fortreonde

3 knep för att öka din trovärdighet på jobbet

Trovärdighet och förtroende tar tid att bygga upp. Men det finns knep för att öka oddsen att medarbetarna tar till sig dina beslut.

Som chef är det viktigt att medarbetarna känner att du är trovärdig. Det kan handla om att du bottnar i besluten du tar eller att du leder organisationen åt rätt håll. För att hjälpa nya chefer har ledarskapsexperten Ashira Prossack delat med sig av några råd på Forbes.

Här är hennes bästa råd:

1) Skala bort överflödiga ord

När vi pratar inför en grupp är det lätt att lägga till ord som ”typ” och ”ni vet”. Vi gör det för att ge oss själva tid att komma på vad vi ska säga. För att du ska vara så tydlig som möjligt: Ta istället ett djupt andetag och samla dina tankar. Även om det kan vara jobbigt i början behöver inte en konstpaus vara något negativt. Snarare kan det ge gruppen tid att smälta vad du precis sagt.

2) Ta ton vid rätt tillfälle

I ledarskapet ingår det att vara en lyhörd och god lyssnare. Det gör att du också vet när det är rätt läge för dig att ta ton, tala högre och ge din åsikt kring en idé som bollats upp. Genom att följa upp det någon sagt på mötet har du redan åhörarnas öron spetsade. Samtidigt visar du medarbetaren som kommit med idén att du tar hen på allvar.

3) Få med dig kollektivet

Alla behöver inte älska eller ens gilla de beslut du tar som chef. Men du har mycket att vinna på att sälja in det så att en eller flera stödjer det helhjärtat. Du ökar dina odds till det om du är bra på att vara en inkluderande ledare som ser till att alla har chansen att komma till tals på möten. Det kommer definitivt betala sig i längden.

Läs också: Därför vill varannan ung person bli chef

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

chefrolig
Beslutsfattande

5 skäl till varför du inte vill vara ”den roliga chefen”

Inspirerande och rolig – två eftertraktade egenskaper hos en chef. Men en ny studie visar att det kan bli för mycket av det goda. 
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
statsminister
Beslutsfattande

Betyg på varje statsminister: Från Palme – till Reinfeldt

Chefs egen sammanställning av sju historiska statsministrar kan ge en fingervisning inför valet.

tranare
Beslutsfattande

Vi sätter betyg på ledarstilarna i landslaget!

Ledare för ledare i herrlandslaget. Vi gör en resa från Tommy Svenssons VM-brons 1994 fram till dagens datum. Här är ledarstilarna som präglat landslaget senaste åren.
janneeez
Beslutsfattande

Därför gör Jannes ledarskap VM-succé

Sveriges första VM-slutspel på 12 år.

sapo
Beslutsfattande

Så är den nye rikspolischefen

Han är polisen som klättrat hela vägen upp för att bli general­direktör för Säkerhetspolisen. Med Anders Thornberg som Säpochef präglas organi­sationen av stor öppenhet och han låter yngre medarbetare ”skugga” honom för att lära sig jobbet. Men hur bra är han egentligen på att släppa kontrollen?

En styrelse som driver innovation kan bli bolagets nya superkraft.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

Styrelsen – så blir den företagets superkraft

Styrelsen behövs för att göra svenska bolag mer innovativa. Driv från styrelserummet kan göra hela skillnaden – och lyfta svenska företag. ”För att kunna bli en strategisk resurs för innovation behöver styrelser utveckla sig", säger Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson.
smarttweet-2
Beslutsfattande

Linkedins vd gav precis bästa rådet till chefer

Han är utsedd till en av världens populäraste chefer – av sina medarbetare. Nu ger Jeff Weiner, vd för Linkedin, ett råd till andra chefer – med två korta meningar.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden