linkein

Trend: Låt nya jobbet hitta dig

Att arbetsgivaren aktivt söker kandidater är en växande trend. Nu släpper Linkedin och Ving en tjänst som är omöjlig att ansöka till.

”Det är som Hemnet och Blocket. Man lägger ut objekt och de som vill köpa kan gå in och söka. Det är lite samma sak. Vi lägger ut våra profiler och arbetsgivaren hittar oss,” säger Lisa Gunnarsson, Nordenchef på Linkedin.

Hon ser en trend i att arbetsgivare mer aktivt söker nya medarbetare och kontaktar dem istället för att vänta på svar från en annons.

”De som söker jobb söker nog lika mycket jobb som innan. Skillnaden är att arbetsgivare som letar arbetskraft kan söka i alla målgrupper och inte bara utifrån de som söker.”

”Man behöver inte längre lägga ner timmar på att söka jobb. Man uppdaterar profilen och låter systemet och processen göra jobbet istället.”

Läs också: 8 vanliga Linkedin-misstag och hur du gör istället

Ett exempel är Vings och Linkedins senaste samarbete. De provar, för första gången i Norden, att annonsera ut ett jobb som inte går att ansöka till. Istället ska den som är intresserad av jobbet uppdatera sin Linkedin-profil och se till att den innehåller två specifika sökord. Det är utifrån profilen och sökorden som Linkedin och Ving kan hitta lämpliga kandidater.

”Tanken är att du ska kunna vara sökbar även om du inte söker jobb. Man behöver inte längre lägga ner timmar på att söka jobb. Utan man uppdaterar profilen och låter systemet och processen göra jobbet istället,” säger Lisa Gunnarsson.

Vilket i princip kan innebära att en person som inte ens sett annonsen blir kontaktad av företaget.

”Genom att rekrytera på detta sätt hittar man även passiva kandidater som inte är så långt fram i sin beslutsprocess och inte aktivt söker ett jobb. På så sätt får man ett större urval.”

Relaterade artiklar

minskadstress
Hälsa

Forskning: Minskad stress ökar känslan av ungdomlighet

Har du tydliga rutiner och kontroll över ditt schema? Då är du troligen mindre stressad – vilket i sin tur kan öka känslan av ungdomlighet, visar ny forskning.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

hobbyer
Hälsa

6 skäl: Därför är toppchefer galna i sina hobbyer

Ovanligt många chefer har omfattande fritidsaktiviteter. Nu har forskarna gått till botten med varför de tar sig tid.
billgates-2
Hälsa

Bill Gates: Därför mediterar jag

Multimiljardären och världsledaren Bill Gates utmanade sina tankar om att meditation är ”flummigt” – och berättar nu vilka effekter det fått.
balans-4
Hälsa

5 sätt att förebygga utmattning som chef

Stressad, pressad och allmänt missnöjd med jobbet?

karriara
Hälsa

Därför kan en mentor på jobbet minska psykisk ohälsa

Det finns flera positiva effekter av att ha en mentor på eller utanför din arbetsplats, visar en ny studie.
trottter
Hälsa

Så få chefer hinner läsa ditt CV innan intervjun

Att chefer ofta har pressade scheman är inget nytt. Men nu visar en ny undersökning att många chefer inte hinner läsa jobbkandidaternas CV inför intervjun.
sjuka
Arbetsrätt

Studie: Vabba ofta – och din chefskarriär kan gå i stöpet

Om du vabbar ofta kan hela din karriär drabbas hårt.