Så äter du dig smartare

Hälsa
Text: Redaktionen
Publicerad
Foto: Susanne Wahlström

I boken Hjärnkoll på maten reder professor Martin Ingvar och journalisten Gunilla Eldh ut vilken typ av mat som gör dig pigg och är bra för både hjärnan och kroppen.

 Vad är smart mat?
”Mat som inte gör att koncentrationen går sönder. Hjärnan behöver likadan mat som kroppen. Vi ska hålla oss borta från socker, alkohol och korta kolhydrater. Så rensa ut skräpmat som pizza och färdiga pastarätter från kyl och frys, köp i stället råvaror av bra kvalitet, fisk, kött och grönsaker, och laga maten från grunden. Då slipper man också alla tillsatser som finns i industrilagad mat. Det är kolhydraterna som är den stora boven.”

 

Finns det några näringsämnen som är särskilt viktiga för hjärnan?
”För fostret och under uppväxten är det lite petigt att man får i sig rätt fettsyror, till exempel omega-3, som behövs för att bygga upp det centrala nervsystemet hos fostret. Men även vuxna behöver omega-3, det motverkar hjärt-kärlsjukdomar och depressioner och finns bland annat i fet fisk, linfrön, rapsolja och valnötter. Nötter är för övrigt jättebra som mellanmål, men i små mängder eftersom de är energitäta.”

 

Hur är det nu – är rött kött farligt?
”Nej, men som med allt annat handlar det om måttlighet. Jag tycker inte man ska krångla till det. Ät vällagad mat regelbundet i måttliga portioner och vänta ut mättnadskänslan. Det är bästa sättet att undvika metabolt syndrom, det vill säga bukfetma, övervikt och andra riskfaktorer som kan leda till diabetes och hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke.

Sedan behöver vi röra på oss regelbundet. Vilken typ av motion vi ägnar oss åt är inte så viktigt, men minst en halvtimme tre gånger i veckan med en pulsnivå på 110.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden