Tiktok för chefer, ny lag avslöjar löner, hurra för döv chef, utarbetade it-chefer och känsliga tech-tyranner

Chef weekly Välkommen till utgåva 13 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad

Tiktok – inte bara för kidsen

Liv Sandberg. Foto: Samuel Unéus

Jag kan inte med ord beskriva hur ointressant tidningen Chef är för mina barn, snart 13 och 11 år. Tills i veckan, då, när min yngste son SLET till sig tidningen vid frukostbordet och storögt läste Fredrik Kullbergs intervju med Liv Sandberg, nordisk chef för Tiktok, världens mest nedladdade app 2021. Säger ju ett och annat. I intervjun svarar Liv Sandberg på frågor om den kritiserade kopplingen till Kina, konsten att locka och leda unga – och varför chefer måste ha koll på Tiktok.

Det sistnämnda verkar onekligen behövas, sett till svaren på veckans fråga på Linkedin (ca 850 svar):

Vad tjänar du?

The Economist rapporterar om en ny intressant lag: Sedan 1 november måste alla som lägger ut platsannonser för tjänster i New York City redovisa jobbets lönespann. Detta har väckt nytt liv i frågan om lönetransparens. Harvard Business School-professorn Zoe Cullen hävdar att lönerna faller i snitt två procent på företag som är transparenta med vad medarbetarna tjänar. Studier har också visat att lönetransparens bidrar till minskade löneskillnader mellan könen. Vissa bolag har tagit det ännu längre: På teknikbolaget Buffers hemsida redovisar de exakt vad alla medarbetare tjänar.

Något för Sverige? Nja, experterna är skeptiska. I en artikel på ämnet i Dagens industri säger Jaime Aleite, biträdande förhandlingschef på fackförbundet Akavia: ”Jag tycker att förslaget i USA är sympatiskt, men det är utformat efter deras problematik. I Sverige har vi starka fackförbund, kollektivavtal och lagstiftning som i viss mån råder bot på det man vill lösa.”

Bilden bekräftas av en undersökning av Jobbland.se som visar att bara en tredjedel av de tillfrågade svenskarna skulle känna sig bekväma med att lönerna offentliggjordes på deras arbetsplats. Det finns skäl att tro att smusslandet kommer fortsätta, alltså.

Har du erfarenhet av att jobba med öppna kort gällande lönesättning? Hör av dig till mig!

Döv chef viktig milstolpe

För första gången har ett medieföretag i Sverige anställt en döv person i chefsposition. Att  Gabriella Della Morte Pålstam blir ny chef för Utbildningsradions teckenspråksredaktion är en viktig milstolpe, både eftersom det stärker det svenska teckenspråkets ställning och för att det kan bana vägen för fler i en grupp som tyvärr har alltför svårt att komma in på arbetsmarknaden.

”I arbetslivet har många döva eller hörselskadade blivit nekade jobb bara på grund av sin hörsel. Det skapar en frustration hos oss, hur ska vi visa vad vi går för om vi aldrig får chansen?”, sade Gabriella Della Morte Pålstam när Chefs digitala redaktör Sofia Hadjipetri Glantz hörde av sig för att gratulera till det nya jobbet.

Oklart ansvar över digitala arbetsmiljön

It-chefen har ett omöjligt uppdrag, konstaterade en rapport tidigare i år. En färsk uppföljning visar att arbetsuppgifterna för it-avdelningarna har ökat lavinartat i takt med den digitala omställningen, eftersom arbetsmiljöfrågor, som brukar vara en fråga för hr, i allt större utsträckning hamnar hos it när arbetsvardagen blir mer digital. Läs mer här.

Ett bryskt uppvaknande

Avslutningsvis, ett lästips från Financial Times: I en underhållande spaning gör Sarah O’Connor processen kort med idén om de stora techbolagen som ”drömarbetsgivare”. Under de goda åren kunde bolagen betala bäst, sköta din tvätt och till och med bjuda dig på mat. Nu, när jättar som Meta, Amazon och Twitter massavskedar tiotusentals medarbetare via e-post framstår bolagen som brutala autokratier – och de främsta ledarna som känslokalla tyranner. ”Välvilliga diktaturer kan verka helt okej tills de inte är så välvilliga längre”, konstaterar artikelförfattaren. Till syvende och sist består liksom drömjobbet inte av hög lön och flashiga förmåner, utan av en arbetsgivare som behandlar dig hyggligt. Eller, som O’Connor avslutar: Grejen med drömmar är att de försvinner när du vaknar!

Och, på tal om uppvaknande: Lova mig att du läser Olof Lundhs rapport från den helt OTROLIGA presskonferensen med Fifa-presidenten Gianni Infantino från fotbolls-VM i Qatar som ju börjar idag. Infantino har lyckats hålla låg profil under det mycket kritiserade förspelet till VM (eftersom det hålls i en diktatur och inte hade kommit till utan underbetalda migrantarberare och mutor). Nu höll han en lika roande som oroande monolog i 60 minuter – och framstod då precis så megalomanisk och världsfrånvänd som vi misstänkte att fotbollsvärldens mäktigaste man faktiskt är. 

Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Alltid aktuell

Har ägnat veckans pendlingsturer åt att läsa om Jan Carlzons klassiker ”Riv pyramiderna”. Denna gång i ärvd, tidsenlig pocketkostym från 1985. Carlzons tankar om den platta organisationen och ett kundfokuserat ledarskap är fortfarande superaktuella och imponerande kristallklara. Finns förstås som Chefboken.

Redaktionen väljer 3 populära artiklar på Chef.se

Röster om Chef Weekly

”Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Vi fortsätter utveckla Chef Weekly medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker.

Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden