Undvik att julfesten blir ett fylleslag

Julfest innebär alkohol som innebär pinsamheter. Förra året slutade exempelvis julfesten för omsorgspersonalen i Östersunds kommun i kaos. Gästerna spydde, hotade krogpersonalen och drack medhavd alkohol på toaletterna. Krogen fick stänga två timmar tidigare än normalt, eftersom ägaren tyckte att gästerna uppförde sig helt okontrollerat.

I Storbritannien är jobbjulfesterna ökända på grund av att de anställda ofta blir alldeles för berusade. I en undersökning som beställts av the British Greyhound Racing Board erkänner var fjärde britt att han fått i sig för mycket på julfesten och sedan berättat »sanningen« för en kollega. Var femte har blivit närgången med en kollega eller chef.

Fredrik Ljung, som skrivit boken »Parasiten« om sitt eget alkohol- och drogmissbruk, känner igen bilden av blöta julfester. I dag driver han företaget »Ljung&Sjöberg« som utbildar chefer om missbruksproblematik.

»På den gamla tiden var jag en mästare på att spåra ur själv. När jag jobbade i finansvärlden bjöds det friskt, det var ofta helrör med sprit på julfesterna«, säger han.

På Ljung&Sjöberg har flera av medarbetarna personliga erfarenheter av missbruk och därför är firmafesterna helnyktra. Men så långt behöver man inte gå som chef för att julfesten ska bli en trevlig och sansad tillställning, menar Fredrik Ljung.

Även om du som chef gör allt för att julfesten ska bli lyckad, kan det ändå finnas medarbetare som gör övertramp. Då gäller det att du tar ett samtal med personen så snart som möjligt.

»Som medarbetare representerar man arbetsgivaren även under en julfest. Det betyder att man inte tafsar på kollegor och att man inte snackar skit. Gör man sådana överträdelser ska det få konsekvenser«, säger Fredrik Ljung.

Fredrik Ljungs bästa tips för att undvika att julfesten blir ett fylleslag:

1. Se till att alla känner till företagets alkohol och drogpolicy. Där ska det stå vilka typer av beteenden som inte är okej och vilka konsekvenser det kan få om man inte följer policyn.

2. Om du känner till att någon brukar missköta sig, ta ett samtal med den personen före festen. Klargör vad som är acceptabelt beteende. Om personen gjorde bort sig på förra julfesten, påminn om samtalet ni hade då och att du inte vill att det ska upprepas.

3. Erbjud aldrig »fri bar«. Det uppmanar till överdrivet drickande. Bjud inte heller på starksprit, utan endast vin och öl. Se till att det finns alkoholfria alternativ.

4. Var själv ett gott föredöme. Chefen sätter nivån för vilken berusningsgrad som är okej. Om du blir alldeles för full är det svårt för dig att i efterhand kritisera en medarbetare som gått över gränsen.

5. På lång sikt: Odla en kultur av måttfullhet vad det gäller alkohol. Informera nyanställda om vad att ni har en alkohol- och drogpolicy så att kulturen sprider sig i företaget.

 

Hur full får chefen bli på en julfest? Gå in i vårt forum och diskutera!

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

ledsen
Arbetsmiljö

Var fjärde chef känner psykiskt obehag – inför sitt jobb

Främst unga chefer har det tufft i arbetslivet, visar en ny undersökning.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
mardaligt
Arbetsmiljö

Konflikt på jobbet: "Då ska chefen agera"

Tjafs, oenigheter och konflikter är vanliga i yrkeslivet. Som chef kan det vara svårt att veta när det är dags att “lägga sig i”. Ibland är det dock din skyldighet att agera.
osakert
Hälsa

5 sätt att hantera osäkra tider

Jobblivet går upp och ner. Här är några knep som gör dig bättre förberedd när det stormar och är mer osäkert. 
skumpa
Arbetsmiljö

Hur förbjuder jag alkohol på jobbfester?

Chefen Elina vill få till helt nyktra jobbfester. Hur ska hon ändra alkoholpolicyn utan att framstå som snål?
haegla-baago
Delegering

Livskrisen fick Helga Baagøe att ompröva sitt ledarskap

Intervju. På en sekund förändrades livet när Helga Baagøes man bröt nacken och blev förlamad. Det tvingade henne också att ompröva sitt ledarskap. Hon orkade inte längre hålla uppe sin ”chefs-fasad” utan försonades med tanken att som chef inte vara den som har alla svaren.
Catrin Viksten, Ersta diakoni
03:02
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Nu maxar jag mitt ledarskapslärande"

Video:

Maxa effekten av ditt lärande – genom att kombinera studier med ditt vanliga jobb. ”Det gör Executive MBA-utbildningen jag går väldigt effektfull”, säger Catrin Viksten, chef på Ersta diakoni.

daligt
Arbetsmiljö

När medarbetare mår psykiskt dåligt

Som chef har du ansvar för att hålla koll på hur dina medarbetare mår. Barbro Östlings checklista gör skillnad på att lyssna och lösa.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden