frihet

Stor frihet – därför trivs 95 procent av svenskarna på jobbet

95 procent – alltså fler än 9 av 10 medarbetare – trivs på jobbet. Det visar en ny omfattande undersökning som Avonova gjort.

Genom att fråga 28 000 personer om deras arbetssituation harAvonova, som jobbar med företagshälsa, kartlagt läget i Sverige just nu. Och det ser bra ut om man ska tro hälsoundersökningen. Hela 95 procent av medarbetarna svarar att de ofta eller mycket ofta trivs med sina arbetsuppgifter och arbetsgivare.

Att fler 9 av 10 personer trivs på jobbet förklarar Robert Persson-Asplund, chefspsykolog på Avonova, med att många får en stor frihet att styra sitt eget arbete.

”Det är mycket roligare att gå till jobbet utan en klåfingrig chef som detaljstyr vad vi ska göra. Därför måste det vara kristallklart vem som är ansvarig för vad”, säger han.

friends

Läs också: Kompis på jobbet? Så lyckas du som chef

Av de som inte trivs lika bra på jobbet är personer under 30 år den största gruppen. Det kan bero på att många unga ställer krav på att jobbet ska bidra till det egna självförverkligandet.

Här är 3 tips till chefer för att öka trivseln på jobbet:

1) Ge ett stort ansvar

Medarbetaren bör få stor frihet att själv styra över tid och arbetssätt. Som chef ska du vara noga med att följa upp, men var försiktig med detaljstyrning.

2) Utmana medarbetaren

Som chef kan du delegera arbetsuppgifter för att utmana medarbetaren att lämna sin bekvämlighetszon. Ha höga förväntningar, men skapa ett klimat där misstag är tillåtet.

3) Skapa en tydlig vision

Alla på arbetsplatsen ska känna var ni är på väg gemensamt. Om medarbetarna jobbar tätt ihop kan man skapa en naturlig arbetsglädje.

Källa: Avonova.

Fotnot: Siffrorna kommer från hälsoundersökningar med 28 800 anställda på arbetsplatser i Sverige gjorda under 2017.

millennials

Läs också: 5 hisnande fakta om att leda ”millenials”

Relaterade artiklar

ungaskador
Arbetsmiljö

Allt fler unga skadar sig på jobbet: ”Allvarligt”

Antalet unga under 25 år som skadar sig på jobbet ökar kraftigt. Det visar nya siffror från Arbetsmiljöverket – som oroas av utvecklingen.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
inflytande
Arbetsmiljö

Undersökning: Så stort inflytande har kollegerna – i våra liv

Känns det som att jobbet styr ditt liv? En undersökning visar nu att bara familj och vänner har större inflytande än kollegerna.
byra
Arbetsmiljö

Hon blev utsatt för härskartekniker – i 3 år: "Ont i magen”

Nu har Anna-Karin Kask skrivit en bok i ämnet.

alkoholaa
Arbetsmiljö

Därför nobbar SVT alkohol på julbordet

Snart är det dags för julbord runt om på svenska arbetsplatser. Men på SVT har man valt att spola kröken och säger nej till alkohol på jullunchen.

giftiggg
Arbetsmiljö

5 saker som förgiftar stämningen på jobbet

Är det låg stämning bland medarbetarna – utan att du som chef förstår varför? Här är 5 orsaker som kan ligga bakom.