linkein

Trend: Låt nya jobbet hitta dig

Att arbetsgivaren aktivt söker kandidater är en växande trend. Nu släpper Linkedin och Ving en tjänst som är omöjlig att ansöka till.

”Det är som Hemnet och Blocket. Man lägger ut objekt och de som vill köpa kan gå in och söka. Det är lite samma sak. Vi lägger ut våra profiler och arbetsgivaren hittar oss,” säger Lisa Gunnarsson, Nordenchef på Linkedin.

Hon ser en trend i att arbetsgivare mer aktivt söker nya medarbetare och kontaktar dem istället för att vänta på svar från en annons.

”De som söker jobb söker nog lika mycket jobb som innan. Skillnaden är att arbetsgivare som letar arbetskraft kan söka i alla målgrupper och inte bara utifrån de som söker.”

”Man behöver inte längre lägga ner timmar på att söka jobb. Man uppdaterar profilen och låter systemet och processen göra jobbet istället.”

Läs också: 8 vanliga Linkedin-misstag och hur du gör istället

Ett exempel är Vings och Linkedins senaste samarbete. De provar, för första gången i Norden, att annonsera ut ett jobb som inte går att ansöka till. Istället ska den som är intresserad av jobbet uppdatera sin Linkedin-profil och se till att den innehåller två specifika sökord. Det är utifrån profilen och sökorden som Linkedin och Ving kan hitta lämpliga kandidater.

”Tanken är att du ska kunna vara sökbar även om du inte söker jobb. Man behöver inte längre lägga ner timmar på att söka jobb. Utan man uppdaterar profilen och låter systemet och processen göra jobbet istället,” säger Lisa Gunnarsson.

Vilket i princip kan innebära att en person som inte ens sett annonsen blir kontaktad av företaget.

”Genom att rekrytera på detta sätt hittar man även passiva kandidater som inte är så långt fram i sin beslutsprocess och inte aktivt söker ett jobb. På så sätt får man ett större urval.”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

trottter
Hälsa

Så få chefer hinner läsa ditt CV innan intervjun

Att chefer ofta har pressade scheman är inget nytt. Men nu visar en ny undersökning att många chefer inte hinner läsa jobbkandidaternas CV inför intervjun.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

sjuka
Arbetsrätt

Vabba ofta – och din chefskarriär kan gå i stöpet

Om du vabbar ofta kan hela din karriär drabbas hårt.

waxin1
Hälsa

33-åriga toppchefen som gick i pension

Hon drog i handbromsen när hennes pappa gick bort i cancer. Nu berättar Linda Waxin vad som hände sen.

drama
Hälsa

4 sätt att stärka dig själv

Nätverkande, löneförhandlingar och anställningsintervjuer.  Karriärlivet är fullt av tillfällen då du behöver tro på dig själv och göra ett säkert intryck.
somn_halsa_sov_battre
Hälsa

Jobba mindre – sov mer

Nytt om ledarskap. Har du svårt att sova? Då kanske du jobbar för mycket. Sambanden är tydliga, visar en ny svensk studie.
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

guldklocka
Hälsa

Bra eller dåligt att byta jobb ofta?

Hoppjerka brukade vara ett skällsord på arbetsmarknaden. Men när många företag tvingas bli alltmer snabbrörliga borde väl chefen som har hoppat omkring stå högt i kurs?
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden