karriar-9

5 saker i din Linkedin-profil som missgynnar karriären

Med några enkla knep kan du vässa till din Linkedin-profil och öka dina möjligheter under 2018.

Nytt år och nya möjligheter. Om du går i jobbsökartankar är Linkedin en bra plattform för att knyta kontakter och visa upp dig för kommande arbetsgivare. Faktum är att många rekryterare nöjer sig i dag med en bra Linkedin-profil framför ett CV.

Men då krävs det också att din profil är vässad. Därför har karriärcoachen Kathy Caprino satt ihop en lista i Forbes med 5 saker som kan vara ogynnsamma för din karriär.

 

Här är hennes punkter:

1) Du är anonym

Som ny användare kan det vara lätt att glömma bort att ladda upp en profilbild. Även om du inte är aktiv på Linkedin finns det 530 miljoner anledningar till att ändå göra det. Det är nämligen så många användare det finns på nätverket fördelade över 200 länder. Och utan en profilbild är det nästan omöjligt att sticka ut i bruset.

Tänk på att det är en professionell plattform och att du vill att bilden ska representera vem du är i yrkeslivet. Undvik därför bilder där du håller en paraplydrink på en strand i Thailand.

2) Du förmedlar ingen passion

Även om du inte skriver ut det: Andra kan se vad du känner inför ditt jobb. När du beskriver din nuvarande anställning och använder ett torrt språk finns en risk att många känner att du inte gillar ditt jobb. Försök därför i stället att med ett vitalt och levande språk beskriva vad som får dig att brinna för ditt nuvarande uppdrag.

Läs också: Sverigechefen: "Största misstaget du gör på Linkedin"

3) Du gör ett dåligt urval

Det är lätt att fylla sin profil med allt du någonsin gjort inom arbetslivet. Det som möter rekryterare då är en vägg av information. Det du måste göra är att sålla ut det viktigaste och det som gör dig unik. Ett sätt är att skriva ner en lista med 20 saker du åstadkommit genom din karriär och vad det inneburit för arbetsplatsen du varit på. Det är inte skryt utan berättar mer om vad du klarar av och vad nya arbetsgivare kan förvänta sig.

4) Du söker jobb på fel sätt

Som jobbsökande är det lätt att skriva i rubriken till sin profil: ”Söker nya spännande utmaningar”. Men det säger väldigt lite om vad du har att erbjuda. Tänk i stället att rubriken är ett sätt att berätta varför en ny arbetsgivare borde få upp ögonen för dig. På vilket sätt har du spetsegenskaper och vad som är viktigt för att du ska ta nästa steg i karriären.

5) Du analyserar inte dina insatser

Att bara lista upp arbetsgivare och arbetsuppgifter är det svårt att faktiskt veta vad dina insatser betydde, både på kort och lång sikt. Var tydlig med att dina insatser har en stor inverkan och är något som kommande arbetsgivare kan få ta del av. Gör därför en analys av vad dina tidigare jobb haft för betydelse. Det här gör det enklare att tänka sig vad du kan uträtta i framtiden.

Läs också: 4 saker du ska rensa bort från din Linkedin

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

byrajobb
Karriär

Därför ångrar många att de tackade ”ja” till nya jobbet

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan häcken. Det visar en ny jobbundersökning som pekar ut orsakerna till att man inte trivs på sitt nya jobb.
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

svenskachefer-2
Karriär

Därför dissar svenska chefer – sitt eget cv

Många chefer karriärresor stoppas av ett för svagt CV. Det uppger cheferna själva i en ny Sifo-undersökning.
lillebror
Karriär

Lillebrorseffekten som ger kvinnor sämre lön

Se upp för lillebrorseffekten. Kvinnor som vuxit upp med en lillbrorsa tenderar att få sämre lön.
myter
Karriär

Fyra myter om gigekonomin

Det finns gigekonomin, och så finns det myter om gigekonomin. Vad är egentligen sant och falskt? Här är några vanliga missuppfattningar.

nyajobb-2
Karriär

5 skäl: Därför säger dina bästa kolleger upp sig

Fel personer belönas och ledarskapet är uselt. Det är två starka skäl till att vilja lämna en arbetsgivare, visar en ny undersökning.
Christina Forsberg, CSN. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + CSN

Christina Forsberg: CSN möjliggör drömmar

Studiestödet måste säkras – för nya generationer, längre arbetsliv och ständigt lärande. CSN:s generaldirektör Christina Forsberg berättar om hur hon leder arbetet med att möjliggöra livsdrömmar.

chefen123
Karriär

Den ”ofrivilliga” chefen – som nu leder 1000 personer

Att bli chef fanns inte på kartan. För läkaren Carolina Samuelsson var forskning och patientkontakt det väsentliga. Nu leder hon en av Sveriges största universitetskliniker med över tusen anställda.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden