Stor frihet – därför trivs 95 procent av svenskarna på jobbet

95 procent – alltså fler än 9 av 10 medarbetare – trivs på jobbet. Det visar en ny omfattande undersökning som Avonova gjort.

Arbetsmiljö
Publicerad

Genom att fråga 28 000 personer om deras arbetssituation harAvonova, som jobbar med företagshälsa, kartlagt läget i Sverige just nu. Och det ser bra ut om man ska tro hälsoundersökningen. Hela 95 procent av medarbetarna svarar att de ofta eller mycket ofta trivs med sina arbetsuppgifter och arbetsgivare.

Att fler 9 av 10 personer trivs på jobbet förklarar Robert Persson-Asplund, chefspsykolog på Avonova, med att många får en stor frihet att styra sitt eget arbete.

”Det är mycket roligare att gå till jobbet utan en klåfingrig chef som detaljstyr vad vi ska göra. Därför måste det vara kristallklart vem som är ansvarig för vad”, säger han.

Av de som inte trivs lika bra på jobbet är personer under 30 år den största gruppen. Det kan bero på att många unga ställer krav på att jobbet ska bidra till det egna självförverkligandet.

Här är 3 tips till chefer för att öka trivseln på jobbet:

1) Ge ett stort ansvar

Medarbetaren bör få stor frihet att själv styra över tid och arbetssätt. Som chef ska du vara noga med att följa upp, men var försiktig med detaljstyrning.

2) Utmana medarbetaren

Som chef kan du delegera arbetsuppgifter för att utmana medarbetaren att lämna sin bekvämlighetszon. Ha höga förväntningar, men skapa ett klimat där misstag är tillåtet.

3) Skapa en tydlig vision

Alla på arbetsplatsen ska känna var ni är på väg gemensamt. Om medarbetarna jobbar tätt ihop kan man skapa en naturlig arbetsglädje.

Källa: Avonova.

Fotnot: Siffrorna kommer från hälsoundersökningar med 28 800 anställda på arbetsplatser i Sverige gjorda under 2017.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden