5 konkreta sömntips som fixar sovrutinen

sömn En tydlig rutin för att mentalt avsluta din arbetsdag kan vara vägen till bättre sömn. Här är tips på hur du gör.

Hälsa
Publicerad
  1. Checklista. Checka av det du betat av på dagens att göra-lista. Det som inte hunnits med kan du delegera eller flytta över till morgondagens lista.
  2. Reflektera. Ibland finns möjlighet till check ut-samtal med kolleger. Det kan hjälpa dig att bearbeta det du varit med om under dagen och även stärka känslan av gemenskap. Finns inte den möjligheten kan du på egen hand reflektera över din dag, eventuellt skriva ner tankarna i en dagbok.
  3. Stäng tidsfönstret. Undvik att göra flera saker samtidigt och låta tankarna vandra från nuet till framtid eller dåtid när du är stressad. Stanna upp och fundera: Vad är mest optimalt att fokusera på i slutet av arbetspasset eller arbetsdagen? Öva på att göra en sak i taget. 
  4. Medvetna avslutningshandlingar. Träna på att vara medvetet närvarande när du gör det som avslutar arbetspasset, som att slå ihop datorn, låsa, plocka undan, säga hejdå. 
  5. Egenvård. Gör något som hjälper hjärnan att växla fokus från arbete till nedvarvning, till exempel äta en frukt, ta några djupa andetag. Tydliggör för dig själv när du går ifrån arbetsplatsen att du nu växlar från jobb till fritid. Lägg också märke till vad du känner i kroppen då. Sinnesnärvaro på det här sättet kan skapa en vila som främjar återhämtning och sömn.

Källa: Handbok i återhämtning, Anna Dahlgren och Marie Söderström (Karolinska Institutet)

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden