Vd:n för Tre: ”Jag omprövar mina val – hela tiden”

Johan Johansson är bondsonen som blev vd för Tre Sverige. En förmåga att hugga i och vilja att ha kul har drivit honom hela vägen.

Karriär
Publicerad

Platsannonsen omgavs av taggtrådsmönster och gav inga som helst förespeglingar om mjukstart. Tvärtom framgick tydligt att traineetjänsten som ”luma” inom Stenbecksfären var ett av marknadens tuffaste. Någon har liknat det vid att hamna i en reaktorhärd.

”Väldigt tidigt, jag tror det var tredje dagen på jobbet, kastades jag in i ett rum fyllt med bankfolk för att styra upp ett projektmöte. Jag hade aldrig hört talas om projektet tidigare”, berättar mobiloperatören Tres vd Johan Johansson om sin tid som luma, ett begrepp som myntades av den excentriske affärsmannen Jan Stenbeck och syftar på glödlampan med samma namn: ständigt lysande och vaken. Många gånger sov Johan Johansson över på kontoret.

Mötet gick bra. Johan Johansson trivdes överhuvudtaget förträffligt under sitt år som trainee på Stenbecksbolaget MTG, trots eller tack vare de ytterst varierande och oförutsägbara arbetsuppgifterna. Ena stunden däckbyte på che-fernas bilar, nästa sitta som spindel i nätet för kvartalsrapporterna. Högt och lågt.

”Det var en otroligt utvecklande skola”, säger Johan Johansson som är uppvuxen på bondgård i Värmland, närmare bestämt i Ölme utanför Kristinehamn.

Där lärde han sig från tidig ålder att ta ansvar för allt från hönshus till skogsplantering. Att ligga i en pappersmaskin och skrapa harts var ett av de första sommarjobben. Inte mycket skvallrade om att han en dag skulle bli Sverigechef på Tre.

”Vi hade ingen studietradition inom familjen. Men jag fick tidigt upp intresset för naturvetenskap och teknik, och började jobba med pro-grammering vid sidan av gymnasiet. Det gick till så att vi hade köpt en pc, som aldrig fungerade, av en farbror på ett källarföretag. Han hade skruvat ihop den själv. Jag satt ofta med den här farbrorn i telefon och krånglade med datorn, och till slut sa han: ’Ska du inte börja jobba för mig?’”

Programmeringsjobbet var kul och något av en aptitretare och inkörsport till högre studier. Johan Johansson har en gedigen utbildning med svensk dubbelexamen inom fysik, ekonomi och industriell teknik, och tänkte fortsätta på prestigeuniversitetet MIT i USA innan han insåg att den akademiska banan bar iväg åt fel håll.

”Efter en kort tid i USA kände jag att nej, det här är nog inte riktigt min grej. Jag ville hellre ut och göra skillnad mer praktiskt.”

Målmedvetenhet och viljan att få saker gjorda har varit en förutsättning både för studier och karriär, men lika viktigt har varit lusten, glädjen och känslan av att skapa resultat ihop med goda kamrater och kolleger.

Det har inte alltid varit lätt – han minns frågetecknen som hopade sig då han gick in som controller på MTG-bolaget Viasats finansavdelning, precis efter avslutat traineeår och dagen efter födelsen av hans första barn.

Av teamet som skulle bestå av tio personer fanns bara tre på plats, och nu skulle årsbok-slutet upprättas.

”Första problemet: Var är grejorna sparade? Vi hittade liksom ingenting. Satt där och klickade igenom mappar och undrade var vi skulle börja. Det var ganska kaosartat i början, för det var så underbemannat. Men samtidigt dubbelt så tillfredsställande när vi väl kom i mål”, säger Johan Johansson.

Sedan han tog över som vd på Tre i oktober i fjol, har han genomfört vad han beskriver som den största omorganisationen i bolagets historia. Ommöbleringen, med fyra nya affärsområden, är ett sätt att bättre positionera företaget inför framtiden.

Vid just fyllda 38 är Johan Johansson fortfarande en ung vd. Vad gör han om tio år?

”Jag har aldrig haft någon ’master plan’. Men alltid försökt göra mitt allra bästa och vara på ställen där jag utvecklas.”

”Det är viktigt för mig att utvärdera situationen efter- hand: Gör jag det jag vill göra? Har jag kul i mitt jobb? Är jag engagerad? Får jag ut mesta möjliga? Är jag på rätt väg? Vilka kompetenser behöver jag för att gå vidare? Att vid vissa tidpunkter, kanske varje halvår eller var tredje månad, sätta sig och filosofera över den typen av frågor har absolut varit fruktbart för mig själv, och är något jag varmt kan rekommendera till andra.”

3 karriärtips:

1) Gör ditt bästa

 ”Om du sunt och ärligt kan säga till dig själv att du gjort ditt allra bästa, har du ingen anledning att ångra dig. Oavsett om det gäller studier, arbetsliv eller något annat.”

2) Utvärdera

”Hur trivs du, når du dina mål och vad behöver du för att gå vidare? Att sätta sig en stund för
att utvärdera situationen är ofta väldigt fruktbart.”

3) Gör det oväntade

”Försök prova på nya saker, flytta fram pinnen och utmana dig själv. Gör det ingen annan tänkt på, utan att bli ostrukturerad för sakens egen skull.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.