Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

”Jag köpte grejer och snickrade en skylt”

Rekrytering
Publicerad
Niklas Larsson. Foto: Mickael Tannus.

Den här artikeln är en del av Chefs stora undersökning om rekrytering. Läs huvudartikeln här!

Hur kom du på att söka nya medarbetare med ett plakat?

”Jag har varit chef i ett år snart, jag är ung, engagerad och har mycket idéer. Min personlighet och mitt engagemang för avdelningen – jag har jobbat här som sjuksköterska tidigare och tycker att det är en genuint intressant patientkategori – kommer inte riktigt fram i annonser. Så då tänkte jag att jag får ta saken i egna händer. Jag hittade ett datum när alla som gick termin sex på sjuksköterskeutbildningen skulle ha ett prov. Sedan åkte jag upp till Bauhaus, köpte lite grejer och så snickrade jag ihop en skylt.”

Foto: Mickael Tannus Reaktionerna från sjuksköterskestudenterna som Niklas Larsson träffade var positiva – och hans okonventionella rekryteringsmetod har väckt uppmärksamhet internt bland chefer. Foto: Mickael Tannus

Vad blev reaktionerna på plats?

”Alla var jätteglada och tyckte det var ett bra initiativ. Och många andra chefer var avundsjuka och önskade att de hade kommit på det före mig. En del missförstod det som en manifestation mot rekryteringssvårigheterna. Det var det inte, det var bara: ’Här står jag , jag heter Niklas Larsson och jag vill bli chef för dig.’”

Så man kan säga att du sökte jobbet som chef för dem?

”Ja, jag hade ju den ambitionen. Sedan tidigare hade jag även planerat att springa ett lopp – Toughest. Jag tänkte att där måste det ju finnas några sjuksköterskor som kan tycka att det är lite skönt att en som kanske inte är i sin bästa livsform springer. Så då tog jag på mig en t-shirt med samma text, ’Chef söker sjuksköterskor’. Jag vill att alla ska veta att jag söker överallt.”

Läs också: Så lyckas du med employer branding

Vad tyckte dina egna chefer?

”Jag fick jättebra stöd. Jag berättade om min idé i förväg, men då sa min chef bara ’kul Niklas, kul’, för hon tänkte nog att det här är bara ett nytt påhitt från mig. Nu har vi diskuterat internt hur vi ska göra med rekryteringen framöver och jag kommer att sitta med i en grupp nu i höst som jobbar med det.”

Kvällsposten uppmärksammade initiativet. Kvällsposten uppmärksammade initiativet.

Läs också: Vanliga misstag på anställningsintervjun och hur du ska svara istället

Fick ni många ansökningar?

”Nej, det jag fick lära mig var att alla redan hade fått jobb. Men många hörde av sig och önskade att deras chefer var lika framåt och att de inte redan skrivit på – sedan vet jag inte om det var något de bara sa. Flera var intresserade, vi pratade en stund om vad vi kunde erbjuda och vem jag var och hur jag ser på ledarskap.”

Niklas Larsson

Gör: Enhetschef på Ortopeden 4, SUS i Malmö.

Ålder: 32.

Bästa tips för rekrytering: ”Vi är noga med att vara helt ärliga med hur situationen ser ut. Sedan måste man låta sin personlighet skina igenom även vid rekryteringen och inte gå in för hårt i chefsrollen. De absolut flesta vi har haft på intervjuer har vi sedan rekryterat, de vill börja jobba här – problemet för oss är att vi måste få dem till intervju.”

Hur är du som chef?

”Väldigt närvarande. I och med att jag har jobbat här som sjuksköterska kan jag våra patienter och rutiner. Jag försöker jobba kliniskt en timme varje morgon, kommer och byter om samma tid som sjuksköterskorna och undersköterskorna. För att vi ska nå våra mål måste jag ha med mig allihop och då behöver jag goda relationer till mina anställda. Särskilt på en avdelning som denna med många dilemman varje dag. Är jag inte insatt – hur ska jag då kunna stötta mina medarbetare?”

Har du inspirerat andra till liknande metoder?

”Flera chefer sa att de skulle göra samma sak nästa år. Då sa jag: ’Detta är redan gjort, så då får ni hitta på nåt annat.’ Det blir inte bättre bara för att man tar dit kaffe och bjuder på. Jag har några andra idéer som är mycket bättre.”

Foto: Mickael Tannus Svårigheten att anställa sjuksköterskor har blivit mycket omskriven i media på sistone. ”Det är många man tävlar med om kompetensen”, säger Niklas Larsson. Foto: Mickael Tannus

Läs också: Topp-vd:n lämnade jobbet för att bli hemmaman på Mallorca

Det talas om kris i vården – hur svårt är det att hitta sjuksköterskor?

”Det är väldigt, väldigt svårt. Även om vi lägger ut annonser får vi bara en eller två sökande och alla är inte lämpade att jobba på vår avdelning. Det är många aktörer man tävlar med – studenterna snappas upp väldigt fort.”

Hur kan man jobba för att vara en attraktiv arbetsplats?

”Vi tror på att erbjuda vidareutbildningar, att man försöker göra arbetet spännande och har bra arbetsvillkor och arbetsmiljö. Genom utbildning lär vi oss mer om patienternas diagnoser och får en djupare förståelse för deras tillstånd och de operationer som patienterna genomgår.”

Läs också: ”Egentid ger bättre beslut”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden