gunolf
FOTO: Karl Nordlund

Sofie Gunolf: ”Jag lyckades inte som vd”

Hon tvingades kliva av jobbet som vd — på ett företag som hennes familj byggt upp. Nu berättar Sofie Gunolf, tidigare vd för Indiska, om smärtan och sorgen i att inte lyckas, om känslan av att svika andra och att tappa självförtroendet.

Det här är ett utdrag från artikeln som är publicerad i nummer 10 av Chef.

Hon packade sina grejor i en papplåda, sa till några medarbetare att ”nu var det dags”. Sedan klev hon ut från det företag som hade varit hennes livs mening och gärning i över trettio år – familjeföretaget Indiska.

Det var i maj 2016 och sorgearbetet pågår ännu. Hon kör fortfarande fel i Värtahamnen. Det sitter i ryggmärgen att svänga höger till Indiskas huvudkontor.

”Samma dag som jag gick kände jag mig euforisk och fri, men sedan dippade jag. Vissa dagar kom jag inte upp ur sängen. Jag kunde gråta en hel dag. Och hjärnan funkade inte. Jag var så hjärntrött”, säger Sofie Gunolf, före detta vd och barnbarn till Indiska Magasinets grundare, Åke Thambert.

I ett och ett halvt års tid har hon brottats med att hon inte lyckades vända Indiskas fallande försäljningssiffror. Att hon varit på väg att förlora sin familjs livsverk.

I december 2015 togs en ny vd in, David Rönnberg – som inte tillhör familjen – och företaget har genomgått en rekonstruktion. Sofie Gunolf var kvar i ytterligare ett halvår som inköpschef innan hon gick.

I dag smider hon helt andra planer i sin pappas gamla plåtslageri mittemot Älvsjömässan utanför Stockholm och har startat ett nytt inredningsföretag, Soulosofie. Hon har försonats och ser värdet i att berätta hur man tar sig tillbaka från det som kan se ut som ett stort misslyckande – ett fall som många på höga positioner varit med om, men få vågar prata om.

”Jag var skadeskjuten, kände mig otroligt värdelös, i kombination med att jag kände ansvar för det som hänt. Jag tog på mig väldigt mycket, det höll på att förgöra mig som person. Vad hade jag kunnat göra annorlunda? Det blev en ond cirkel, där till slut allt var mitt fel.”

Läs också: Lisebergschefens tuffa pris: Förlorade kärleken

Sofie Gunolf

Gör: Startat företaget Soulosofie och säljer möbler från Indien, driver ett sourcing-bolag som hjälper andra företag med produktion i Indien.

Familj: Sambo, två egna barn, två bonusbarn. Är barnbarn till Åke Thambert, som tog över Indiska utställningen 1951, och skapade det som är Indiska i dag.

Bor: Precis flyttat från Östermalm till Kungsholmen, Stockholm.

Karriär: Började på lagret på familjeföretaget Indiska som 15-
åring, varit butikschef, inköpare, inköpschef och mellan 2006 och 2015 vd på Indiska.

Kommentar: Indiskas vd sedan ett och ett halvt år, David Rönnberg, har avgått. Nuvarande försäljningschefen Karin Lindahl blir ny vd i oktober.

Hon skrattar till där hon sitter i en av de stora beige sofforna i lägenheten på Östermalm. Så här i efterhand hör hon att det låter smått megalomaniskt. En person kan inte vara ensam ansvarig för allt som händer i ett bolag. Nu börjar hon se klart, men det har inte varit lätt att göra sig fri från känslor av skuld och misslyckande.

”Att lämna Indiska var som att bli av med en kroppsdel.”

Hon visste inte längre hur hon skulle presentera sig. Hela hennes tillhörighet försvann i ett slag. Inte heller kunde hon svara på frågan ”Vad hände egentligen?”.

I dag kan hon se att hon har varit med och drivit bolag i trettio år och åstadkommit enormt mycket.

”Det var många omständigheter, och inte jag, Sofie Gunolf, ensam som gjorde att vi hamnade där vi hamnade. Vi var en styrelse och en familj och det finns en omvärld”, säger hon.

Men när hon var som mest nere sållade hon ut det som var till hennes nackdel, hörde bara de som ville tala om för henne att det var hennes fel. Såg inte att deras pekade fingrar var ett sätt för dem att skylla ifrån sig. Hennes självförtroende blev allt sämre.

”Detta arv har inte känts betungande förrän tills för några år sedan. Jag har tidigare sett mig som så privilegierad. Men jag har aldrig känt mig så ensam som jag gjorde de två sista åren.”

Det här är en artikel från nummer 10/2017. Som prenumerant får du även:

  • Tidningen Chef – direkt hem i din brevlåda.
  • Tillgång till Chef Premium, en låst tjänst på Chef.se med vårt unika ledarskapstest, verktyg, avtal och mallar.
  • Metodbanken: Smarta genvägar för alla chefer – 300 användbara metoder, modeller och guider.

Erbjudande: Prova på tre nummer av Chef + Chef Premium för endast 199 kr!

Relaterade artiklar

chefdilemmacissielwinmicaelbyden
Konflikthantering

Nytt poddavsnitt: Cissi möter Årets Chef

I nya avsnittet av podden Chef Dilemma sätts Micael Bydéns ledarskap på prov när Chefs chefredaktör Cissi Elwin ställer honom inför en rad tänkta dilemman.

Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Studierna ger riktning och driv in i framtiden

Ledarskapsstudierna på universitetet ger extra energi och visar vägen – precis när det behövs som mest. "Lektionerna är ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid", konstaterar Pernilla Medson, svensk vd på det digitala hälsobolaget ResMed.
Porträtt av Patrik Hofbauer, bild med en kvinna som tittar misstänksamt på en annan kvinna.
Konflikthantering

Chef Dilemma: Jag tror min chef försöker mygla – vad gör jag?

Ta tag i tveksamheter. Omedelbart. I veckans dilemma ger Svenska Spels vd och koncernchef Patrik Hofbauer råd till en projektledare som upptäcker att en chef slirar med etiken.
Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.
uppsagningarbjorn
Konflikthantering

Fråga psykologen: ”Hur ska man informera om uppsägningar?”

Hur ska man informera om uppsägningar i coronakrisen? Och hur hanterar man medarbetare som haft missbruksproblematik eller som sprider apokalyptisk stämning på videomötena? Det är några frågor psykologen Björn Hedensjö fått om svåra samtal i Chefs facebookgrupp Chefa i coronakris. Här ger han svar på dem.
kvinnlig_chef
Konflikthantering

Forskning: Tuffare få kritik av kvinnlig chef

Kvinnliga chefer diskrimineras ”underifrån”, visar ny forskning. Medarbetare av båda könen blir betydligt mer upprörda av negativ feedback från kvinnliga chefer än manliga.

Meghan Markle och prins Harry
Konflikthantering

”Kungliga krisen symbolisk för ett ledarskap i förändring”

När prins Harry och Meghan förklarade att de inte längre fogar sig i ledet utan tänker bo halva året i Kanada gruffar farmor drottning Elizabeth. Men ledarskapsexperten Alexander Holmberg myser: ”Det här är exakt vad många styrelser och vd:ar brottas med i dag.”
Två män i samtal.
Konflikthantering

Viktigaste tipset för svåra samtal

Många chefer drar sig för svåra samtal. Kommunikationsexperten Leena Männik Styren vill med boken Chefens 42 samtal – samtal du våndas inför och alla andra samtal ge konkreta verktyg för dialoger om allt från löner till kränkningar och missbruk.