Trender i årets nomineringar till Chefgalan

Evenemang
Text: Chefs innehållsstudio
Publicerad

Missa inte årets viktigaste ledarskapsevent – säkra din plats till Chefgalan

Hr har hamnat mitt i affären

Cecilia Lundin, hr-direktör på Telia och juryordförande Årets HR-chef:

lundin”Vi ser en tydlig gemensam nämnare: hr-rollen handlar om förändring och förändringsledning. Dessutom är närheten till affären en självklarhet. Men kan bara en hr-chef vara aktuell för priset? Vi tycker inte det. Det viktiga är att man förtjänstfullt och starkt driver ett arbete kring människor och ledarskap.

Med digitalisering, globalisering och i samhället i dag måste hr-agendan ha ständigt förändringsfokus.

Samspel i organisationen och mellan vd och hr är centralt. Medarbetare delar vad de tycker om bolag. Employer branding måste finnas hela vägen in. Med transparensen i dag går det inte att fuska. Hr har en enormt viktig roll i det här. Det sätter dem också mitt i affären.”

Läs också: Så vinner vinnarna på Chefgalan

De unga formar sina chefer

Mats Lindgren, vd Kairos Future och juryordförande Årets Framtidschef:

lindgren”Vi har letat kandidater bland chefer som leder yngre människor. Där är ett tajtare ledarskap påtagligt. Inte mer styrande, men ett ledarskap som ligger mycket närmare.

Chefer som lyckas leder agilt, med daglig kontakt. Tajt interaktion behövs.

Det kan till exempel handla om veckovisa avstämningar med alla anställda. Det här krävs när man jobbar med yngre som vill utvecklas snabbt. De vill ha feedback, tydliga förväntningar, uppmuntran, stöd och mänsklig närhet. Det här ser vi också i ledarskapet tydligare i dag än tidigare.

Millennials är också oroade över att hamna i konflikt med sina egna värderingar. De vill vara goda och förväntar sig detsamma av sina chefer.”

””margot_potratt;

Du kommer väl på Chefgalan?

Möt Margot Wallström, Alexander Bard och många fler spännande talare på Chefgalan! Årets tema: Out of the comfort zone – att leda i tider av omvälvande förändringar

Boka din biljett nu!

Läs också: Expertens bästa tips för att gå vidare i karriären

Värderingar är drivkraften

Karin Francke, personalstrateg SLL och juryordförande Årets Innovativa Ledarskap:

francke”Det här priset är nytt och vi har lagt mycket tanke kring vad innovation egentligen är. Vi har kommit fram till att innovativt ledarskap handlar om hur man använder nya verktyg, ändrar former av organisering av arbetet, tänker kring sitt eget ledarskap och vågar utmana normer. Det här kan se olika ut i olika typer av verksamheter.

Det vi ser som är gemensamt hos kandidaterna är att de driver arbetet utifrån personliga värderingar och övertygelse och har ett större syfte. De lägger fokus på utveckling och förändring. Vi har noga tagit reda på att det de gjort också är förankrat, att de delegerar och har organisationen med sig.”

Läs också: Så säkrar du utvecklingen på nya jobbet

En chef med hjärta står starkare

Kristofer Steneberg, kommersiell redaktionschef på Chef och juryordförande Årets Chef:

steneberg”Väldigt många nominerade i år har hjärtat med i sitt ledarskap. Ett djupt engagemang i frågor som rör människor, verksamheten och samhället i övrigt. Det är nu nästan en hygienfaktor att ha ett engagemang som sträcker sig utanför den egna organisationen, vilja något större och ha en tanke om att man vill förändra. Ledare med det här i sig lyckas skapa mening för medarbetarna, något som både lyfter den egna karriären och företagets resultat.

En vanlig utmaning bland de nominerade är förändrings-resan och förvandlingen. Det kan handla om digitalisering, att gå från monopol till konkurrensutsatt, skifta fokus från lönsamhetsmål till kund- eller patientmål. En tydlig trend är också att ha en genomtänkt strategi för balans i livet, både det egna och medarbetarnas. Att inte krama ur max.”

Läs också: I år rekryterar vi med VR

Mångfald kräver action

Håkan Nyberg, vd Nordnet och juryordförande Årets Mångfaldschef:

nyberg”Vi är väldigt noga med att det ska finnas action – konkreta resultat av ansträngningarna. Det räcker inte med Powerpoints och snack, till syvende och sist handlar det om att göra sådant som ökar graden av mångfald. Tack vare djupresearchen vi får ta del av har vi möjlighet att bedöma organisationers och verksamheters grad av komplexitet. Det påverkar ju hur mycket man behöver anstränga sig för att nå resultat. Tunga företag med lång historia kan ha svårare att genomföra förändring. Entreprenörer som brinner för mångfald kan bygga från grunden – ofta betydligt enklare än att förändra gamla strukturer.

I den här kategorin är övervägande delen kandidater kvinnor. Kvinnor slåss mer för det här. Jämställdhet mellan könen är ju en av delarna i mångfald, något som kan vara en förklaring.”

Läs också: Visa dig svag och stärk ditt självförtroende

Digitaliseringen genomsyrar allt

Carl-Johan Hultenheim, vd Atea och juryordförande Årets Digitaliseringsledare:

hultenheim”Vi i juryn märker hur det finns ett otroligt sug kring digitalisering. Många säger att de ska. Men färre vet hur och vad som ska göras. Det gör ledarskapet så väldigt viktigt här – att få organisationen att våga och att uppnå resultat och effekter.

Vi har ledare som nominerats inom så många fler områden och branscher än vad jag förväntade mig. Digitaliseringen har verkligen slagit igenom överallt. Det finns många väldigt intressanta kandidater, men är svårt att jämföra det de gjort. Digitalisering kan uppnå så mycket: göra gott för mänskligheten, för miljön, skapa bra resultat för företag, bättre vård… Kandidaterna sticker ut åt olika håll och vi har spännande och roliga diskussioner. Vi försöker se bortom hur förfinad lösningen är, utan mer på vilken transformering den har drivit.”

Läs också: 13 karriärtips du inte hört förut

Hälsobegreppet skräddarsys

Annika Dopping, kommunikationsstrateg och juryordförande Årets Hälsofrämjande Chef:

dopping”Vi ser hur fler och fler ledare integrerar hälsa som en del av affärsplanen. Hälsoarbetet ses inte längre som en separat hr-insats utan en förutsättning för produktiva, välfungerande människor och lönsamhet.

Med digitaliseringen finns nu också verktyg för att kartlägga gruppers och individers behov och skräddarsy insatser.

Vi ser en hälsokoppling till att vara stolt över det man gör, att det inte skaver mot egna värderingar. Fler sneglar mot USA där hälsofrämjande också kan innefatta medarbetarnas relationer. Så i framtiden kanske friskvårdsbidraget kan an-vändas till parterapi?

Föregångare som Google och Facebook ser värdet av mindfulness, yoga och meditation. Vi tycks vara på väg mot en mer holistisk syn på hälsa.”

Läs också: 7 bästa metoderna för feedback

Läs mer om Chefgalan – årets viktigaste ledarskapsevent

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden