken för utbrända medarbetare? En studie publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health har bland annat kommit fram till att en gemensam identitet är en nyckel till framgång.

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
man som håller sin hand vid ryggslutet
Hälsa

Sifoundersökning: 18 procent har fått fysiska besvär av hemarbete

Har du också fått gamnacke och spända axlar av att arbeta vid ett barnskrivbord eller i köket? Du är inte ensam. Av de som jobbat hemifrån under pandemin, helt eller delvis, har 18 procent har fått fysiska besvär. Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa