rejler

Årets Hälsobefrämjande chef – Peter Rejler

Peter Rejler berättar om sitt hälsobefrämjande arbete i tidningen Chef:

Du har kallats en legend på hälsopassionsområdet, hur började ditt intresse för medarbetarnas hälsa?
”Både farfar, som startade Rejlers, och min pappa som sedan tog över, tränade själva mycket och var noga med vad de åt. Morfar, som var uppfinnare och boxare, och mamma som var duktig sprinter, inspirerade mig också. När jag började som vd på Rejlers 1999 funderade jag på att arbetet innebär mycket stillasittande. Jag började medvetet jobba på att få alla att må bra, inspirera dem att träna, äta rätt och ta hand om sin familj.”

LÄS MER: Ät dig smartare

Hur gjorde du, konkret?
”Jag började kramas. Jag ville att vi skulle lära känna varandra mer på djupet, och ett sätt är kroppskontakt. Jag utsåg också en hälsoansvarig, en medarbetare som själv tränade och var intresserad. Vi gick igenom våra kontor, såg till att det till exempel fanns tillgång till träning, satte upp cykelställ och byggde gym. Jag tror också på att göra saker tillsammans, numera har vi till exempel flera gäng som deltar i olika idrotts-evenemang; som Vasaloppet, Halvvasan, Vätternrundan, Blodomloppet.”

Hur reagerade medarbetarna på dina kramar?
”Det var traumatiskt för många, en del ingenjörer försökte putta bort mig. Men sedan har många tackat mig för att de fått mer kroppskontakt även hemma.”

Har det varit svårt att få alla med i hälsoarbetet?
”Det har varierat. Vi köpte ett finskt bolag 2003. Varje år brukade de resa till en stad som Prag, Riga eller Warszawa, där det fanns nära tillgång till alkohol. Det blev mycket festande. Det tog fem år innan jag fick med finnarna på en resa till norra Finland. Vi bodde mitt i ingenstans och fiskade, orienterade. Sedan dess åker finnarna på mer eller mindre utpräglade hälsoresor, och jag är alltid med.”

Har du några fler knep?
”Kontorscyklar som man kan låna gratis.”
SATS står bakom priset.

LÄS MER: Påverka träningsviljan

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

Evenemang

Chefs scen – hetast i Almedalen!

Hetaste seminariet i hela Almedalen. På måndagen klev Petter Stordalen, ägare av Nordic Choice Hotel och Cissi Elwin, chefredaktör för Tidningen Chef, upp på scen för att prata om trender. Något som också trendade mest i populära appen Almedalsguiden.
Sponsrat Chef + Linkedin

Proffsknepen: Så lockar du talanger på Linkedin

Rekryteringsjättarna Spotify och Experis vet hur man hittar talanger och maximerar effekten av Linkedin. Här delar de med sig av lärdomarna som ger ett försprång i talangjakten.
Evenemang

Annika Viklund: ”Blandning ökar vinsten”

Årets mångfaldschef. Annika Viklund har ökat andelen kvinnliga chefer till 50 procent och fått in flera olika nationaliteter i ledningsgruppen. Hon får med sig med­arbetarna och chefer när hon visar att mångfald skapar kundnytta.
Evenemang

Johanna Frelin: ”Våra byggnader ska skapa en bättre värld”

Årets innovativa ledarskap. Hon utformade företagets framtidsstrategi som en rymdresa och hon tog en buddistmunk till hjälp i hälsoarbetet. För Johanna Frelin är kreativitet en del av affärsnyttan.
Evenemang

Tarek Malak: ”Ikea försökte värva min personal”

Årets framtidschef. Från häktet till företagsvärlden. Tarek Malak lyckades vända en stökig ungdom till värdefulla erfarenheter. I dag engagerar han sig i lokalsamhället och bjuder hemlösa till sin restaurang på julafton.
Evenemang

I nya numret: Hon är Årets Chef 2017

Marsnumret av Chef är ute nu! Här är det bästa ur tidningen.
Sponsrat Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

Arbetsmiljö

Henrik Bunge, vd Björn Borg: ”Jodå, man kan faktiskt tvinga folk att träna”

Årets hälsofrämjande chef. Alla kan bli sitt bästa jag, det är hans bestämda uppfattning. Henrik Bunge tubbar sina medarbetare att sträva mot sina personliga mål för fysisk hälsa och personlig utveckling.
Arbetsmiljö

Katarina Berg, Spotify: ”Svensk hr tog mig till Vita huset”

Årets hr-chef. Hon tog strategisk hr till nya nivåer när hon införde betald föräldra­ledighet på företaget globalt. Så sprider Årets hr-chef svensk hr i världen.
Evenemang

Monica Eckerdal: ”Kyrkan räddar liv på nätet”

Årets digitaliseringsledare. När världen förändras måste kyrkan följa med. Det insåg Årets Digitaliseringsledare när hon startade chattrum och byggde upp själa­vård på nätet. Numera talar kyrkan med ungdomar på ungdomars vis.
Evenemang

Amelia Adamo blev tidningsdrottning genom att lyfta kvinnor

Årets hederspris, Chefgalan. Näsa för affärer och mod att ta nya vägar gjorde henne till tidningsdrottning. Amelia Adamo skapade mediahistoria när hon vågade lyfta fram kvinnor, flickor och tanter.
Evenemang

Cilla Benkö, vd Sveriges Radio, är Årets Chef 2017

Årets Chef 2017. Hon började inom företaget som 21-åring, i dag är hon chef över hela klabbet. Med ledord som förtroende, tydlighet och framåtanda har Sveriges Radios vd Cilla Benkö byggt ett public service-företag som står pall för den digitala utmaningen.
Evenemang

Puff: Live Chegalan 2017

Chefgalan. Under torsdagen korades åtta lyckliga vinnare på Chefgalan 2017. Läs mer om galan och pristagarna på Chefs specialsajt.
Evenemang

Så vinner vinnarna på Chefgalan

21 svenska chefer fick under december ett väldigt speciellt samtal: ”Grattis, du är finalist på Chefgalan 2017!” Bakom den påringningen ligger ett jättejobb. Så här går det till när Sveriges bästa chefer vaskas fram.
Evenemang

Trender i årets nomineringar till Chefgalan

Digitaliseringen genomsyrar det mesta och samhällsengagemang utanför den egna sfären är en hygienfaktor. Chef frågade sju juryordföranden om trender i nomineringarna till Chefgalan.
Evenemang

Vem sa vad? Erik Hamrén eller Jan Carlzon?

Chefgalan. Två stora ledare gav under Chefgalan 2016 sin syn på chef- och ledarskap. Men kan du lista ut vilket citat som går ihop med vilken ledare? Testa dina kunskaper i Chefs quiz: 'Vem sa vad?'