karriar-9

5 saker i din Linkedin-profil som missgynnar karriären

Med några enkla knep kan du vässa till din Linkedin-profil och öka dina möjligheter under 2018.

Nytt år och nya möjligheter. Om du går i jobbsökartankar är Linkedin en bra plattform för att knyta kontakter och visa upp dig för kommande arbetsgivare. Faktum är att många rekryterare nöjer sig i dag med en bra Linkedin-profil framför ett CV.

Men då krävs det också att din profil är vässad. Därför har karriärcoachen Kathy Caprino satt ihop en lista i Forbes med 5 saker som kan vara ogynnsamma för din karriär.

 

Här är hennes punkter:

1) Du är anonym

Som ny användare kan det vara lätt att glömma bort att ladda upp en profilbild. Även om du inte är aktiv på Linkedin finns det 530 miljoner anledningar till att ändå göra det. Det är nämligen så många användare det finns på nätverket fördelade över 200 länder. Och utan en profilbild är det nästan omöjligt att sticka ut i bruset.

Tänk på att det är en professionell plattform och att du vill att bilden ska representera vem du är i yrkeslivet. Undvik därför bilder där du håller en paraplydrink på en strand i Thailand.

2) Du förmedlar ingen passion

Även om du inte skriver ut det: Andra kan se vad du känner inför ditt jobb. När du beskriver din nuvarande anställning och använder ett torrt språk finns en risk att många känner att du inte gillar ditt jobb. Försök därför i stället att med ett vitalt och levande språk beskriva vad som får dig att brinna för ditt nuvarande uppdrag.

Läs också: Sverigechefen: "Största misstaget du gör på Linkedin"

3) Du gör ett dåligt urval

Det är lätt att fylla sin profil med allt du någonsin gjort inom arbetslivet. Det som möter rekryterare då är en vägg av information. Det du måste göra är att sålla ut det viktigaste och det som gör dig unik. Ett sätt är att skriva ner en lista med 20 saker du åstadkommit genom din karriär och vad det inneburit för arbetsplatsen du varit på. Det är inte skryt utan berättar mer om vad du klarar av och vad nya arbetsgivare kan förvänta sig.

4) Du söker jobb på fel sätt

Som jobbsökande är det lätt att skriva i rubriken till sin profil: ”Söker nya spännande utmaningar”. Men det säger väldigt lite om vad du har att erbjuda. Tänk i stället att rubriken är ett sätt att berätta varför en ny arbetsgivare borde få upp ögonen för dig. På vilket sätt har du spetsegenskaper och vad som är viktigt för att du ska ta nästa steg i karriären.

5) Du analyserar inte dina insatser

Att bara lista upp arbetsgivare och arbetsuppgifter är det svårt att faktiskt veta vad dina insatser betydde, både på kort och lång sikt. Var tydlig med att dina insatser har en stor inverkan och är något som kommande arbetsgivare kan få ta del av. Gör därför en analys av vad dina tidigare jobb haft för betydelse. Det här gör det enklare att tänka sig vad du kan uträtta i framtiden.

Läs också: 4 saker du ska rensa bort från din Linkedin

Relaterade artiklar

sokajobb
Karriär

Åldern – ett problem för jobbsökande 40-åringar

Vad är avgörande för vem som får jobbet vid en rekrytering?
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
utsedd
Karriär

Utsedd: Sveriges bästa arbetsgivare 2019

Varje år delar Randstad ut pris till årets mest attraktiva arbetsgivare. Genom att intervjua 6200 svenskar har man nu ett svar – och det är inte Ikea.
arligasvar
Karriär

5 ärliga svar som gör succé på intervjun

Vänd de kritiska frågorna till din fördel.

starups
Karriär

4 skäl till att din startup går i konkurs – trots en briljant idé

En stor andel av alla startups går i konkurs. Detta trots att det bakom företaget finns duktiga personer och i många fall, en bra produkt. Här är några skäl till att det ändå fungerar.
overraskning
Karriär

Vd:ar berättar: 3 saker med jobbet – som överraskade

Nästan hälften av alla vd:ar uppger att yrkes­rollen inte var vad de trodde innan de tillträdde.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

herman1
Karriär

Han gick från fågelskådning – till utskällt toppjobb

Ett gediget naturintresse har fört Herman Sundqvist hela vägen till general­direktörsstolen på Skogsstyrelsen. Det började med fåglar, hemma i byn Avan i Norrbotten.