lugnet

3 knep: Så behåller du lugnet in i hösten

Håll koll på stressnivåerna nu när jobbhösten är igång. Här är 3 knep för att behålla lugnet in i hösten.

Christine Carter på Greater Good Science Center har gått igenom ett antal forskningsstudier för att se hur du håller dig både frisk och effektiv.

Här är hennes tre ultimata knep för att behålla lugnet från sommaren in i hösten.

utabrand

Läs också: Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

1) Låt dig bli hänförd

Awe är det amerikanska uttrycket för en känsla av närvaro i något så storslaget och magnifikt att det påverkar din förståelse av världen. Den känslan påverkar kropp, psyke och sociala relationer positivt. Studier visar att människor som låter sig hänföras – av videofilmer på vidunderliga saker från naturen som valar och vattenfall – får ändrad tidsuppfattning. De upplever att de har mer gott om tid, erbjuder sig att hjälpa andra och känner sig mindre otåliga. Så ut i naturen, eller kolla på awe och whales på Youtube.

skog

Läs också: Därför är ett skogsbad bra för din hälsa

2) Skapa en lugnande ritual

Repetitiva saker gör oss lugnare. Så skapa en ritual att ta till när du känner att pulsen skjuter i höjden. Det kan vara så enkelt som en kort serie rörelser vid skrivbordet tillsammans med ett par djupa andetag. Gör exakt likadant varje gång, först då blir det en ritual.

3) Hitta flytet

När du är i flow upphör tid och rymd att existera och du känner ingen stress. Hitta dit genom att sluta multitaska, stänga av telefon, mejl och göra dig onåbar. När du väl nått ditt flyt kommer du att släppa all stress. På köpet kommer du att briljera i din arbetsuppgift.

boostaiskogen1800

Läs också: Boosta dig – i skogen

Relaterade artiklar

Porträtt på medarbetare
Hälsa

10 kreativa sätt att satsa på medarbetarnas hälsa

Under ett år av oro har en av arbetsgivarens viktigaste uppgifter varit att få medarbetare att må bra. Och det har gjorts på ovanligt kreativa sätt.
intro_degreed
Annonssamarbete Chef + Degreed

Synliggör det dolda lärandet på jobbet

Mängder av lärande på jobbet sker i det dolda. Gamla synsätt står i vägen för att ta tillvara kompetens.
”Framtiden bryr sig inte om hur du blev expert på något – bara att du blev det”, konstaterar Dan Tesnjak på Degreed.

Wivecka Ljungh, Bostadsbolaget Mimer
Hälsa

Företagets nya friskvårdssatsning: ”16 weeks of health”

Extra lång semester om de tränar, hälsocoacher och massage på kontoret – bostadsbolaget Mimer har kommit långt i sin hälsosatsning. Och nu tar de ett steg till.
Två astronauter
Hälsa

Astronaut-träna för hemmakontoret

Att jobba hemifrån kan tära på både relationer och ork. Men nu får hemmajobbare tips från oväntat håll – astronauter.
vaccinationsbild_rityta-1
Arbetsrätt

Experten: Chefen får inte tvinga medarbetare att vaccinera sig

Att vaccineringen mot covid-19 nu rullas ut över hela Sverige innebär inte att vi kan återvända till arbetsplatserna. Arbetsgivaren har inte rätt att kräva att medarbetarna vaccinerar sig. De kan inte ens kolla vilka som frivilligt har valt att göra det, berättar Chefs arbetsrättsjurist Charlotte Forssander.
chefersohalsa1800
Hälsa

Forskning ska kartlägga chefers skenande ohälsa

Chefers sjukfrånvaro ökar kraftigt. Men varför, och vad kan göras för att vända utvecklingen? Ett nytt forskningsprojekt ska gå till botten med frågan genom att undersöka chefers arbetsmiljö inom Helsingborgs stad.
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

Collage av hälsotrender
Hälsa

7 hälsotrender du inte får missa i vår

Trenden för 2021 rör sig allt mer från prestation till helhetstänk. Det är mindre lycra och mer teknik. Mer skog än tidtagning. Och allt mer tar plats på arbetstid.