Så leder Sveriges bästa chefer – 15 tips
De vänder minus till plus, ökar medarbetarnas hälsa och vet hur de ska locka och behålla talanger. Så har Chefgalans finalister lyckats nå framgång.
En erfaren jury har utsett finalisterna till Chefgalan 2016. Här är de 15 chefernas syn på ledarskap och deras bästa råd för att lyckas med allt från att behålla talanger och bli mer effektiva till att öka hälsan på arbetsplatsen.
Nominerade Årets Chef:
Niklas Hedin
Vd Centiro Solutions
Gör alla till ledare
”Många branscher sitter och funderar på hur de ska hantera osäkerheten och de snabba förändringarna. I vår värld handlar det om att så många medarbetare som möjligt tittar mot horisonten och har mandat att förändra sin miljö och sin värld. På det sättet blir vi snabbrörliga inför den förändring vi är i, har varit i och har framför oss. Det har blivit så viktigt att våra kunder ser att det här att det här är ett skäl att göra affärer med oss.”
Ingvar Larsson
Koncernchef Lindex
Skapa auktoritet – lyssna!
”Jag var ganska ung när jag tog på mig min första ledarroll och av dem som då rapporterade till mig var de flesta betydligt mycket äldre än jag. Det var en utmaning kring hur man ska skapa auktoritet. Min väg in var att lyssna på människan. Det gamla ledarskapet handlade kanske mindre om att lyssna på människan men jag har sett under mina år att det blir mer och mer viktigt.”
Annika Viklund
Senior vice president Vattenfall
Generalist – inte specialist
”Jag tycker att kraven på ledare och chefer har förändrats genom åren. Det räcker inte att bara vara intresserad och duktig på en sak, till exempel att leda affärsverksamheten eller medarbetarna eller ha en bra syn på vad marknad och kunder vill ha. Jag tror att man behöver ha ha lite av allt, som en generalist kanske. Och framför allt behöver man vara duktig på att få ut det bästa från de kolleger och medarbetare man jobbar med.”
Nominerade Årets HR-chef:
Tobias Frohm
Hr-direktör Systembolaget
Skapa möjlighet att växa
”Jag är jättestolt över de resultat vi bidragit med, kundnöjdheten, att svenska folket faktiskt uppskattar Systembolaget i jättestor utsträckning idag. Det är medarbetarna ute i butikerna som gör den stora skillnaden, det är de som möter våra kunder och det är här det händer. Vi är med och bidrar och skapar förutsättningar för dem genom olika typer av utbildningar, en bra arbetsmiljö och ett bra ledarskap.”
Lena Hadad
Hr-direktör Akademiska sjukhuset Uppsala (före detta hr-chef i Botkyrka kommun)
Mångfald – en nödvändig affär
”Det handlar inte bara om integration utan också om interaktion och hur vi kan förstå och lära känna varandra och accepterar varanda på en och samma plats. Dessutom har det också ett affärskritiskt perspektiv, oavsett om det är i offentlig eller privat sektor. Ju mer olika vi är desto mer ökar vi produktiviteten och effektiviteten – så länge vi har ett arbetsklimat och en kultur som tillåter det och så länge det finns en tolerens i organisationen.”
Veronica Rörsgård
Executive vice president hr och it Skanska.
Mångfald gör dig attraktiv
”De främsta utmaningar för ledare i stora organisationer är att nå genom många chefslager, att nå ut till människor med olika kulturer och roller. Det är viktigt att hitta sätt att förklara på ett begripligt sätt som kan anpassas för olika personer. Ur ett värderingsperspektiv måste alla få komma till sin rätt och utvecklas. Sedan ur ett affärsmässigt perspektiv är det jätteviktigt för innovation, att hitta nya lösningar och att förstå våra kunder som har mångfald och för att vara en attraktiv arbetsgivare.”
Läs mer om finalisterna:
Nominerade Årets Framtidschef
Mathias Norderstål
Kundcenterchef SPP
Satsa på att behålla talanger
”Kundcenter hade en låg status och var på ett sätt en slutstation för bra medarbetare man inte visste vad man skulle göra av men som inte hade sin rätta plats på kundcenter.
Vi vände upp och ner på det och nu börjar man sin karriär på kundcenter. 2014 gick 88 procent av de som slutade på kundcenter vidare internt. Det blir en otroligt bra trigger för att hitta de bästa medarbetarna och det finns mycket ekonomi i det. Det här är personer som är kvalitetssäkrade och har rätt kundfokus som de tar med sig i organisationen.”
Caroline Rudbeck
Head of group communication och customer insight Dustin
Jobba mindre – men mer effektivt
”Vi jobbar väldigt medvetet med något som vi kallar kanbantavlan. Det är en agil process och det jobbar vi med för att jobba smartare, egentligen att jobba mindre men mer effektivt. Varje vecka samlas vi runt tavlan för att strukturera upp vårt arbete och informera. Så jag lägger mycket av min tid som ledare på att informera teamet och informera varandra för att inte göra saker i onödan.”
Anna Wikland
Affärsområdeschef Google.
Engagemang genom pepp
”Jag spelade handboll på hög nivå under många år och var lagkapten. Tränaren brukade säga att jag var den bästa lagkapten han någonsin hade haft. Jag förstod inte riktigt vad han menade, för mig var det så naturligt att samla laget och peppa dem. Och det har följt med sedan i allt jag har gjort och det har varit en naturlig plats för mig. Inte att styra och ställa utan att få med mig folk och göra att andra blir entusiasmerande och jobba i grupp.”
Nominerade Årets Hälsofrämjande chef
Torbjörn Eriksson
Vd och grundare Tenant and Partner
Inspirera utan tvång
”Vårt framgångsrecept är en bra arbetsplatskultur som präglas av ett inkluderande varmt sätt där människor känner att man duger och hör hemma. Sedan hjälper vi medaberterana att ta ansvar för sin egen närvaro genom att kunna hantera det otroliga bruset som vi utsätts för. Utöver det har vi mycket friskvårdsaktiviteter. Man kan inte pracka på människor hälsa utan endast erbjuda en miljö, aktiviteter och möjligheter att leva hälsosamt.”
Ylva Lindahl
Enhetschef /förskolechef SDF Östra Göteborg
Rekrytera med personlighet
”Jag är nyfiken på personal jag har och också på vem de är privat. Då måste jag också bjuda på mig själv. Jag berättar hur jag jobbar som ledare och hur jag vill få ihop ett team men också vem Ylva är privat. Att jag är mormor, att jag har en dotter och att jag är homosexuell. För mig leder det till att det i starten av ett samarbete blir lättare att förstå varandra och att vi får en djupare känsla för vem vi är. Hänsynen till varandra gör att samarbetet blir mänskligt och ganska fort skapar jag ett team och det blir ett vinnande lag.”
Tommy Sarenbrandt
B3IT Innovation
Leading by doing
”Mitt sätt att leda och inspirera är att gå först i ledet och visa vad man kan göra. Vi ställde in våra konsultresor till kontinenten för situationen som rådde där då när det kom mycket flyktingar från framförallt Syrien och skänkte pengarna istället. Det blev nästan en miljon kronor. Efter det började vi hitta olika sätt att hjälpa till på, kanske inte bara genom skänka pengar utan genom att vara med och skapa it-lösningar för välgörenhetsorganisationer.”
Nominerade Årets Ledarutvecklare
Ann-Sofie Henriksson
Enhetschef och pedagogisk utvecklare, adjunkt KTH
Leder gör man tillsammans
”Det viktigaste verktyget när jag jobbar med mina ledare i akademin, och det gäller i de flesta kunskapsintensiva sammanhang tror jag, är att skapa känslan att leda är något man gör i samarbete med sina kolleger och att det inte bara är jag som ska klara det här utan att vi ska göra det tillsammans. Då brukar de flesta känna att det blir både roligare och lättare.”
Ida Karlberg Gidlund
Vd Teach for Sweden
Misslyckas tills du lyckas
”Det börjar med varje individ och det är det fina med ledarskap att man måste bygga i det lilla. Man gör skillnad för en elev och sedan en till. Idag når vi 5000 elever med våra ledare.
Vi tittar på vad som fungerar och vad som inte fungerar och så misslyckas man och sätter sig upp i sadeln igen. Ända tills vi har försökt med en åt gången kan vi inte stanna upp. Så jobbar vi med våra ledare i klassrummen men också med företag och politiker. Vi säger ‘En dag vill vi se den här förändringen, vi tror på det här. Hur kan vi jobba för att nå dit?’”
Marie-Helén Lindström
Områdeschef Försäkringskassan
Skapa struktur för ledarskap
”Jag tror det handlar jättemycket om att systematisera ledarskapsutvecklingen. Många gånger ligger det enormt mycket jobb bakom att vara en bra chef, att vara medveten om vad man behöver utvecklas i – och faktiskt gör det.
Att man hela tiden jobbar med sin utveckling för att vara en bra chef och man kan göra det på många enkla sätt. Många gånger gör man det så komplext att det rinner ut i sanden. Det är enkelheten i systematiken som är viktig, Det handlar om att skapa tid, träna tillsammans och ha tålamod och ha den här strukturen för ledarskap.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.