linkein

Trend: Låt nya jobbet hitta dig

Att arbetsgivaren aktivt söker kandidater är en växande trend. Nu släpper Linkedin och Ving en tjänst som är omöjlig att ansöka till.

”Det är som Hemnet och Blocket. Man lägger ut objekt och de som vill köpa kan gå in och söka. Det är lite samma sak. Vi lägger ut våra profiler och arbetsgivaren hittar oss,” säger Lisa Gunnarsson, Nordenchef på Linkedin.

Hon ser en trend i att arbetsgivare mer aktivt söker nya medarbetare och kontaktar dem istället för att vänta på svar från en annons.

”De som söker jobb söker nog lika mycket jobb som innan. Skillnaden är att arbetsgivare som letar arbetskraft kan söka i alla målgrupper och inte bara utifrån de som söker.”

”Man behöver inte längre lägga ner timmar på att söka jobb. Man uppdaterar profilen och låter systemet och processen göra jobbet istället.”

Läs också: 8 vanliga Linkedin-misstag och hur du gör istället

Ett exempel är Vings och Linkedins senaste samarbete. De provar, för första gången i Norden, att annonsera ut ett jobb som inte går att ansöka till. Istället ska den som är intresserad av jobbet uppdatera sin Linkedin-profil och se till att den innehåller två specifika sökord. Det är utifrån profilen och sökorden som Linkedin och Ving kan hitta lämpliga kandidater.

”Tanken är att du ska kunna vara sökbar även om du inte söker jobb. Man behöver inte längre lägga ner timmar på att söka jobb. Utan man uppdaterar profilen och låter systemet och processen göra jobbet istället,” säger Lisa Gunnarsson.

Vilket i princip kan innebära att en person som inte ens sett annonsen blir kontaktad av företaget.

”Genom att rekrytera på detta sätt hittar man även passiva kandidater som inte är så långt fram i sin beslutsprocess och inte aktivt söker ett jobb. På så sätt får man ett större urval.”

Relaterade artiklar

cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Konsultchefen Sebastian Persson jobbar och studerar samtidigt. Foto: Niklas Björling
Annonssamarbete Chef + SBS Exective MBA

Dubbellivet som ger ett karriärlyft

En fot i akademiska studier. Den andra i chefsvardagen. ”Både jag och min arbetsgivare utvecklas och tjänar på det”, säger managementkonsulten Sebastian Persson om Executive MBA-utbildningen han går på Stockholms universitet.
En person med långt hår som står framför en mängd klockor
Hälsa

5 strategier – när allt bara är för mycket

Det är lätt att känna sig överväldigad när komplicerade uppgifter och olika åtaganden sköljer över en i ett aldrig sinande flöde. Såhär handskas du med känslan av att inte räcka till.
greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
minskadstress
Hälsa

Forskning: Minskad stress ökar känslan av ungdomlighet

Har du tydliga rutiner och kontroll över ditt schema? Då är du troligen mindre stressad – vilket i sin tur kan öka känslan av ungdomlighet, visar ny forskning.
hobbyer
Hälsa

6 skäl: Därför är toppchefer galna i sina hobbyer

Ovanligt många chefer har omfattande fritidsaktiviteter. Nu har forskarna gått till botten med varför de tar sig tid.
Få skräddarsydd spetskompetens på plats på tre månader. Michael Egnell på Experis Academy förklarar hur. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis Academy

Här är företagens nya snabbväg till spetskompetens

Rekrytering, intensivutbildning och introduktion – på bara tre månader.
”De som kommer från oss blir produktiva från dag ett”, säger Michael Egnell på Experis Academy.

billgates-2
Hälsa

Bill Gates: Därför mediterar jag

Multimiljardären och världsledaren Bill Gates utmanade sina tankar om att meditation är ”flummigt” – och berättar nu vilka effekter det fått.