omvarldsbevakning
Foto: Beatrice Graalheim

Surdeg: Omvärldsbevakning och vidareutbildning

Vår oro för att inte hänga med tar sig två uttryck. Dels försöker vi hålla reda på allt som händer i den yttre världen, dels försöker vi hänga med  genom vidareutbildning och personlig utveckling.

2014 var det endast var tionde chef som ansåg att omvärldsbevakning var en surdeg.

I Chefs nya undersökning har siffran ökat till nästan var femte chef. Lika många känner att deras egen utbildning/utveckling har blivit lidande.

Att leva i ovisshet om det som försiggår runt omkring oss och tro att det påverkar oss kraftigt men ändå inte ta itu med det, skapar stor stress. Det är en av anledningarna till att det här är en av de största surdegarna.

Lösning: Gräv där du står.

Mer om surdegar!

Chefs specialsajt om chefernas surdegar får du all hjälp du behöver för att lösa dina surdegar:

  Ledarskapsexperten Stefan Falks specialdesignade mötesbarometer – skriv ut eller fyll i direkt på skärmen.

  Tydlig målmall för att effektivisera vardagen – skriv ut eller fyll i direkt på skärmen.

  Konkreta verktyg för mer effektiva möten och beslutsfattande.

  Chefs bästa steg-för-steg-metoder för en mer effektiv chefsvardag.

Allt är tillgängligt för dig som har aktiverat ditt konto på Chef Premium – helt gratis för Chefs läsare.

Läs mer om surdegar

”Börja bevaka inåt i stället, försök förstå vilka dina medarbetares utmaningar är och hur du kan hjälpa till med det. Det här läggs nästan ingen tid på alls, och det är långt viktigare än mycket i den yttre världen”, säger Stefan Falk.

När det gäller vidareutbildning och att gräva där man står handlar det om att utveckla sitt eget ledarskap och att göra det i sin vardag varje dag.

”Som ledare blir du aldrig någonsin komplett, varken i hur du hanterar och relaterar till dina medarbetare eller hur du utför ditt specifika arbete. Du kan alltid bli bättre. Men kunskapen behöver inte komma utifrån utan kan komma inifrån dig själv.”

Reflektera över ditt ledarskap. Titta tillbaka på det senaste halvårets beslut.

– Vad har fungerat bra?

–  Vad kan du effektivisera?

– Vad bör du göra annorlunda?

– Hur leder du ditt team?

 – Hur kan du förbättra det?

Därifrån sätter du ett mål för ditt ledarskap.

”Det fina med ett utvecklingsmål är att du tvingar dig att tänka igenom hur ni brukar göra i vanliga fall”, säger Stefan Falk.

Sätt dagliga utvecklingsmål

Välj ut två områden som du vill utveckla hos dig själv. Ställ dig ett antal frågor som:

– Vad är det för nytta med målet?

 – Vad är det du behöver lära dig?

–  Hur ska du lyckas med målet?

–  Hur har du gjort tidigare?

–  Med vilket resultat?

 – Vad måste du göra annorlunda?

”Lägg särskild vikt vid om det finns något i den aktuella situationen som du tycker är obehagligt, som du drar dig för. Det är den säkraste vägvisaren till vad du behöver jobba med”, påpekar Stefan Falk.

Gör något varje dag som tar dig mot dina mål. Det gör du genom att sätta upp ett nytt mål för varje dag.

”Om det man målsatt inträffar till exempel mitt på dagen verkar det som att man gör allting annat runt denna händelse bättre. Det höjda fokuset ’drabbar’ även andra saker än målet man satt upp. En betydligt större del av dagen präglads av ett ökat lärande och en förhöjd prestation.”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

Hälsa

4 sätt att stärka dig själv

Nätverkande, löneförhandlingar och anställningsintervjuer.  Karriärlivet är fullt av tillfällen då du behöver tro på dig själv och göra ett säkert intryck.
Sponsrat Chef + Linkedin

Proffsknepen: Så lockar du talanger på Linkedin

Rekryteringsjättarna Spotify och Experis vet hur man hittar talanger och maximerar effekten av Linkedin. Här delar de med sig av lärdomarna som ger ett försprång i talangjakten.
Karriär

Svenskar blir årets unga globala ledare

Två svenskar har utsetts till årets unga globala ledare av World Economic Forum: Claudia Olsson, digital guru och vd för Exponential, samt Nina Rawal, affärsområdeschef inom Life Science på Industrifonden. Därmed gör de sällskap med bland andra Google-grundaren Sergey Brin och Yahoos koncernchef Marissa Mayer, som tidigare fått utmärkelsen.
Karriär

Johan T Lindwall: ”Jag står för det jag har gjort”

Han är ny i chefsrollen, men steget till att bli chefredaktör för Svensk Damtidning var inte så långt. Johan T Lindwall har ägnat stora delar av sitt yrkesliv åt att skriva om kungligheter. Drivkraft? Jakten på adrenalin.
Karriär

Så framstår du som en a-spelare på intervjun

Dags för anställningsintervju? Så här framstår du som den högpresterande "a-spelare" du vet att du är.
Arbetsrätt

Bästa tipsen: Så lyfter du på Linkedin

Oavsett om du ska söka jobb, stärka ditt personliga varumärke eller bygga ditt nätverk är Linkedin mer eller mindre ett nödvändigt verktyg i dag. Men hur använder du ditt konto i praktiken för att få hjälp i karriären?
Sponsrat Chef + SBS Executive MBA

Receptet: Så blir du en hållbar chef

Chefer som kan hållbarhet är en viktig pusselbit som ofta saknas.
Lägg hela pusslet. Ta stegen som behövs – för att lära dig leda hållbart.

Karriär

Manligt nätverk ska locka fler kvinnor

Anställda i tekniktunga branscher är till stor del är män. Det är något ÅF:s vd Jonas Wiström vill ändra på, och snabbt ska det gå. Metoden: Ett manligt nätverk med en enda fråga på agendan.
Delegering

De har platt organisation – på riktigt

Den platta organisationen kan lätt bara bli ett buzzword. Men på Centiro har vd Niklas Hedin gjort verklighet av ett företag utan hierarkier. Traditionella titlar har skippats och alla viktiga beslut tas av medarbetarna själva.
Hälsa

Boktips: Hitta meningen med chefsjobbet

”Tillfredsställande svar på frågan om vad som är meningen med chefslivet.” Bokredaktör Fredrik Emdén tipsar om tre nyutkomna ledarskapsböcker.
Karriär

Ledarskapet som tog Leicester till vinst

Uträknat, hånat och rejält underskattat. Ändå vann Leicester den engelska ligan i fotboll. Ett nytt ledarskap i form av Claudio Ranieri är nyckeln. Här är hans recept i fyra delar.
Karriär

Det kan du lära dig av Elon Musk

Han frilansar som rymdentreprenör för USA:s regering och har fått hela bilindustrin på tårna. Företagsledaren Elon Musk liknas vid en rockstjärna och är omvittnat knepig som chef. Här är några lärdomar att dra av hans ledarskap.
Karriär

Christopher Engman: ”Basera produkter på problem – inte på idéer”

Vad kan en snabbfotad serieentreprenör lära ”vanliga” chefer om ledarskap? Christopher Engman, verksamhetschef Vendemore, kokar ned sina lärdomar och misslyckanden till fem lektioner.
Karriär

”Brevet från kungen blev min vändpunkt”

Som ung drömde Admir Lukacevic, grundare av Idrott Utan Gränser och finalist på förra årets Chefgala, om att bli pizzabagare. Men karriären tog en annan riktning – och vändpunkten blev ett brev från Hovet.
Hållbarhet

Hållbarhet med det lila extra

De prisas för sitt håll­barhetsarbete och har bikupor på taket till produktionsanläggningen i Karlstad. Löfbergs vd Lars Appelqvist vet hur man tänker hållbart – i alla led.
Karriär

Det kan du lära dig av att bli nobbad

Karriärskolan. Fick du nej på jobbet du sökte trots att du hade gjort allt enligt konstens alla regler? Deppa inte ihop. Analysera i stället och ta reda på varför det gick som det gick. Då ökar dina chanser att lyckas nästa gång.