karriar-9

5 saker i din Linkedin-profil som missgynnar karriären

Med några enkla knep kan du vässa till din Linkedin-profil och öka dina möjligheter under 2018.

Nytt år och nya möjligheter. Om du går i jobbsökartankar är Linkedin en bra plattform för att knyta kontakter och visa upp dig för kommande arbetsgivare. Faktum är att många rekryterare nöjer sig i dag med en bra Linkedin-profil framför ett CV.

Men då krävs det också att din profil är vässad. Därför har karriärcoachen Kathy Caprino satt ihop en lista i Forbes med 5 saker som kan vara ogynnsamma för din karriär.

 

Här är hennes punkter:

1) Du är anonym

Som ny användare kan det vara lätt att glömma bort att ladda upp en profilbild. Även om du inte är aktiv på Linkedin finns det 530 miljoner anledningar till att ändå göra det. Det är nämligen så många användare det finns på nätverket fördelade över 200 länder. Och utan en profilbild är det nästan omöjligt att sticka ut i bruset.

Tänk på att det är en professionell plattform och att du vill att bilden ska representera vem du är i yrkeslivet. Undvik därför bilder där du håller en paraplydrink på en strand i Thailand.

2) Du förmedlar ingen passion

Även om du inte skriver ut det: Andra kan se vad du känner inför ditt jobb. När du beskriver din nuvarande anställning och använder ett torrt språk finns en risk att många känner att du inte gillar ditt jobb. Försök därför i stället att med ett vitalt och levande språk beskriva vad som får dig att brinna för ditt nuvarande uppdrag.

Läs också: Sverigechefen: "Största misstaget du gör på Linkedin"

3) Du gör ett dåligt urval

Det är lätt att fylla sin profil med allt du någonsin gjort inom arbetslivet. Det som möter rekryterare då är en vägg av information. Det du måste göra är att sålla ut det viktigaste och det som gör dig unik. Ett sätt är att skriva ner en lista med 20 saker du åstadkommit genom din karriär och vad det inneburit för arbetsplatsen du varit på. Det är inte skryt utan berättar mer om vad du klarar av och vad nya arbetsgivare kan förvänta sig.

4) Du söker jobb på fel sätt

Som jobbsökande är det lätt att skriva i rubriken till sin profil: ”Söker nya spännande utmaningar”. Men det säger väldigt lite om vad du har att erbjuda. Tänk i stället att rubriken är ett sätt att berätta varför en ny arbetsgivare borde få upp ögonen för dig. På vilket sätt har du spetsegenskaper och vad som är viktigt för att du ska ta nästa steg i karriären.

5) Du analyserar inte dina insatser

Att bara lista upp arbetsgivare och arbetsuppgifter är det svårt att faktiskt veta vad dina insatser betydde, både på kort och lång sikt. Var tydlig med att dina insatser har en stor inverkan och är något som kommande arbetsgivare kan få ta del av. Gör därför en analys av vad dina tidigare jobb haft för betydelse. Det här gör det enklare att tänka sig vad du kan uträtta i framtiden.

Läs också: 4 saker du ska rensa bort från din Linkedin

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

ungaaa-768x432
Karriär

Bara var femte ungdom vill bli chef

Det kan bli tufft med chefstillväxten. I alla fall om man ska tro en undersökning där 4000 unga fått svara på frågor om sin karriär.
inspirator
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Quiz: Vilken nätverkstyp är du på Linkedin?

Ditt nätverk är en framtida karriärförsäkring. Så tänk till kring hur du vill bygga det. Ett första steg är att skaffa koll på din nätverkspersonlighet på Linkedin. Gör vårt quiz här!
ishtarmoter
Beslutsfattande

Möt Ishtar Touailat – ny krönikör i Chef

Hon tror att digitalisering kan leda till ökad demokrati­sering, hon vågar drömma men är också beredd att kavla upp ärmarna. Chefs nya krönikör, entreprenören och innovationschefen Ishtar Touailat, får människor med sig.
putsalinkedin
Karriär

10 tips för att maxa din Linkedin-profil

Visst, du vet att du borde uppdatera din Linkedin-profil. Det är varken så jobbigt eller krångligt som du tror.

jobbetinterjvu
Karriär

5 skäl till att du inte fick jobbet – trots en ”lyckad” intervju

Allt kändes rätt på intervjun. Men ändå får du inte jobbet. Då kan det vara dags att utvärdera om det är något du kan göra annorlunda för att lyckas i din jobbjakt. 
bluff-2
Karriär

5 sätt att avslöja bluffuniversitet i jobbsökarens CV

Bluffuniversitet som letar sig in i CV:n har blivit allt större problem. Och för arbetsgivare som inte gör en noggrann koll kan det bli en kostsam historia.
Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis

Sprida värderingar – chefens nya viktiga roll

Trenden är tydlig: chefer som vågar ta med sina värderingar in i ledarskapet har bäst möjlighet att förändra.  "Ledare behöver våga prata öppet om problem. Ta ställning", säger Helen Remnås på Experis.
karriarmaaal
Karriär

5 steg för att landa drömjobbet – i år

Oavsett om ditt karriärmål är att byta arbetsgivare eller bli befordrad kan du behöva en plan.

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden