karriar-9

5 saker i din Linkedin-profil som missgynnar karriären

Med några enkla knep kan du vässa till din Linkedin-profil och öka dina möjligheter under 2018.

Nytt år och nya möjligheter. Om du går i jobbsökartankar är Linkedin en bra plattform för att knyta kontakter och visa upp dig för kommande arbetsgivare. Faktum är att många rekryterare nöjer sig i dag med en bra Linkedin-profil framför ett CV.

Men då krävs det också att din profil är vässad. Därför har karriärcoachen Kathy Caprino satt ihop en lista i Forbes med 5 saker som kan vara ogynnsamma för din karriär.

 

Här är hennes punkter:

1) Du är anonym

Som ny användare kan det vara lätt att glömma bort att ladda upp en profilbild. Även om du inte är aktiv på Linkedin finns det 530 miljoner anledningar till att ändå göra det. Det är nämligen så många användare det finns på nätverket fördelade över 200 länder. Och utan en profilbild är det nästan omöjligt att sticka ut i bruset.

Tänk på att det är en professionell plattform och att du vill att bilden ska representera vem du är i yrkeslivet. Undvik därför bilder där du håller en paraplydrink på en strand i Thailand.

2) Du förmedlar ingen passion

Även om du inte skriver ut det: Andra kan se vad du känner inför ditt jobb. När du beskriver din nuvarande anställning och använder ett torrt språk finns en risk att många känner att du inte gillar ditt jobb. Försök därför i stället att med ett vitalt och levande språk beskriva vad som får dig att brinna för ditt nuvarande uppdrag.

Läs också: Sverigechefen: "Största misstaget du gör på Linkedin"

3) Du gör ett dåligt urval

Det är lätt att fylla sin profil med allt du någonsin gjort inom arbetslivet. Det som möter rekryterare då är en vägg av information. Det du måste göra är att sålla ut det viktigaste och det som gör dig unik. Ett sätt är att skriva ner en lista med 20 saker du åstadkommit genom din karriär och vad det inneburit för arbetsplatsen du varit på. Det är inte skryt utan berättar mer om vad du klarar av och vad nya arbetsgivare kan förvänta sig.

4) Du söker jobb på fel sätt

Som jobbsökande är det lätt att skriva i rubriken till sin profil: ”Söker nya spännande utmaningar”. Men det säger väldigt lite om vad du har att erbjuda. Tänk i stället att rubriken är ett sätt att berätta varför en ny arbetsgivare borde få upp ögonen för dig. På vilket sätt har du spetsegenskaper och vad som är viktigt för att du ska ta nästa steg i karriären.

5) Du analyserar inte dina insatser

Att bara lista upp arbetsgivare och arbetsuppgifter är det svårt att faktiskt veta vad dina insatser betydde, både på kort och lång sikt. Var tydlig med att dina insatser har en stor inverkan och är något som kommande arbetsgivare kan få ta del av. Gör därför en analys av vad dina tidigare jobb haft för betydelse. Det här gör det enklare att tänka sig vad du kan uträtta i framtiden.

Läs också: 4 saker du ska rensa bort från din Linkedin

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

drommen1
Karriär

Topplista: Här är 10 företag – som unga drömmer om

It- och teknikbolag dominerar listan över företag med högst anseende bland unga studenter och akademiker.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

yesman
Karriär

Succé på nya jobbet – 8 saker du ska göra

Här är råden du behöver för att få en pangstart på ditt nya jobb: Allt från att sätta upp mål – till hur du kommer nära dina nya medarbetare.
drommen-2
Karriär

Drömprojekt: Skriv en bok – och lyft din karriär

Sociala medier i all ära. Vill du verkligen ge intryck, höja din status och sam­tidigt ge karriären en skjuts är det en egen bok du bör satsa på.
cvnobb
Karriär

7 skäl till att ditt CV blev nobbat när du sökte jobb

Sökte du ditt drömjobb – men fick inget svar? Här är några potentiella anledningar till att ditt CV sorterades bort.
ungaaa
Arbetsmiljö

Unga dissar hög lön – viktigare med en bra chef

Nej, det är inte hög lön som är viktigast när unga akademiker söker en ny arbetsplats.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
cvkingen
Karriär

Så skriver du ett riktigt bra och säljande cv

Karriärrådgivaren Monica Renstig har hjälpt tusentals personer att komma till intervju. Här ger hon sina allra bästa CV-tips.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden